Last news in Fakti

21 Август, 2020 09:26 2 123 6

Ето какви са незаменимите ползи на кайсиите

  • кайсии-
  • ползи-
  • антиоксидант

Този плод е богат източник на антиоксиданти

Ето какви са незаменимите ползи на кайсиите - 1
Снимка: Shutterstock

Диетолозите казват, че този сезонен плод носи незаменими ползи за организма. Но има и някои противопоказания, свързани с редовната му консумация, информира РИА Новости, цитиран от "Дарик".

Кайсиите са богат източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Този плод е богат на бета-каротин, флавноиди и витамини. Благодарение на това кайсиите предотвратяват възпаленията в червата, укрепват имунната система и забавят процеса на стареене.

Кайсиите също помагат за подобряване на състоянието на очите. Те спират промените, свързани с възрастта и са полезни за предотвратяване на зрителни увреждания.

Всичко това се дължи на високото съдържание на витамините А, С и Е, които овлажняват и подхранват кожата, тя става гладка и сияйна. А фибрите, съдържащи се в кайсиите, нормализират киселинността на стомаха и контролират нивата на кръвната захар, а също така подпомагат чревната микрофлора.

Заслужава да се спомене и „коварното” за здравето съдържание на кайсиите: не става дума за плода, а за ядките, които някои хора харесват. В никакъв случай не трябва да ги ядете, защото съдържат амигдалин, който се превръща в циановодородна киселина в хранопровода, което – макар и в много редки случаи, може да доведе до отравяне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    6 1 Отговор
    Не знам за кайсиите, но ползата от червеното червило (като на снимката) е, че на сутринта оставя приятен визуален спомен по вътрешната страна на слиповете.
  • 2 джедай

    1 0 Отговор
    Леле,как се гушкат себеподобните! Искам тая с червилото.
  • 3 Стренгил

    0 1 Отговор
    Там,там на масата еее,кайсия Just Ahead
  • 4 ✔️Pompev ®️

    0 2 Отговор
    Кайсиите ми са плодородни
  • 5 Бясните цигани

    1 1 Отговор
    Аз съм само на, салам, кайсиите са скъпи...!
  • 6 27 000

    1 0 Отговор
    А незаменимият мъж е този, който е мега хитър и умен, ама и заради други неща !
    Човек, който може да обича ! ! !