Необходими продукти:
За тестото:
- 400 г брашно (тип 00 за най-добри резултати);
- 4 яйца;
- Щипка сол;
- Малко вода (ако е необходимо).
За плънката:
- 200 г телешка кайма;
- 100 г манатарки, почистени и нарязани;
- 1 малка глава лук, фино нарязана;
- 2 скилидки чесън, намачкани;
- Сол и черен пипер на вкус;
- 100 г рикота или пармезан (по избор);
- Зехтин.
За соса:
- зехтин - 1 с.л.;
- масло - 1 ч.л.;
- чесън - 1 скилидка наситнен;
- манатарки - 50 г сухи;
- магданоз - няколко наситнени стръка;
- бяло вино - 50 мл сухо (ароматно);
- вода - 100 мл;
- сол - 1/2 ч.л.;
- черен пипер - 1/2 ч.л.;
- сметана - около 200 мл;
- пармезан - настърган;
- босилек.
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на тестото:
На чиста работна повърхност пресявате брашното и правите кладенче в средата.
Разбивате яйцата и ги добавяте в кладенчето заедно с щипка сол.
С ръце или вилица, започнете да смесвате яйцата с брашното до получаване на еднородно тесто.
Замесете добре, докато тестото стане гладко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да почива за около 30 минути.
2. Подготовка на плънката:
В тиган загрейте зехтин и добавете лука и чесъна да се задушат.
Добавете телешката кайма и гответе до пълно изпичане.
Добавете манатарките и гответе до омекването им.
Подправете със сол и черен пипер. Оставете сместа да се охлади, след което добавете рикотата или настъргания пармезан.
3. Оформяне на равиолите:
Разточете тестото на тънък лист с помощта на машина за паста или с точилка.
Изрежете кръгове или квадрати от тестото.
Поставете малко количество от плънката в средата на всяко парче.
Покрийте с друго парче тесто отгоре и притиснете краищата, за да запечатате равиолите. Използвайте вилица за допълнителна декорация на ръбовете, ако желаете.
4. Варене на равиолите:
В голям тиган с вряща подсолена вода сложете равиолите да се варят за около 3-4 минути или докато изплуват на повърхността на водата. Отцеждат се и се оставят настрана.
5. Приготвяне на соса:
В чист тиган се изсипва зехтин и маслото. Разтопяват се. Добавят се нарязаните на ситно останали гъби. Чесънът се нарязва много ситно с нож и с негова помощ се смачква върху дъската за готвене до паста. Прибавя се към гъбите. Задушава се за около 2-3 минути, излива се виното. Трябва да изсъска от горещината и се оставя, докато се изпари алкохолът - за около 1 минута.
Водата от гъбите се прецежда през фина цедка и се добавя част от нея, около 100 мл, поръсва се с наситнен магданоз. Оставя се да къкри на умерен котлон за около 20 минути. Към края на готвенето се излива и сметаната. Разбърква се и се сваля от котлона.
Готовите равиоли се поднасят поляти с приготвения сос и се поръсват с настърган пармезан.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Механик
От там, тоя ястие сее е популиаризирало в цял свят в различни вариции. В Русия и Укрйана са пелмени, например. Литва, Латвия и Естония също си имат техни варианти.
Макароните и те не са италиански, ама вие тия работи няма от къде да ги знаете.
Коментиран от #3
10:46 12.02.2024
2 С готварска шапка
10:55 12.02.2024
3 миличко
До коментар #1 от "Механик":
не изтерясвайКоментиран от #4
16:06 12.02.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.