Last news in Fakti

8 Юли, 2023 19:27 5 141 5

Откриха съкровище на стойност половин милион евро в стомаха на мъртъв кит

  • кит-
  • кашалот-
  • амбра-
  • съкровище

Ценната амбра, открита в туловището на кашалота, била с тегло близо 10 кг.

Откриха съкровище на стойност половин милион евро в стомаха на мъртъв кит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вълните изхвърлиха на плажа на канарския остров Ла Палма мъртъв кашалот, но никой не предполагаше, че във вътрешностите му е скрито ценно съкровище.

Силното море и приливът затрудняват извършването на аутопсия, но Антонио Фернандес Родригес, ръководител на Института по здравеопазване на животните и продоволствена сигурност към университета в Лас Палмас, решава да разбере защо е умрял китът.

Подозирайки храносмилателен проблем, той прегледал дебелото черво на животното и усетил, че нещо твърдо е залепнало за тази част на червата. "Това, което извадих, беше камък с диаметър около 50-60 см и тегло 9,5 кг", казва той. "Вълните обливаха кита. Всички ме гледаха, когато се върнах на плажа, но не знаеха, че това, което държах в ръцете си, беше амбра".

Амбрата е рядко вещество, често наричано плаващо злато, което от векове е свещеният граал на парфюмеристите. Бучката, която Фернандес е взели в ръкцете си, е на стойност около 500 000 евро (430 000 паунда), информира БГНЕС.

Произходът на амбрата, произвеждан от всеки 100 кашалота, е разкрит едва когато в началото на XIX в. започва мащабен лов на китове. Китовете ядат големи количества калмари и сепии, като по-голямата част от тях не могат да бъдат усвоени и се изхвърлят. Част от тях обаче остават и с течение на годините се свързват в червата на китовете, образувайки амбра.

Понякога тя се отделя, поради което амбрата най-често се среща плаваща в морето. Понякога обаче, както в случая с кита в Ла Палма, тя се разраства твърде много, разкъсва червата и убива кита.

Амбрата има дървесен аромат като сандаловото дърво, но също така съдържа амбреин - алкохол без мирис, който може да фиксира и удължава живота на ароматите, поради което е популярен сред парфюмеристите.

САЩ, Австралия и Индия са забранили търговията с амбра като част от забраната за лов и експлоатация на китове.

Фернандес, който е извършил аутопсии на повече от 1000 кита, казва, че сепсисът, причинен от амбрата, е убил кита.

Институтът търси купувач, а Фернандес заяви, че се надява събраните средства да отидат за подпомагане на жертвите на вулкана, който изригна на Ла Палма през 2021 г., причинявайки щети за над 800 млн. евро (685 млн. паунда) и разруши стотици домове и предприятия.

"Законът е различен във всяка държава", каза Фернандес. "В нашия случай се надявам, че парите ще отидат на остров Ла Палма, където китът е заседнал и е умрял".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    2 1 Отговор
    Да де, не знае нищо за китовете!
  • 2 Амбрата има дървесен аромат като сандало

    2 11 Отговор
    Животински екстремент, които се използва в парфюмерията...ха па ра ха

    Коментиран от #3

  • 3 Алхамбра

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Амбрата има дървесен аромат като сандало":

    А зърна кафе, минали през храносмилателната система на животно от - до, М?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гошо

    1 1 Отговор
    Брей, че алчен кит.