Last news in Fakti

15 Декември, 2016 11:34 16 512 2

Перловка - руско ястие за царици

  • ечемик-
  • каша-
  • руска-
  • рецепта-
  • гъби

Перлен ечемик или перловка се смята за перлата сред зърнените култури, защото притежава изключителни хранителни свойства. Типично руската рецепта е лесен начин да приготвите тази здравословна зърнена култура, пише blitz.bg.

Перленият ечемик, познат в Русия и като перловка, е любим на руснаците от всички сфери на живота. Той се появява в банкетното меню по време на коронацията на руския император Николай II; Петър Велики го е обичал приготвен с гъби, моркови и лук; и прима балерината Мая Плисецкая е дължала силата и красотата си на него. През времето ястието се е превърнало от привилегия за царя в гарантирано блюдо, което присъства във всяко кафене. По съветско време перловката е присъствала във всяка детска градина и заводски стол.

Не е изненада, че перленият ечемик е толкова популярен: той е отличен източник на фибри, който помага на тялото да се отърве от токсините. Консумацията на ечемик също помага за намаляването на риска от остеопороза, защото съдържа фосфор и мед, които са необходими за костите и цялостното здраве. Порция перлен ечемик съдържа и почти два пъти повече витамин С от един портокал. Перленият ечемик се препоръчва за хора с диабет, защото бета-глюканът във фибрите забавя абсорбцията на глюкоза.

Въведете тази здравословна храна в диетата си с помощта на традиционната руска рецепта.

Каша от перлен ечемик и гъби

Продукти (за четири порции):

  • 400 мл вода или зеленчуков бульон
  • 1 голяма глава лук
  • 30 г слънчогледово олио
  • 350 г гъби (печурките са идеални за целта)
  • 200 г перлен ечемик
  • Черен пипер, сол, пресни подправки – на вкус

Как се приготвя:

Измийте печурките и ги нарежете на тънко.Обелете и нарежете лука, след това го запържете в тиган с капка олио.Добавете гъбите и запържете с лука за около 10 минути.Изплакнете перления ечемик, докато водата не се избистри. Добавете към гъбите. Разбъркайте с водата или бульона.Изчакайте да заври, след това намалете котлона. Разбъркайте, докато не стане готово, като добавяте вода, ако е необходимо.Добавете сол и пипер на вкус. Поръсете с пресни подправки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Гинка

    6 1 Отговор
    Чудесна статия - нека си разнообразим менюто.Благодаря!
  • 2 Балванка

    4 0 Отговор
    Никъде до сега не съм срещала такъв продукт. Къде го има?