Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 10:05 967 5

Рецепта на деня: Домашни равиоли с телешка кайма и манатарки

  • равиоли-
  • кайма-
  • манатарки-
  • какво да сготвя

Вкусно италианско ястие

Рецепта на деня: Домашни равиоли с телешка кайма и манатарки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 400 г брашно (тип 00 за най-добри резултати);
  • 4 яйца;
  • Щипка сол;
  • Малко вода (ако е необходимо).

За плънката:

  • 200 г телешка кайма;
  • 100 г манатарки, почистени и нарязани;
  • 1 малка глава лук, фино нарязана;
  • 2 скилидки чесън, намачкани;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 100 г рикота или пармезан (по избор);
  • Зехтин.

За соса:

  • зехтин - 1 с.л.;
  • масло - 1 ч.л.;
  • чесън - 1 скилидка наситнен;
  • манатарки - 50 г сухи;
  • магданоз - няколко наситнени стръка;
  • бяло вино - 50 мл сухо (ароматно);
  • вода - 100 мл;
  • сол - 1/2 ч.л.;
  • черен пипер - 1/2 ч.л.;
  • сметана - около 200 мл;
  • пармезан - настърган;
  • босилек.

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на тестото:

На чиста работна повърхност пресявате брашното и правите кладенче в средата.

Разбивате яйцата и ги добавяте в кладенчето заедно с щипка сол.

С ръце или вилица, започнете да смесвате яйцата с брашното до получаване на еднородно тесто.

Замесете добре, докато тестото стане гладко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да почива за около 30 минути.

2. Подготовка на плънката:

В тиган загрейте зехтин и добавете лука и чесъна да се задушат.

Добавете телешката кайма и гответе до пълно изпичане.

Добавете манатарките и гответе до омекването им.

Подправете със сол и черен пипер. Оставете сместа да се охлади, след което добавете рикотата или настъргания пармезан.

3. Оформяне на равиолите:

Разточете тестото на тънък лист с помощта на машина за паста или с точилка.

Изрежете кръгове или квадрати от тестото.

Поставете малко количество от плънката в средата на всяко парче.

Покрийте с друго парче тесто отгоре и притиснете краищата, за да запечатате равиолите. Използвайте вилица за допълнителна декорация на ръбовете, ако желаете.

4. Варене на равиолите:

В голям тиган с вряща подсолена вода сложете равиолите да се варят за около 3-4 минути или докато изплуват на повърхността на водата. Отцеждат се и се оставят настрана.

5. Приготвяне на соса:

В чист тиган се изсипва зехтин и маслото. Разтопяват се. Добавят се нарязаните на ситно останали гъби. Чесънът се нарязва много ситно с нож и с негова помощ се смачква върху дъската за готвене до паста. Прибавя се към гъбите. Задушава се за около 2-3 минути, излива се виното. Трябва да изсъска от горещината и се оставя, докато се изпари алкохолът - за около 1 минута.

Водата от гъбите се прецежда през фина цедка и се добавя част от нея, около 100 мл, поръсва се с наситнен магданоз. Оставя се да къкри на умерен котлон за около 20 минути. Към края на готвенето се излива и сметаната. Разбърква се и се сваля от котлона.

Готовите равиоли се поднасят поляти с приготвения сос и се поръсват с настърган пармезан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    4 1 Отговор
    Ястието не е италианско. Ястието е китайско и се нарича "циаоцзъ" или "гьодза".
    От там, тоя ястие сее е популиаризирало в цял свят в различни вариции. В Русия и Укрйана са пелмени, например. Литва, Латвия и Естония също си имат техни варианти.
    Макароните и те не са италиански, ама вие тия работи няма от къде да ги знаете.

    Коментиран от #3

  • 2 С готварска шапка

    3 0 Отговор
    Рецептата вероятно е 4жълтъка за тестото, с 4яйца тестото ще е много меко за равиоли, пелмени, вареники,....и др.
  • 3 миличко

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    не изтерясвай

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.