Нарът е сладък, тръпчив плод с дебела, червена кора. Въпреки че кожата не е годна за консумация, нарът съдържа стотици сочни семена, които може да се ядат самостоятелно или да се поръсят върху салати, овесени ядки, хумус и други ястия.
Думата нар произлиза от латинската фраза pomum grantum, която в превод означава „ябълка с много семена“. Това е подходящо име, тъй като под жилавата си кожа наровете са разделени на няколко камери, всяка пълна със стотици червени семена. Ботанически тези семена се наричат арили. Арилът е месестата, прозрачна тъкан, която покрива семето на нара.
Какво се съдържа в един нар?
Нарът в цялата си форма е с ниско съдържание на калории и мазнини и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Трябва да се има предвид фактът, че сокът от нар не съдържа същите количества фибри и витамин С.
- Калории: 234;
- Протеин: 4,7 грама;
- Мазнини: 3,3 грама;
- Въглехидрати: 52 грама;
- Фибри: 11,3 грама;
- Витамин C: 32% от дневната стойност;
- Фолиева киселина: 27% от дневната стойност;
- Магнезий: 8% от дневната стойност;
- Фосфор: 8% от дневната стойност;
- Калий: 13% от дневната стойност.
Ползи за здравето
Нарът може да има до три пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и намаляват възпалението.
1. По-добро здраве на сърцето
Проучванията показват, че нарът може да помогне за защита на сърцето по много начини, като понижаване на кръвното налягане, както и нивата на кръвната захар. Наровете съдържат полифенолни съединения, наречени пуникалагини или елагитанини. Тези антиоксиданти помагат да се предотврати удебеляването на стените на артериите и намаляват натрупването на холестерол и плака. Сокът от нар също има големи количества растителни пигменти, наречени антоцианини и антоксантини, които поддържат доброто здраве на сърцето.
Атеросклерозата, натрупването на холестерол и мазнини в артериите, е често срещана причина за сърдечни заболявания. Сокът от нар може да помогне за намаляване на LDL холестерола или „лошия“ холестерол, който запушва артериите, пише puls.bg. Може също така да повиши HDL холестерола или „добрия“ холестерол, който намалява риска от инсулт и инфаркт.
2. Може да има антимикробни свойства
Наровете съдържат съединения, които помагат в борбата с потенциално вредни бактерии, гъбички и дрожди – особено микробите в устата, които могат да причинят лош дъх и кариес.
3. Има потенциал да предотврати появата на рак
Нарът е богат на антиоксиданти и флавоноиди, като и двата помагат за предотвратяване на увреждането на клетките от свободните радикали. В някои ранни проучвания наровете показват потенциал за предотвратяване на рак на простатата, гърдата, белия дроб и дебелото черво. Може да забави растежа и разпространението на тумора и да намали възпалението, въпреки че са необходими допълнителни изследвания.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Роза
Коментиран от #2, #3, #9
14:53 03.12.2023
2 Ветеран от Протеста
До коментар #1 от "Роза":
Колко е " скъп" ? Аз го купувам във верига магазини по 1,50 лв бройката...Вместо една бира или кока кола си купи един Нар и го изяж !!!Както правя аз...Коментиран от #4
15:04 03.12.2023
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Скрудж
До коментар #2 от "Ветеран от Протеста":
Еми скъп е, лев и пеесе за един плод. Требва да е 50 стинки.Коментиран от #6
15:40 03.12.2023
5 Запечен
15:53 03.12.2023
6 Умен по цялата глава
До коментар #4 от "Скрудж":
И " пеесе" стотинки да ти го продават пак нема да си купиш нар,щото си дал 6 лв за цигари и 10 лева за шише ракия...Коментиран от #7
16:18 03.12.2023
7 Скрудж
До коментар #6 от "Умен по цялата глава":
Цигари не пуша, ракия си правя. Явно си умен по цялата глава, а вътре нЕма никой.Коментиран от #8
17:19 03.12.2023
8 Кандидат Милионер
До коментар #7 от "Скрудж":
Явно си голям Скрудж Мак Дак - тогава засади дърво Нар в двора и ще ти е съвсем без пари...На времето,преди да построят панелките, в двора на къщата имахме нар...20:09 03.12.2023
9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
До коментар #1 от "Роза":
Зърната на нара са твърди. Не е хубаво да се гълтат. Аз изцеждам нара по следния начин: удрям го с дръжката на чук, докато омекне и след това го пробивам и изцеждам. Получава се половин до една чаша сок.Коментиран от #10, #12
23:10 11.12.2023
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.