12 Март, 2015 11:03 2 550 5

Тесните просеки и липса на инвестиции оставиха хиляди без ток

  • тесните просеки-
  • инвестиции-
  • хиляди-
  • ток

„Зелените“ оставиха без ток Пампорово

Тесните просеки и липса на инвестиции оставиха хиляди без ток - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради зелените от „За да остане природа в България“ над 400 селища и над 100 000 човека в България са без ток вече 5 дни, твърдят енергийни експерти. Курортите Пампорово и Велинград,  също останаха на тъмно. Туристите в Пампорово не успяха да карат и ски. Природозащитници като Тома Белев, Андрей Ковачев и Петко Цветков не разрешават по-широки просеки при поставянето на електрическите стълбове, защото се изсичат гори. Липсата на по-широки просеки и санитарна сеч позволява падането на дървета върху жиците, твърдят енергийните експерти. Според тях зелените вместо да се борят с незаконната сеч и бракониерството, които са бич за горите, те спират разширяването на инфраструктурата, от което страдат хората. За увеличаването на просеките и стълбовете трябва да бъде извършен сервитут и промяна в предназначението на горските масиви.

Причините за липсата на ток са най-вече в обилния снеговалеж, който събори доста дървета, независимо от това, че има направени просеки. Използвам случая да кажа, че ще поискаме промяна в нормативната база, заяви Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО. Ще предложим да бъдат разширени просеките. Когато трасето на електропровода преминава през пресечена местност и голям наклон, дърветата падат директно върху електропреносната мрежа и върху стълбовете.  Ако просеките бяха по-широки, 80-90% от авариите, които се случиха, нямаше да ги има, допълни той.

„Видях печални ситуации в бедстващите райони. Нашите хора лазят, за да стигнат до авариите. И в същото време мъкнат със себе си материали за отстраняване на авариите, моторни резачки, за да режат паднали дървета. Техниката не може да върви през тези местности. Получаваме помощ от областните щабове в Кърджали и Смолян, но техните машини закъсваха, трябваше да ги вадим, преспите на  места са високи 3 и повече метра“, подчерта Йотов.

За да няма скъсани електропроводи заради паднали дървета, трябва да се помисли за увеличаване на сервитутната зона, особено в гористите и пресечените терени, коментира бившият директор на ЕСО и бивш заместник-енергиен министър Иван Айолов. Според него просеките трябва да са по-широки, за да е сигурно, че и да падат дървета в следствие на природните стихии, проводите няма да бъдат засегнати. Същото мнение изрази още бившия шеф на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който обясни, че причина за проблемите от последните дни е и липсата на достатъчно инвестиции в мрежата на ЕСО и електроразпределителните дружества. Около тази теза се обединиха енергийният експерт проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум. „Системата просто не издържа теста на снега. То се случи, защото има липса на инвестиции. Няма превантивно действие. Говоря за това, че в просеките, където са стълбовете, има елемент на самозалесяване. Трасетата не се чистят. Ако това беше направено, значителна част от авариите нямаше да се случат, каза проф. Атанас Тасев.

Бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков посочи, че подобно бедствие – аварирали 40 електропровода на 110 киловолта, не се е случвало в последните 30 години. Припомняме, че заради обилния снеговалеж над 750 населени места останаха без електрозахранване. Божков коментира, че трябва да се направи анализ на работата по преносната мрежа и причините за авариралите електропроводи. Експертът беше категоричен, че в планинските райони електропроводите преминават през просеки и трябва да се оцени дали те са били достатъчно широки. Част от скъсаните кабели в горите са били повлечени от болни дървета, каза Божков. Той допълни, че просеките в горите са тесни, защото се изпълняват изисквания на Министерство на земеделието и храните.

Днес от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че правителството има намерение да инициираме промяна в нормативната уредба за разширяване на просеките.  „Около 50% от повредите, които бяха факт, може би нямаше да се случат, ако имаше по-голямо разстояние”, обясни тя.

Петкова поясни, че огромна част от далекопроводите са били скъсани от паднали дървета, което е довело и до дискомфорта във Велинград. „Това, което се изискваше от нас и ЕСО беше направено на 100%”, подчерта министърът на енергетиката.

Тя уточни, че по отношение на инвестициите, които EVN прави във Велинград, Министерство на енергетиката няма конкретно касателство. „Това са разходи, свързани пряко с неговата инвестиционна дейност. Много се надявам КЕВР да има планове как би трябвало оттук нататък да се контролира този процес”, каза още Теменужка Петкова.

Пак от парламентарната трибуна депутатът от БСП Дора Янкова заяви, че БСП ще подкрепи разширяването на просеките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    1 0 Отговор
    Аиде бе, тесните просеки ли са били виновни? До вчера беше Баба Марта...
    А авторката е гушнала някое левче за "политически коректна" статия.

    Коментиран от #3

  • 2 Гого

    1 1 Отговор
    Абе Мите ти да не си от добре залесените със зелени пачки от Швейцарците? Този проблем, за който се говори тук не е нов, а от години и не се разрешава, защото такива като теб подскачат като попарени всеки път. Ама нали на чужд гръб и сто тояги са малко... гледам при теб токът е в изобилие и яко тролиш в мрежата. Ама като ти дръпнат и на теб шалтера ще видим как ще си заработиш швейцарското хонорарче за онлайн екоактивизъм. Явно в България според такива като теб единствените, които са без значение, са хората.
  • 3 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    Страшно е когато хора дето и бъкел понятие си нямат започнат да обясняват какво е станало...
  • 4 ЕСО

    1 0 Отговор
    В последните 3 мандата в ЕСО се държи на нулевата складова наличност, в склада няма нищо. Просеките се правят от фирми близки до мандата, сещате се как. Фирмите идват и си отиват. После колегите ходят подире им...
    А за сервитутите е истина в много райони дърветата са достатъчно високи да стигнат до другия край на сервитута помитайки целия елпровод
  • 5 незнайко

    1 0 Отговор
    Само просеките да почистят ще се добие голямо количество дървен материал. Пролетта наближава. Веднага трябва да се започне работа. Всички зелени партии трябва да млъкнат.