Last news in Fakti

24 Октомври, 2013 13:49 3 696 1

10 любопитни факта за якудза

  • якудза-
  • японска мафия

Якудза – японската мафия, това са организирани престъпни синдикати. Макар да прилича на другите престъпни организации в Азия и Европа, операциите и социалните роли на якудза са много различни. Предлагаме ви десет факта за японската мафия – от престъпните им практики, през връзките с политици, до железния ред и благородните постъпки на организацията:

10. Sokaiya

Sokaiya се нарича формата на мащабни изнудвания, практикувани на якудза. Първо, те купуват акции на дружество, достатъчно, за да получат място в събранието на акционерите. Тогава изкопават цялата мръсотия, която могат, за управляващите компанията, и започват изнудване. Предвид японския страх от посрамване, тази тактика обикновено работи. Присъщо в случая е, че всичко това се прави с изключителна учтивост. Якудза организират събитие-голф турнир или конкурс за красота, например-и продават ужасно надценени билети за жертвите на изнудването, каквито са били някои от най-големите компании в страната. През 1982 г., sokaiya достигна епидемични размери, което наложи Япония да въведе закони, с които да забрани на самите корпорации да плащат откупите. Това обаче само доведе до по-сложни схеми на изнудването. Най-ефективната тактика до този момент е да се съгласуват събранията на акционерите, така че да се провеждат в един и същи ден, като гангстерите не могат да бъдат на толкова много места едновременно. До 90 на сто от корпорациите на Tokyo Stock Exchange провеждат своите годишни събрания на акционерите в един и същи ден.

9. Престъпните синдикати.

Ямагучи-гуми е най-големият синдикат на якудза. Напоследък той е обект на санкции от страна на правителството на САЩ. Американски граждани вече не могат да правят сделки с лидера Кеничи Шинода (на снимката, в средата). Неговата дясна ръка и втори човек в организацията Киоши Такаяма също е в черния списък и неговите американски активи са замразени.

Този ход следва законите в Япония, насочени към прекъсване на връзките между нелегалния и законния бизнес на якудза. Предишните японски опити за намаляване на влиянието на якудза включваха въвеждане на глоби за фирми, които доброволно се свържат с гангстерите. Усилията изглежда дават ефект, тъй като членството в японската мафия е най-ниско ниво от 50 години и „частичната заетост“ започва да превъзхожда пълноправното членство.

Шинода говори открито по въпроса, заявявайки, че да се отървем от бандите ще остави на улицата хиляди опасни и бедни престъпници. „Ако Ямагучи-гуми бъде разпуснат, общественият ред ще се влоши веднага", заявява лидерът на престъпния синдикат.

8. Якудза в политиката.

През 2012 г. министърът на правосъдието в Япония Кейшу Танака (на снимката) бе принуден да подаде оставка, когато на бял свят излезе, че има връзки с якудза. И все пак тези връзки не винаги са били толкова вредни за японските политици. Либералната партия, която управлява Япония 54 от последните 58 години, има широко документирани връзки с якудза, а нейни членове са виждани на сватби и погребения, организирани от най-големия престъпен синдикат. Якудза работят в предизборните кампании като работници и бодигардове. В допълнение, бандите са в състояние да гарантират определен брой гласове за любимия си кандидат. Председателят на якудза в Киото се похвали, че дал 30 000 гласа за избора на местния губернатор. Най-малко четири други министър-председатели са били свързани с якудза, най-вече Нобору Такешита, който дойде на власт през 1987 година.

7. Якудза развива хуманитарна дейност.

През 1995 г., когато земетресение удари Кобе, петия по големина град в Япония, якудза използва скутери, лодки и хеликоптери, за да достави помощ през задръстените с руини улици на града. Същото се повтори през 2011 г. след силното земетресение във Фукушима, когато престъпните синдикати бяха едни от първите, които се притекоха на помощ. Някои хора казват, че якудза показва човечност във времена на нужда, защото е съставена от аутсайдери и познава проблемите на хората, борещи се, без никаква помощ от страна на властите. Други са по-цинични и смятат, че целта им е да спечелят обществена подкрепа срещу полицията след проява на благотворителност.

Още може да прочетете ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    На велика държава и мафията и е велика...