Last news in Fakti

2 Септември, 2022 11:45 1 722 6

В новия си роман Джоан Роулинг описа убийство заради трансфобия

  • джоан роулинг-
  • нов роман-
  • трансфобия-
  • интернет тормоз-
  • заплахи

Авторката на "Хари Потър" твърди, че е написала книгата, преди да я споходят интернет тормоз и заплахи

В новия си роман Джоан Роулинг описа убийство заради трансфобия - 1
Снимка: БГНЕС

Авторката на "Хари Потър" Джоан К. Роулинг публикува нов роман, в който ясно се долавят автобиграфични елементи - макар че тя твърдо отрича. "Мастиленочерно сърце" е шестата книга в нейната поредица за детектива Корморан Страйк, която тя публикува под псевдонима Робърт Галбрайт. Томът е цели 1024 страници и се появи по книжарниците във вторник, предизвикайки моментално полярни реакции.

Сюжетът отразява собствените преживявания на Роулинг, след като изрази трансфобска позиция през 2020 г., пише Yahoo. Самата писателка настоява, че е замислила и написала книгата, преди самата тя да стане жертва на интернет тормоз (и дори смъртни заплахи). "Не съм пророк, просто това е един от онези странни развои. Понякога животът имитира изкуството повече, отколкото ни се иска", коментира писателката в секция "Въпроси и отговори" на сайта на своето алтер его Галбрайт.

В "Мастиленочерно сърце" жертва на интернет тормоз - и на убийство - става аниматорката Еди Ледуел. Голяма част от страниците съдържат туитове. Анонимен трол започва да преследва Ледуел след нейно филмче за червей хермафродит, заради което тя е обвинена в расизъм и трансфобия. В крайна сметка се стига до смъртоносно намушкване с нож в гробище, а детективите Корморан Страйк и Робин Елакот поемат случая.

Проблемите на Роулинг започнаха през лятото на 2020 г., когато се пошегува със статията "След COVID-19 трябва да създадем по-справедлив свят за хората, които имат менструация". Роулинг заяви, че авторът на текста е забравил думата "жена". Това се оказа достатъчно, за да бъде обвинена в трансфобия.

В отговор тя написа есе, в което казва: "Искам транс жените да бъдат в безопасност. В същото време не искам момичетата и жените по рождение да се чувстват по-малко сигурни. Когато отворите вратите на тоалетните и съблекалните за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена - а както казах, сертификати за потвърждение на пола вече могат да се издават без да е необходима операция или хормонална терапия - тогава вие отваряте вратата на всички мъже, които желаят да влязат вътре." А също и: „... „приобщаващият“ език, който нарича жените „менструатори“ и „хора с вулви“, поразява много жени като дехуманизиране и унижение. Разбирам защо транс-активистите смятат този език за подходящ и любезен, но за онези от нас, които сме били обиждани и унижавани от насилници, той не е неутрален, а враждебен и отчуждаващ".

Оттогава насам тя редовно е заливана с език на омразата и дори стана обект на хаштага #RIPJKRowling. Някои книжарници отказаха да зареждат и продават книгите ѝ. В края на 2021 г. пък транс активисти я заплашваха съвсем наистина пред собствения ѝ дом, като разпространиха адреса ѝ публично в интернет.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "емили с троринетката":

    Хармаяни има писюн у пликчетата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Поредна много слаба статия от Божидара

    9 0 Отговор
    Самото заглавие е написано логически несвързано и се получава бой на афроамериканци в тъмна нощ

    Коментиран от #5

  • 5 Читател

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Поредна много слаба статия от Божидара":

    Спящата красавица си оправи заглавието
  • 6 Мачото

    0 0 Отговор
    Както жените могат да носят панталони, защо да няма и мъже с поли,ако жените носят ботуши например защо да няма и серия от модели за мъже ?