Last news in Fakti

3 Април, 2013 18:55 4 569 0

Руският Банкси почина при загадъчни обстоятелства

  • руски-
  • художник-
  • графити-
  • банкси

Руският уличен художник Паша 183, известен като „руския Банкси“ загина при неизяснени обстоятелства, които няма да бъдат разгласявани, съобщи РИА „Новости“, цитирайки продуцентската компания „Театрално дело“, за която творецът с истинско име Павел Пухов е създавал декори за рок мюзикъла TODD.

Според неофициална информация един от най-влиятелните артисти в неформалната среда на уличното изкуство се е обесил или се е отровил. За истинската му самоличност, подобно на световноизвестния му британски колега Банкси, се знае малко. Едни от безспорните факти са, че Паша 183 е на 29 години, завършил е комуникативен дизайн, а през последните 15 години активно се е занимавал със стрийт арт.

Анонимността не пречи на художника, подписвал работите си само с „P183”, да се прочуе далеч отвъд границите на Русия. Отзиви за него се появяват в престижни европейски и американски издания като британските „Телеграф“ и „Гардиън“, френския „Фигаро“, „Ню Йорк Таймс“...

Своите произведения Паша създава главно в Москва - в промишлени обекти, върху изоставени здания, в метрото, по мостове, училищни дворове и т.н., но също така е работил в Санкт Петербург, Екатеринбург и Париж. Доста от творбите му са унищожени от комуналните служби или са заличени от времето, така че днес могат да се видят само на снимка.

Паша 183 е създал десетки графити и улични инсталации. Напоследък художникът е бил много търсен, излагал е свои работи и е участвал на фестивали в Русия, Европа и Америка. Според анализатори на модерните течения в изкуството, той е бил автор от европейска величина, интуитивно усещащ последните тенденции, и примерно след 10 години би станал мегапрочут в целия свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА