Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:15 760 4

Бившият президент на Бразилия разследван за малтретиране на кит

  • жаир болсонаро-
  • бивш президент-
  • бразиия-
  • разследван-
  • кит

Жаир Болсонаро отрича да е извършил нередности

Бившият президент на Бразилия разследван за малтретиране на кит - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Федералната полиция на Бразилия заведе дело срещу бившия президент Жаир Болсонаро по подозрение в "преследване" на кит, съобщава The Guardian.

Според служители на реда бившият президент е бил разследван, защото е нарушил закона по време на ваканция на югоизточното крайбрежие на Бразилия близо до град Сан Себастиан. Именно там през юни мъж, приличащ на Болсонаро, беше забелязан на джет на около 15 метра от изплувал кит. Мъжът е заснел животното, докато китът проявява поведение, което учените свързват с безпокойство и дискомфорт. В същото време е заснет и самият водач на джета.

Бразилският закон забранява „тормоза на всеки вид китоподобни“, включително делфини. Според правилата на екологичната агенция Ibama корабите с работещи двигатели не трябва да се приближават до такива животни на по-малко от 100 метра.

Също така е забранено тормозенето на групи от делфини или китове и правенето на „прекомерен шум, като например възпроизвеждане на музика, всякакъв вид перкусии или други [звуци] в рамките на 300 метра от всеки китоподобен“.

Самият Болсонаро, който по време на президентството си получи прозвището „капитан трион“ заради антиекологичните си политики по отношение на горите на Амазонка, отрича да е извършил нередности. На среща със симпатизанти бившият президент обвини политически опоненти и еколози, че искат да се саморазправят с него, обвинявайки го във все повече престъпления.

По-рано беше съобщено, че ексцентричният десен политик Хавиер Майли, който спечели президентските избори в Аржентина, е създал пет клонинга на първото си куче Конан. Президентът смята кучетата си за свои основни съветници, пише още БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    6 0 Отговор
    Не знаех, че Пеефски е плувал в океана близо до Сан Себастиан.....какво ли не прави човек за да избяга от Магнитски
  • 2 Мими Кучева

    3 0 Отговор
    Ибал е китът?🙉🐳🐳🐳🙉
  • 3 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    Светът става все по луд.
  • 4 Хавиер Милеи (Javier Milei)

    1 0 Отговор
    или Хавиер МАЙЛИ🤔?