Необходими продукти:
- коприва - 1 торбичка свежи връхчета;
- олио - 1 к.ч.;
- брашно - 5 с.л.;
- 2 скилидки чесън;
- червен пипер - 1 с.л.;
- черен пипер - на вкус;
- сух джоджен - 1 ч.л.;
- сол - на вкус.
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте копривата с няколко води. Поставете я в тенджера с вряща подсолена вода, варите за 2-3 минути, или докато омекнат връхчетата коприва.
Прецедете и запазете 1 литър от бульона. В голям тиган налейте олиото и добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и прецедената коприва, разбъркайте и добавете брашното, запържете за кратко.
Прибавете червения пипер и разбъркайте, налейте запазения бульон, поръсете с черен пипер на вкус, джоджена и посолете, ако е нужно, селската каша.
Варите при непрекъснато бъркане, до сгъстяване на тази вкусна пролетна каша, пише ezine.bg.
Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 за чесън и олио
10:10 18.03.2024
2 Идън
Коментиран от #4
10:16 18.03.2024
3 Точно това ми липсва
11:07 18.03.2024
4 Даже и оцет не слагам
До коментар #2 от "Идън":
Свалям от котлона, добавям студена вода постепенно и разбърквам. Хванах му чалъма и винаги ми се получава. И никога не слагам сурово брашно, а препичам както каза.Коментиран от #5
11:12 18.03.2024
5 Идън
До коментар #4 от "Даже и оцет не слагам":
Само боб и леща доливам със студена вода. Но ще пробвам - днес ще готвя коприва .Чувала съм, че ожаркването от коприва докато я береш или режеш е полезно...Коментиран от #6
12:48 18.03.2024
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.