Last news in Fakti

7 Март, 2024 15:45 1 463 8

Какви са ползите от консумацията на нахут?

  • нахут-
  • ползи-
  • ползи за здравето

Той може да се добавя към различни ястия, супи, салати и сандвичи

Какви са ползите от консумацията на нахут? - 1
Снимка: Shutterstock

Нахутът е растение, известно със своите ползи за здравето. Той е богат на протеини, витамини и минерали. Източник е на витамини от групата В като фолиева киселина, ниацин, тиамин и други. За хората, които са вегани, нахутът е важен "доставчик" на качествен протеин, необходим за изграждането на мускулна маса.

Какви са ползите от консумацията на нахут?

Богат е на полезни вещества. Около 160 г нахут съдържат 270 калории, 14,5 г протеин, 45 г въглехидрати, 4 г мазнини, 12,5 г фибри, манган, фолат, желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор, тиамин, витамин В6, калий и селен.

Поддържа чувството за ситост за дълго. Протеините и фибрите забавят храносмилането, освен това повишават и нивата на хормоните, които потискат апетита.

Източник е на растителни протеини. Това го прави отличен източник на протеин за хората, които не консумират животински продукти. Около 164 г нахут осигурява 14,5 г протеин, което се сравнява със съдържанието в подобни храни като леща и черен боб.

С нахут може да се регулира теглото. Протеините и фибрите, съдържащи се в нахута, потискат апетита и намаляват увеличения прием на калории по време на хранене.

Регулира нивата на кръвната захар. Нахутът има нисък гликемичен индекс, а той представлява маркер, който бързо се повишава след покачване на кръвната захар. Хранителните режими, включващи храни с нисък гликемичен индекс контролират кръвната захар и я поддържат в оптимални граници.

Подпомага храносмилането. Нахутът е много богат на фибри. Повечето от тях са разтворими. Смесват се с водата и образуват в храносмилателния тракт гелообразно вещество. Разтворимите фибри увеличават здравите бактерии в червата и предотвратяват свръхрастежа на патогенните бактерии.

Предпазва от хронични заболявания, някои сърдечни заболявания, диабет, рак, и други.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовното консумиране на нахут може да намали нивата на лошия холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечни заболявания.

Поддържа мозъка здрав. Нахутът е много богат на холин и магнезий, които засилват мозъчната функция.(9)(10)(11) Холинът произвежда невротрансмитери, които защитават нервните клетки.

Лесен и бюджетен към всяка диета. Нахутът се предлага в сух и консервиран вариант. Той може да се добавя към различни ястия, супи, салати и сандвичи, пише puls.bg. Основната съставка на хумуса е нахут, който се пюрира и към него се добавят сол, чесън, зехтин, тахан и лимонов сок. Хората, които не консумират месо, си приготвят веган бургер, в който протеинът, заместващ месото е кюфте от изпечен нахут.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 3 Отговор
    Почвайте да гледаш нахут Ганчо. Новият наемател не сяда на маса без хумус.
  • 2 Шопска салата

    4 5 Отговор
    Стига с тази арабска, турска, мигрантска кухня. Стига с пиар на вносители. Българската кухня е номер едно.

    Коментиран от #4

  • 3 Преди

    6 0 Отговор
    9 - и септември в България се е отглеждала леблебия и се е консумирала в различни ястия ! Едно от тях , е агнешко с нахут , подправки на вкус и повече червен пипер да е алена гозбата и на бавен огън се пече на фурна ! Накрая се запича с нарязани лимонови резенчета и поръсва с магданоз ! Върви с изстудено бяло вино и добра компания !
  • 4 Мишо

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шопска салата":

    Кое в българската кухня е българско? Царевица,картоф,пипер,домат...

    Коментиран от #6

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Ползата е , че след като хапнеш нахут, пъърдииш като обесен...
  • 6 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мишо":

    Чети бе ! Ще разбереш , че кухнята не е само от царевица и домати ! И световната - също!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.