ФАКТИ.БГ

Какво ще стане, ако Турция и Русия загърбят долара?

Твърди се, че Турция и Русия водят преговори за отказ от долара в двустранната търговия. Как ще се отрази това на Газпром, на руските туристи и турските селски стопани

Публикувана: 9 Септември, 2018 10:05
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8543
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новината съобщи лично президентът Ердоган: Турция е решена да спре да използва долара като разплащателно средство в търговията с много страни по света, а с Русия вече преговаряла конкретно.

Дали обаче наистина става въпрос за същински преговори или само за политически намерения, това засега не е ясно. Още от декември 2016 година Ердоган твърди, че Турция иска да използва националните валути в търговията с Китай, Русия и Иран, и че предприема конкретни стъпки в тази посока.

Русия също, при това отдавна, се кани да се откаже от долара във външната си търговия, пък и въобще в икономиката си. Заради заплахата от разширяването на санкциите, които биха могли да засегнат и разплащането с долари на руските банки и фирми, в Москва все по-усилено се говори за отказ от американската валута. "Време е да преминем от думи към дела и да се освободим от долара като разплащателно средство. Ще ускорим подготовката за това", заяви неотдавна зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Да предположим, че Реджеп Ердоган и Владимир Путин (само те могат да вземат подобно политическо решение) действително се договорят двете страни да започнат да се разплащат с турски лири и руски рубли. Какво би означавало това за руските компании, които изнасят продукция в Турция или внасят турски стоки? И какво ще означава това за руските туристи?

Турската лира и инфлацията

Турция е важен външнотърговски партньор на Русия: след Германия, тя е вторият най-значим пазар за Газпром; най-големият в света вносител на руски метали и метални продукти и втори, след Египет, най-голям потребител на руска пшеница. Руските металургични фирми са пласирали в Турция през 2017 година продукция за почти 5 милиарда долара.

Ако в бъдеще руските приходи от износа за Турция се изчисляват в лири, това рязко ще повиши валутния риск за Газпром и другите доставчици. Защото през август тази година инфлацията в Турция достигна най-високото си ниво от 2003 година насам - 17,9 процента. При подобна инфлация има реална опасност от по-нататъшна девалвация на турската лира, която от началото на годината загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара, а от 2015 година насам се е обезценила над 2,5 пъти.

Газпром и планините от турски лири

Възниква и въпросът какво ще правят руските газови компании, металургични концерни, селски стопани и други износители с милиардите лири, които ще получат? Газпром, например, има нужда от валута, за да погасява огромните си външни дългове в долари, евро и швейцарски франкове. Всяка обмяна на турски лири в долари би носила загуби. Затова е по-добре да се търгува направо в долари. Руският газов монополист не може да финансира с турски лири полагането на тръбите за газопроводите "Северен поток-2" и "Силата на Сибир", а "Турски поток" е пред завършване. Руснаците биха могли, разбира се, да се опитат да похарчат получените лири като поръчат нужното оборудване в Турция. Каква е обаче гаранцията, че ще получат това оборудване с нужното качество? А в наши дни едва ли ще се намери някой на световните пазари, който да изкупува турски лири. Ако обаче Газпром плаща в долари или евро, за поръчката ще се надпреварват фирми от цял свят, а тази конкуренция ще даде възможност на руснаците да изберат най-изгодната за тях цена.

Възниква и още един въпрос: какво ще стане, ако турските купувачи на газ, метали и пшеница бъдат принудени да се разплащат в рубли? Не че не е възможно, но откъде Турция ще вземе толкова много рубли? За целта тя би трябвало да увеличи значително износа на стоки за Русия - и най-вече на аграрни продукти. Но нали точно заради това - за да насърчи местното производство - руската страна дълго и упорито ограничаваше вноса на турски плодове и зеленчуци. Ако Русия рязко увеличи на вноса на хранителни стоки от Турция, това ще нанесе сериозен удар върху сегашната политика на Кремъл за замяна на вноса с родна продукция и ще предизвика силно недоволство сред руските селски стопани.

А ако сделките се извършват в евро?

Към всичко това се прибавя и фактът, че турските банки и производители, особено тези, които са принудени да изплащат дълговете си във валута, няма да искат да трупат рубли. Руската валута също е застрашена от девалвация, макар да е по-стабилна от турската лира.

Отказът от долара ще засегне и туристическия бранш. Пътуванията и почивките в Турция ще станат по-евтини за руските туристи. Но руският туроператор и турският хотелиер предвидливо ще завишат цените, особено при резервациите за следващия сезон, за да се подсигурят срещу възможни девалвации на рублата и лирата.

Излиза, че най-безболезненият вариант в двустранната търговия между Турция и Русия е те да преминат към разплащания в евро. Благодарение на интензивната търговия с ЕС и голямата турска диаспора в еврозоната, турският бизнес и сега активно използва европейската валута. Еврото е по-слабо разпространено в Русия, тъй като износът на суровини е фиксиран в долари. Но при необходимост руският бизнес навярно бързо ще свикне с европейската валута. Дали обаче подобна преориентация в руско-турските външнотърговски отношения е изгодна за еврозоната?

От една страна това би затвърдило статута на еврото като втора по значение световна резервна валута. От друга страна това може да доведе до покачване на курса на еврото спрямо долара и другите твърди валути. А това не е в интерес на европейските, и най-вече на германските износители, и противоречи на сегашната политика на ЕЦБ, която се стреми да поддържа стабилен и относително нисък обменен курс. Защото покачването на стойността на еврото ще бъде от полза за американските износители. Със сигурност това много би зарадвало Доналд Тръмп, тъй като би увеличило конкурентоспособността на американските стоки на европейските пазари и би намалило американския външнотърговски дефицит.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ауууууу
1 Отговор
Най добре е Русия, Китай и Турция да създадат икономически съюз и да си въведат тяхна обща валута, без да е обвързана с долара и еврото. Търгувайки помежду си, сделките да стават в тази валута, а износа във валутата на самата държава с която се извършва сделката.

Коментиран от #15, #38


Оценка:
-15 +36

Финансист
2 Отговор
Фалит ще стане

Оценка:
-30 +20

Обратна захапка
3 Отговор
факт... режеп нищо не разбира от финанси, кой луд ще се довери на несигурна и надценена турска лира... Путин не е на това ниво... Но режеп е вече е в клопка...

Оценка:
-18 +25

4
Този коментар е премахнат от модератор
999
5 Отговор
Турция и Русия, въпреки проблемите си са на светлини години напред от България, какво постоянно пускате негативни новини за Турция, Турция с проблемите си е в Г-20, турската икономика е петнадесетата най-голяма в света по паритет на покупателната способност и седемнадесетата най-голяма в света по номинална стойност на БВП, да не говорим за Русия.. България поне една проста Румъния да настигне, тогава имайте мнения по отношение на Турция.

Коментиран от #27


Оценка:
-18 +64

Реално
6 Отговор
Реално и сега Русия и Китай правят такива сделки без долар.С Турция това ще бъде по-трудно,но не и невъзможно.Турция е много по-силно обвързана с долара и няма потенцияла-икономическият,политическият и пазарен за да се оттърве рязко от зеления...Има още няколко държави-повечето от БРИКС, които също между себе си търгуват без долари-но това са незначителни капитали по своето количество. Тук въпроса е малко по-друг. Самият тренд за такива бездоларови сделки в последните години нараства. Затова допринесе китайският юан,който влезе в една"кошница" с долара и икономическият и политически хаус в САЩ,давайки повод на желаещите да търсят други алтернативи при валутите в сделките си. Този тренд бързо нараства и придобива лавинен характер.Разбира се ,рано е да се говори за масово отказване от долара в големи мащаби---но началото е сложено...и ще продължи в близките десетилетия-още повече след постоянните неадекватни действия от страна на Б.Дом със нови мита и санкции дори и за най-близките си съюзници.

Оценка:
-5 +41

алтернатива
7 Отговор
В левове ве в левове, преемете лева той така или иначе е вързан към еврото, викнете в групичката и Китай и Сорос, ще даде фира хаха, а на Бай Дончо, ще му падне перуката :)))

Коментиран от #25


Оценка:
-5 +15

jorj
8 Отговор
Най-надежднато разплащателно средство е тоалетнта им хартия!!! Никога няма да са прецакани, и осраните Пути и ЕргоДупи ще са чисти и меки, като на бебенца!!

Оценка:
-34 +13

Мизирабъл
9 Отговор
Не е проблем, викнете Влади Горанов , он че нагласи турчилята.Я вижте у нас колко бизнеса съсипа, там докато окраде хората лирата ще се стабилизира.

Оценка:
-2 +19

Сочо
10 Отговор
Ше си играят сами кючек и казачок и ще си пийват новичък.

Оценка:
-21 +10

11
Този коментар е премахнат от модератор
Ристе
12 Отговор
Ще разменят с тоалетна хартия.

Оценка:
-12 +6

Свободен Хатай
13 Отговор
Путин шамаросва ердоган, турция напуска Сирия.

Коментиран от #18


Оценка:
-5 +12

Гост
14 Отговор
Скоро в Турция нещо ще избухне с огромна сила! Султана и обкръжение вероятно диктуват изкуственото задържане на цените в лири, без значение от стремглавата девалвация на лирата! В момента цените в Турция обърнати и в левове, ако щете са безумно ниски! Четири дюнера с четири айряна и две мин. води - 7 лв.!!! Два чая с две миринда и бутилка голяма мин. вода - 2 лв.! В кафене!!! Чифт адидас, тип боти, зимен с подплата - 55 лв., от Дайхман - подчертавам! Тук за под 150 лв. не можеш да ги пипнеш! Да не говорим за "марковите" дрехи по пазарите. Адидас, найк, пума, лакоста, ъндър армор - 20 лева маратонки, 25 лв. екип - комплект! Хран. стоки също са безумно евтини, особено на фона, че в Турция са по-еко от нашите! Домати и краставици - 75 ст. кило. Грозде без семки - левче! Толкова са и прасковите. Така масовият симид в Турция излиза в момента 10 - 15 стотинки!!! За битови потреби и домашна химия какво да кажем: по принцип са много евтини, сега за нас буквално са "едно без пари и две бадева"!!! Паста за зъби колгейт, 100 мл - 55 стотинки!!! Супер качествена тоал. хартия - 30 стотинки! 5 литра омекотител - 5 лв.!Нафтата е около 1.5 - 1.6 лв./литъра. Бензина - 1.8 лв. В държавата с доскоро най-скъпи горива в Европа!!! Мериха си го с Англия и Италия в този сектор. Само газта е на БГ цена - около лев. Май единствените дето се усещат овреме накъде вървят нещата са тези, дето стопанисват кенефа в "МОЛ-а" на Кап. Андреево! Вдигнали са таксата на 2 лири... Според мен цял

Оценка:
-6 +15

СеСеСере
15 Отговор

До коментар #1 от "Ауууууу":


И да си обменят хартийки за бърсане на задник.

Оценка:
-16 +2

@@@@@@@@@@@@
16 Отговор
Отказвайки се да се ползват зелените хартийки, то те биха загубили от цената си...
Нали търсенето определяло цената...
В краткосрочен план, Турция и Русия биха претърпяли сътресение, но в дългосрочен план, това е една добра стъпка, погледнато от национален интерес...
Да видим до къде ще стигне играта на хартийки....

Оценка:
-2 +12

Яшар
17 Отговор
Не зная за тоалетна хартия,но, ако нямат банани, значи икономиката им е много зле. Нали така?! 😃

Оценка:
-8 +1

ХАСАН
18 Отговор

До коментар #13 от "Свободен Хатай":


За свободна и независима Румелия сме

Коментиран от #29


Оценка:
-12 +4

19
Този коментар е премахнат от модератор
eddim
20 Отговор
Всъщност долара има много по-широка основа и отказа от него в търговията между Русия и Турция няма съществено да повлияе на стойността му. За това е нужен по-широк фронт, преди всичко от Китай. Именно той е голямата заплаха за долара. За това е и реакцията на Тръмп.

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +14

АВЕ АЗ
21 Отговор
Кои беха тия турция и русия?

Коментиран от #23


Оценка:
-16 +4

Yavuz
22 Отговор
Турция е хвърлила основата вече-пътища,мостове,летища,фабриките работят,произвеждат всичко от бяла техника до кораби.Населението е сравнително младо и работливо.С каква валута ще търгува е най дребният проблем.Целта на заниманието е да покажат на САЩ ,че не го имат за фактор и че доларът е само хартийка.Съдбата на САЩ ще е като на СССР ,но за разлика няма нация която да поеме щафетата,като руснаците.

Оценка:
-3 +20

23
Този коментар е премахнат от модератор
Шоо
24 Отговор
На долара нищо няма да му стане. Виж за лирата и рублата не съм сигурен...

Оценка:
-15 +7

Хопп
25 Отговор

До коментар #7 от "алтернатива":


Бе нали минаваме на евро ! По добре евразиатска валута, турска лира или китайски юан.
Що не е и японска йена?

Оценка:
-0 +8

стоян георгиев
26 Отговор
искам да махнат долара при разплащанията си руснаци и турци ще е голям смях!!!!ще се изтрепат без воина!

Оценка:
-12 +7

Хахото
27 Отговор

До коментар #5 от "999":


Защо мислиш, че това е негативна новина, държавите просто започват да мислят как да се освободят от ярема, който им е наложен с американския долар.

Оценка:
-3 +14

28
Този коментар е премахнат от модератор
Дядя Иван
29 Отговор

До коментар #18 от "ХАСАН":


Като се надупите може и да помислим дали да вземем Истанбул,да го освободим и него от неверниците мусолмани

Оценка:
-9 +8

ОМАГЬОСАН КРЪГ
30 Отговор

До коментар #20 от "eddim":


КИТАЙ УШАНКИТЕ А И МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДЪРЖАТ АМЕРИКАНСКИ ДЪЛГОВИ КНИЖА .АКО СПРЪТ ДА РАБОТЯТ С ДОЛАРА ТВА ЗНАЧИ ДА ЗАБРАЯТ ЗА ПАРИТЕ КОИТО ИМАТ ДА ЗИМАТ ОТ КРАВАРИТЕ. ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ В СЛУЧАЯ Е ВОЙНА.ТЯ Е ТУКА ВЕЧЕ.

Оценка:
-2 +8

Стан
31 Отговор
Един глас ЗА еврото! Мустакатите германци, холандци, белгийци и прочие, които ме тормозеха по границите, вкарват тонове евро. Ердоган доволно може да си пазарува с тях :)

Оценка:
-0 +2

Xxx
32 Отговор
Валутата вече я има- казва се биткойн! Тепърва ще се запознаят непросветените! А тези които не са в час- да не коментират.

Оценка:
-5 +2

Рико
33 Отговор
Турския народ е много работлив
Това с лирата е пролетен дъжд

Оценка:
-2 +8

Guest
34 Отговор
доларът никога няма да изчезне като валута

Оценка:
-11 +1

no name no face no number
35 Отговор
Има и други начини за търговия, имало е и пак ше има без да се използват пари или благородни метали.Тази струкрура с банки, въобще този днешен свят след не далечно бъдеще ше е история

Оценка:
-0 +7

Луд с кирка
36 Отговор
Ами ако се разплащат помежду си в злата как ще изглежда анализът?

Оценка:
-0 +3

Иван
37 Отговор
да се опитваш да измисляш топлата вод днес е доста глупаво, колкото е този опит за търсене на вратички в правилата на пазарнта икономика.
Не напразно долара и еврото са най-търсените резервни валути.
Зад това стои икономическа логика а не жерание на един ощипан диктатор решил да надскочи значимоста си.
Този филм сме го гледали-за тези които помнят де тези времена отпреди 30-40 години. Тогава в СИВ имаше така наречаната преводн рубла-виртуална парична единица. Само, че никой освен в СИВ не ти иска келявата рубла и в един момент не можеш да продължиш напред, независими колок келяви рубли имаш. Същото е и с лирата...ще катастрофират и руснаците много яко ако се хванат на тази глупост на Ердоган, но те няма да се хванат, защото при тях отдавна всичко е бизнес интерес и не им пука ни за това, че им викаме братушки, камо ли пък за глупавите идеи на Ердоган. Ще му съчустват и ще си посикат парите в долари напред, за де не останат да чакат на опашката пред нищото, след няколко месеца...

Оценка:
-4 +0

хихи
38 Отговор

До коментар #1 от "Ауууууу":


А такааа...аз предлагам да приемат танзанийския шилинг като основна валута...така де , ми те и танзанийците да живнат малко де...па като ша почнат да произвеждат тва танкове ,халикоптери,подводници и подземници,тва маратонки АдиБас (по 2 танз.шилинга килото)тва дъвки ,онея ми ти локуми и гевреци.....абе направо мед и масло ша тече от крановете на хотелите (дето са ол инклузив)....

Оценка:
-1 +1

TURGO
39 Отговор
толкова много мъка има събрана в съветския съюз

Коментиран от #41


Оценка:
-0 +2

истинко
40 Отговор
Вероятно търговията ще се основава в преизчисление на националните им валути по курса на долара. Втори вариант е както при нас - валутен борд! Това до голяма степен ще реши проблема. Трети вариант е т.н. преводни валути, както едно време беше с преводната рубла. Четвърти вариант е да се закачат на друга т.нар. "резервна валута". Пети начин е да изберат една обща валута, по която ще се извършва преизчислението и ще е напълно независима от долара и ще бъде с относително стабилен курс..... Възможностите са много.

Оценка:
-0 +1

истинко
41 Отговор

До коментар #39 от "TURGO":


Слагам ти един голям + в знак на съгласие. За жалост и ние бяхме част от този комунистически блок и толкова горчилка изпитахме .... не че сега не я изпитваме и ние.....

Оценка:
-0 +1

42
Този коментар е премахнат от модератор
43
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тихомир Безлов
Тихомир Безлов с коментар пред Нова телевизия за корупцията
Между 40 000 и 60 000 лева незаконно изкарва един граничен полицай"

Още бисери