Last news in Fakti

5 Април, 2016 15:58 1 510 2

Москов се извини на лекарите

  • москов-
  • извини-
  • лекарите-
  • протести

Новите правила спират бизнеса с онкоболните, смята здравния министър

Москов се извини на лекарите - 1
Снимка: БТА

Здравният министър Петър Москов се извини на общопрактикуващите лекари за това, че мненията им не са били взимани предвид и не са били дискутирани по време на преговорния процес за Националния рамков договор 2016, съобщава zdrave.net

„Дължа извинение от името на целия преговорен екип – и на Касата, и на Министерството, на общността на общопрактикуващите лекари за това, че техните мнения и предложения не бяха взети предвид още от началото на преговорния процес като предмет на дискусия. При тежки, екстремни условия имахме поредица от срещи с асоциацията на общопрактикуващите лекари и всяко едно тяхно предложение, насочено към това да имат възможността по-качествено да лекуват пациентите си и общата ни цел – развитие и укрепване на извънболничната медицинска помощ, бяха приети и са заложени като част от решението на Касата“, каза Москов.

Новите правила спират бизнеса с онкоболните

От началото на месеца три болници са връщали пациенти с онкологични заболявания. Тези случаи вече са предадени на прокуратурата, съобщи Петър Москов. Той беше категоричен, че лечението на тези пациенти е гарантирано. По думите му с новите правила се спира бизнесът с онкоболните.

"РЗИ имат инструкция при всеки един такъв сигнал да отиват и да проверяват защо пациент, особено с онкологично заболяване или с каквото и да било друго, е върнат, като приемат пациента. На база на Наредбата за достъпа, издадена от мен, всяка болница, връщаща пациент, трябва да мотивира защо съответният пациент не се приема в болница. Защото ако някой си позволява да спекулира и да създава напрежгение сред пациентните, защото това е целта на заниманието - определени места да запазят бизнес плана си, независимо от това какво следва за пациентите. Да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш в пациента тревога в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. От това следва ясно нарушаване на Закона за здравето, нарушаване правата на пациента и правото на достъп, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с Касата. И тук няма да има никакъв компромис," посочи Москов.

Министърът заяви, че в неговото съзнание продължава да има неразбиране защо някой може да е против това, което Касата е приела като нови и различни възможности и за пациентите и разбира се, по-адекватно финансиране на лекарите. „Да припомня, че рамковият договор е за вид обеми и цени на дейности, които трябва да покрият нуждите на българските граждани. Не е решение, с което една или друга медицинска специалност получава повече или по-малко“, допълни той.

Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева обобщи допълнителните дейности и цени по решението на Касата, които влязоха в сила от 1 април. „В първичната медицинска помощ договорихме 158 хил. прегледа за деца в повече спрямо 2015 г., 480 хил. диспансерни прегледи за лица със сърдечносъдови заболявания и дадохме 9 830 000 лв. допълнително финансиране. В специализираната извънболнична помощ договорихме 305 хил. първични прегледа повече, 122 хил. вторични и 30 хил. прегледа и вторични дейности по психиатрия и детска психиатрия в повече в сравнение с 2015 г. Допълнителното финансиране в специализираната извънболнична помощ е 13 588 851 лв. В медико-диагностичната дейност договорихме 3 149 000 изследвания в повече за заболявания, водещи до смърт и повишена инвалидизация. Допълнителното финансиране е 12 629 000 лева. В сферата на болничната медицинска помощ запазихме всички дейности от 2015 г., като допълнително направихме три нови клинични пътеки за продължително лечение, които досега никога не са били финансирани от НЗОК. По тези клинични пътеки ще могат да бъдат хоспитализирани 40 000 пациенти. Договорихме една безкрайно нужна процедура, която е съобразена с всички европейски изисквания – комплексно лечение за онкоболни и муковисцидоза. Гарантирахме финансово медицинските дейности, свързани с радиохирургия и лъчетерапия, увеличихме финансирането за педиатрия и неонатология и за първи път допускаме лекарите-специализанти да могат да работят като изпълнители по клинични пътеки, както и да бъдат включвани в работните графици на лечебните заведения. Общо допълнителните средства за 2016 г. са 74,5 млн. лева или 36,1 млн. лв. за ПИМП, СИМП и МДД; 23, 4 млн. лв. за нови клинични пътеки за продължително лечение; 3 млн. лв. за неонатология и 12 млн. лв. за лъчетерапия и радиохирургия“, синтезира Решението на НЗОК Кръстева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    0 1 Отговор
    Москов се извинява! Ле-ле-ле! Апокалипсиса наближава!:)
  • 2 барбалан

    0 1 Отговор
    Ясно, набили са му канчето...