Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 15:36 2 398 0

Свалиха от търг стена с картина на Банкси

  • банкси-
  • художник-
  • стена
Свалиха от търг стена с картина на Банкси - 1
Свалената от търга картина "Тобски труд", преместена от Лондон в Маями заедно с част от стената. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска аукционна къща извади от списъка на творбите, които трябваше да предложи на търг, работа на британския уличен художник Банкси, която преди няколко дни изчезна от стена в Северен Лондон, предаде Би Би Си. Предполагаше се, че графитът „Робски труд“ може да бъде продаден за 500-700 хиляди долара.

Представител на общинската управа на градския район Харингей, на чиято територия се намираше произведението, преди да бъде пренесено в Маями, разказал пред Би Би Си, че аукционът е бил преустановен няколко минути след началото – време, за което един клиент вече успял да предложи 400 000 долара начална цена.

Свалянето на „Робски труд“ от търга лондонските общинари смятат за резултат от своята кампания работите на световноизвестния Банкси да бъдат връщани в естествената им среда, където са били създадени.

Банкси е псевдоним на английски уличен артист, чието истинско име никога не е било разкривано официално. Негови творби нееднократно са били крадени. Самият художник много пъти е заявявал, че те трябва да си стоят там, където са нарисувани, и винаги е отказвал да потвърди авторството си, за да възпрепятства продажбата на графити, „отрязани“ от градските стени.

Междувременно съобщение на лондонската полиция, че Банкси е арестуван, се оказа фалшиво, съобщи „Бизнес Инсайдър“. Докато обаче това се разбере, новината заля някои англоезични интернет медии и се разпространи в Туитър.

Независимо че информацията почти веднага беше опровергана, съобщения, че легендарният художник е задържан и самоличността му е установена, продължават да се появяват и до момента. Според псевдоразкритията той бил 39-годишен мъж, родом от град Бристол, на име Пол Уилям Хорнър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА