8 Септември, 2024 15:53 2 158 11

Как да си направите супер вкусна туршия и какви са ползите от нея

  • туршия-
  • ползи

Туршията е не само вкусен, но и полезен начин да разнообразите менюто си

Как да си направите супер вкусна туршия и какви са ползите от нея - 1
Снимкa: Shutterstock

Туршията е един от най-разпространените методи за съхранение на зеленчуци. Освен че е изключително вкусна, тя е и много полезна, тъй като е богата на витамини и минерали.

За да направите туршия, първо трябва да изберете пресни и добре узрели зеленчуци или плодове. Най-често се използват краставици, моркови, царевица, чушки, целина, лук, домати, капия, карфиол и други.

След като подберете съставките, нарежете ги на подходящи парчета или филийки и ги подредете в стъклени буркани. Подгответе заливката, която може да съдържа оцет, вода, захар, сол, черен пипер, семена от горчица, кимион, дафинов лист и други подправки. Заливката се загрява и се излива върху зеленчуците.

След като бурканите са затворени, туршията трябва да престои няколко дни, докато се консервира и е готова за консумация.

Туршията може да се поднесе като гарнитура към основни ястия, да се добави към сандвичи или просто да се похапва като лека закуска. Тя е не само вкусен, но и полезен начин да разнообразите менюто си и да се насладите на здравословни зеленчуци през цялата година.

Туршията предлага множество ползи за здравето, благодарение на ферментационния процес и богатството на витамини и минерали, които съдържа. Ето някои от основните ѝ ползи:

1. Подобрява храносмилането

Туршията, особено ферментираната, е естествен източник на пробиотици, които подпомагат здравето на червата и баланса на чревната микрофлора. Това може да улесни храносмилането и да подобри усвояването на хранителните вещества.

Как да си направите супер вкусна туршия и какви са ползите от нея
Снимкa: Shutterstock

2. Подсилва имунната система

Ферментиралите зеленчуци съдържат полезни бактерии, които помагат за укрепването на имунната система, като подобряват бариерната функция на червата.

3. Богата на витамини и минерали

Туршията запазва ценните вещества от зеленчуците, като витамин C, витамин K, желязо и калий. Витамин C е особено важен за поддържане на здрава имунна система и подобряване на състоянието на кожата.

4. Регулира кръвната захар

Ферментираните храни, включително туршията, могат да помогнат за по-добър контрол на нивата на кръвната захар, което е полезно за хора с диабет или за тези, които искат да предотвратят резки покачвания на кръвната захар.

5. Поддържа здравословно тегло

Пробиотиците в туршията могат да подпомогнат загубата на тегло и регулирането на апетита, като влияят на метаболизма и усвояването на мазнини.

6. Антиоксидантни свойства

Туршията е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак.

7. Дълготрайност и достъпност на зеленчуците

Консервирането на зеленчуци под формата на туршия позволява съхранение на хранителните вещества за дълги периоди, което осигурява достъп до полезни храни през цялата година.

Туршията не само е вкусно допълнение към много ястия, но и носи значителни ползи за здравето, благодарение на своите пробиотични свойства и богатия си хранителен профил.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Йорданов Доормекс измамника

    1 3 Отговор
    Ще влезна в на георги апартамрнта докато го няма да свършша някой мизерия. Него никой няма да го отрази, да говоре каквото си иска
  • 2 инж технолог по хранене

    8 1 Отговор
    Капията не е ли чушка?Тя е сорт пипер.Има зелени чушки и червени чушки. Капията е червена.

    Коментиран от #10

  • 3 Заглавието

    9 0 Отговор
    Не отговаря на съдържанието на статията.
    Пишете как- а рецепта не давате ,само се обяснява за свойствата.
  • 4 Идън

    4 2 Отговор
    Как как... С мерак!Всичко направено от любов- с любов и за любими е върховно!След като бурканите се затворят- се обръщат с капачките надолу.Така се вижда ако някой не е затворен добре и за да се запази по- добре.

    Коментиран от #6

  • 5 Спец

    3 0 Отговор
    Не изреждай зеленчуци, не пиши какво да е. Царевицата(нишестето й) ще скапе туршията.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ломския

    7 0 Отговор
    Нямаш ли хубава домашна ракия не ти трябва туршия.
  • 9 За туршия

    7 2 Отговор
    Трябва и хубава ракия!
  • 10 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "инж технолог по хранене":

    Капиите, както и останалите видове чушки, са с латинското название Capsicum annuum и са от рода на картофите. Пиперът си е пипер. Нямат нищо общо. Защо по някои наши географски ширини са готови да проливат кръв в името на обратното ми е непонятно и до ден днешен. А червените чушки преди да почервенеят са зелени.

    Коментиран от #11

  • 11 Серсемин

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    Последното изречение ме подсети за един виц от тошово време: Приемат зеленчуците в Партията. Чакат на опашка пред вратата и си говорят:

    Картофа - мен ще ме приемат, братушките викат само картошки, картошки... Влиза радостен и излиза натъжен: - Не ме приеха, донесен съм от Америка!

    Боба: А-а войската само с боб я хранят, мен ще ме приемат.
    Излиза натъжен: - Не мога да пазя военна тайна!

    Домата: Мен със сигурност ще ме приемат, аз съм ЧЕРВЕН.
    Излиза натъжен: -Преди това съм бил зелен! /фашист/

    Тиквата: Ами аз не очаквам да ме приемат, нямам никакви заслуги.
    Излиза радостана - Ами те там са всичките като мен!