18 Март, 2024 10:05 9 038 8

Рецепта на деня: Селска каша от коприва

  • каша-
  • коприва-
  • какво да сготвя

Вкусно пролетно ястие

Рецепта на деня: Селска каша от коприва - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • коприва - 1 торбичка свежи връхчета;
  • олио - 1 к.ч.;
  • брашно - 5 с.л.;
  • 2 скилидки чесън;
  • червен пипер - 1 с.л.;
  • черен пипер - на вкус;
  • сух джоджен - 1 ч.л.;
  • сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте копривата с няколко води. Поставете я в тенджера с вряща подсолена вода, варите за 2-3 минути, или докато омекнат връхчетата коприва.

Прецедете и запазете 1 литър от бульона. В голям тиган налейте олиото и добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и прецедената коприва, разбъркайте и добавете брашното, запържете за кратко.

Прибавете червения пипер и разбъркайте, налейте запазения бульон, поръсете с черен пипер на вкус, джоджена и посолете, ако е нужно, селската каша.

Варите при непрекъснато бъркане, до сгъстяване на тази вкусна пролетна каша, пише ezine.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за чесън и олио

    5 0 Отговор
    с шепа коприва на банско за англичани 40 лв супа . постно
  • 2 Идън

    8 0 Отговор
    Кашите са по- вкусни ако се правят с предварително препечено брашно в незагарящ съд докато брашното промени цвета си в бледо жълто. За да не става на бучки се капва малко оцет при готвенето.

    Коментиран от #4

  • 3 Точно това ми липсва

    4 1 Отговор
    След зимното натоварване на организма действа отлично. Проблем е къде в града да намеря коприва.
  • 4 Даже и оцет не слагам

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Свалям от котлона, добавям студена вода постепенно и разбърквам. Хванах му чалъма и винаги ми се получава. И никога не слагам сурово брашно, а препичам както каза.

    Коментиран от #5

  • 5 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Даже и оцет не слагам":

    Само боб и леща доливам със студена вода. Но ще пробвам - днес ще готвя коприва .Чувала съм, че ожаркването от коприва докато я береш или режеш е полезно...

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.