Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 17:15 1 839 6

Трюфелите - полезни ли са за здравето?

  • трюфели-
  • гъби-
  • ползи за здравни

Има над 100 вида трюфели, най-известните от тях, годни за консумация, са бял, италиански и черен трюфел

Трюфелите - полезни ли са за здравето? - 1
Снимка: Shutterstock

Трюфелите са много редки, ядливи гъби със специфичен вкус. За разлика от гъбите, трюфелите растат под земята. Изглеждат по-различно. Нямат стъбло и са покрити с кръгли и твърди брадавици. Размерът е различен. Някои трюфели са малки, колкото череши, а други са големи, колкото портокал. Трудно откриваеми са и са необходими специални умения, за да се установи точното им място. С тази задача в повечето случаи се справят специално обучени прасета и кучета.

Трюфелите са скъпо изкушение. Има над 100 вида трюфели. Най-известните от тях, годни за консумация, са бял, италиански и черен трюфел. Всеки трюфел има различен вкус, което се дължи на вида на корена му, по кое време расте и какви бактерии го обитават.

Ползи от консумацията на трюфели:

1. Богати са на хранителни вещества

Трюфелите съдържат всичките 9 аминокиселини, от които тялото се нуждае.(1) Богати са на въглехидрати, фибри, протеини, наситени и ненаситени мастни киселини, витамин С, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и манган. Белите трюфели са по-богати от черните трюфели на протеини, мазнини и фибри.(1)

2. Имат антибактериални качества

Консумирани имат ефекта да намалят растежа на някои патогенни бактерии, като стафилококус ауреус до 66% и на псевдомонас аеругиноза, които в повечето случаи са резистентна към антибиотици.(2)(3)

3. Налични са антиракови свойства

Трюфелите унищожават някои ракови клетки, които причиняват рак на белите дробове, на черния дроб, гърдата и дебелото черво, а специално белите и черните трюфели имат антираков ефект срещу рак на шийката на матката.(4)(5)

4. Предотвратяват възпалението

Трюфелите могат да подсилят имунната система, като намалят възпалението. Някои съединения, намиращи се в черните и белите трюфели, блокират ензимите, които причиняват възпалителни заболявания. Ако възпалението не се лекува навреме, може да се превърне в хронично заболяване, затова е важно да се вземат предпазни мерки навреме, без да се разчита само на храната. Храната може само да подпомогне лечебния процес.

Как се приготвят трюфелите?

Трюфелът е скъп продукт, който се използва най-често в гурме кухните. Черните трюфели са по-бюджетни, за разлика от другите видове и затова са по-разпространени. Обикновено се използва много малко количество от гъбата, защото е много ароматна, пише puls.bg. Може да се добавя към салати, супи, основни ястия, сосове, ризото или паста. Важно е да не преминава дълга термична обработка, тъй като може да загуби ценните си качества.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    2 6 Отговор
    Обучени кучета за търсене и намиране на трюфели
    Пресни трюфели за консумация и обучение на кучета .
    Цена за пресни трюфели 100гр.-20лв.
    Летен трюфел /замръзен/за обучение 100гр.- 20лв.
    Паста от трюфели за обучение 100гр.- 20лв.
    Минимално количество при поръчка 100 гр.
    Зехтин с парченца трюфели за обучение 200ml.- 20лв.
    Ако се интересувате,моля свържете се с нас
  • 2 С тези цени

    8 1 Отговор
    ядеш и ревеш, колко да са полезни.
  • 3 Умен

    0 4 Отговор
    На 8 февруари в залата на ндк ще има сбирка на 1000 измамника
  • 4 мастер

    0 6 Отговор
    най добрите трюфели от руслямски навоз
  • 5 Специално обучено прасе

    9 1 Отговор
    Най-полезното на трюфелите е да обикаляш цял ден из гората с лопатата.
  • 6 Варненски Моряк

    0 1 Отговор
    Единствено и само ако аз ви ги приготвя г-це Найденова:)