8 Февруари, 2016 09:42 913 0

Д-р Венцислав Грозев: Има критерии, но няма методика за НЗОК с болниците

  • нзок-
  • болници-
  • блс-
  • д--р венцислав грозев

Инж. Милчо Доцов: Наредбата, която засяга дейността на болниците, е грешна и антинародна

Д-р Венцислав Грозев: Има критерии, но няма методика за НЗОК с болниците - 1
Снимка: Факти.бг

Българският лекарски съюз поиска в писмо до здравния министър Петър Москов да се направят промени в наредбата за критериите за сключване на договори на Националната здравна каса с болниците и да бъде изяснена методиката, по която това ще се случва.

Пред "Хоризонт" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обясни, че наредбата ще класира лечебните заведения, но не предлага методика за този процес. Критериите са ясни, дали сме предложения за промяна на някои от тях, обясни д-р Грозев. БЛС предлага пилотно прилагане на методиката, за да се предотврати бързото сключване на договори, което определя човешки съдби:.

Методиката трябва да бъде изработена и наложена в няколко области като пилотен проект, за да се види ефекта от нейното приложение, за да може тя да бъде изчистена максимално.

Никой няма да мери с хронометър времето за преглед, което според новите правила е фиксирано на 30 минути, подчерта още Венцислав Грозев. Според него целта е да се регламентира минималният брой пациенти, които трябва да бъдат прегледани от лекаря.

След като болницата е работеща, има използваемост на легловия фонд и покрива нивата на компетентност, смятам, че не трябва да бъде обект на несключване на договор, това заяви д-р Грозев относно заплахата от закриване на малките болници в страната и протестите на местни жители.

Множеството промени в здравеопазването, въвеждани екстремно, будят притеснения и неясноти сред лекарската колегия, подчерта в заключение д-р Грозев.

Местната власт в Берковица се обяви против промените в здравеопазването, засягащи общинските болници, които според нея ощетяват правата на местните пациенти. Берковската болница е жизненоважна за населението от общините Берковица и Вършец, заяви в "Преди всички" кметът на града инж. Милчо Доцов:

Имаме берковско здравеопазване с почти стогодишна история. Болницата е в добро състояние, няма съществени задължения, сградата е ремонтирана, инвестирано е в медицинска апаратура. Сега някой чиновник с лека ръка си позволява да задрасква тази даденост.

Имаме четири отделения и има риск две от отделенията на практика да не съществуват, това означава хората да пътуват до Монтана, за да се лекуват, обясни градоначалникът. Той нарече наредбата, която засяга дейността на болниците, грешна и антинародна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА