Last news in Fakti

5 Март, 2020 16:00 15 166 70

Европа се отказва от американския втечнен природен газ

  • втечнен газ-
  • газпром

Износът на втечнен природен газ от американски централи намалява от няколко последователни седмици

Европа се отказва от американския втечнен природен газ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Американските производители на втечнен природен газ губят клиенти в Европа. Миналата седмица две испански компании не приеха вече договорените пратки за втечнен природен газ: поради спадащите цени се оказа по-изгодно да платиш неустойка, отколкото да внесеш „газа на свободата“ в Европа. Според експерти при настоящите пазарни условия печелят руски компании.

По-евтино е да се откажеш

Испанските „Репсол“ и „Ендеза“ изоставиха 200 милиона кубически метра газ, които трябваше да бъдат закупени по договор с Cheniere Energy. Но ще им се наложи да се разплатят с американския партньор.

Факт е, че Cheniere продава не толкова газ, колкото услуги за втечняване. Клиентите са длъжни да плащат за тях, независимо дали приберат ВПГ или не.

Тарифата за завода в Корпус Кристи, където „Репсол“ и „Ендеза“ е трябвало да получат втечнен газ, е 3,5 долара на милион британски термични единици (МБТЕ). Така испанските компании загубиха десетки хиляди долари. И се разминаха леко, защото избягнаха значително по-големи неустойки.

Според американската администрация за енергийна информация газът в страната сега струва 2,02 долара за МБТЕ. Американски купувач на втечнен природен газ също трябва да плаща за втечняване (3,5 долара за МБТЕ) и транспорт до Европа (плюс още един долар). В резултат на това горивото би струвало на испанските компании повече от шест долара за отоплителна единица, или 211 долара за хиляда кубически метра.

На европейската газова борса TTF цените са наполовина по-ниски - 105 долара за хиляда кубически метра. Така, изоставяйки американския ВПГ в полза на доставките от европейския пазар, „Репсол“ и „Ендеза“ спестиха стотици хиляди долари.

Експертите са сигурни, че други европейски компании ще последват примера на испанците. "Тъй като ценовите предимства на американските доставки на практика изчезнаха, отказването им беше само въпрос на време", заяви Никос Цафос, анализатор от Американския център за стратегически и международни изследвания.

Ситуацията на азиатския пазар на газ е още по-лоша. В края на миналата година газът в Япония поевтиня до 105 долара за хиляда кубически метра, а коронавирусната епидемия засили ценовия срив. Така че сега разликата между котировките на американския и азиатския пазар дори не плаща за транспорта.

Не е изненадващо, че поне две японски компании обсъждат възможността да откажат доставките, доставени преди това в САЩ. Това съобщи „Блумбърг“ във връзка с международните търговци на газ.

Кризата е за дълго

Износът на втечнен природен газ от американски централи намалява от няколко последователни седмици.

Според информационната платформа на ICIS, доставките за Европа са намалели наполовина за три месеца: от два милиона тона втечнен природен газ (2,8 милиарда кубически метра след регазификация) през ноември до един милион (1,4 милиарда) в края на януари. Само миналата седмица износът падна със седем процента до 226 милиона кубически метра на ден.

Проблемите с продажбите принуждават производителите да преразглеждат плановете за развитие и да намалят инвестициите. Същата Cheniere Energy наскоро обяви, че отлага пускането на третата линия на инсталацията за втечняване на газ в Корпус Кристи с капацитет 9,5 милиона тона за неопределен период - „докато не бъдат сключени достатъчно търговски споразумения“.

Забавянето обещава да бъде дълго: според експертите американският износ ще бъде нерентабилен поне до есента. „Ще трябва да спрем доставката на втечнен газ за седем месеца“, предупреждават анализаторите от BloombergNEF, проучващ на енергийния пазар.

Но това все още е оптимистична прогноза. Мнозина смятат, че ситуацията ще остане неблагоприятна за американците за две до три години, докато пазарът не изпита последствията от замразяването на много газови проекти. Броят на новите инсталации за втечнен природен газ през 2021-2024 г. рязко ще намалее, а дисбалансът между предлагането и търсенето ще намалее.

И Кембъл Фолкнер, главен анализатор в международната търговска компания OTC Global Holdings, е уверен, че цените на газа ще се възстановят едва след много години - след като повечето електроцентрали, работещи на въглища в света, се преобразуват в газ.

"Трябва да бъдат изградени повече газови централи в САЩ и в чужбина, за да се облекчи настоящият излишък от гориво", каза той пред „Блумбърг“.

Руснаците не могат да бъдат победени

Изглежда, че прогнозата на Фолкнер е съгласувана от инвеститорите, които масово продават акции на американски газови компании. Акциите на Chesapeake Energy, един от лидерите в разработката на находищата на шистов нефт и газ, са намалели почти четири пъти от началото на годината - от 95 на 28 цента.

Акциите на друг лидер в индустрията, Cabot Oil & Gas, загубиха само 20% за месец - беше 17,4 долара, сега - 14,1. Самите книжа на Cheniere Energy от средата на януари се сринаха с почти една трета - от 66 до 47,2 долара.

„Пазарът много силно реагира на възприемания риск от загуба на клиенти от компаниите за природен газ, които се появиха в началото на 2010 г“, казва Кати Бейс, ръководител на аналитична компания Sandhill Strategy LLC.

Както признават западните анализатори, преобладаващата ситуация на пазара е най-малкият проблем за руските компании. Газпром успешно стартира електронна платформа за продажби, която значително увеличи гъвкавостта на продажбите на място и по този начин привлече нови купувачи “, заяви Самер Мосис, старши газов анализатор в S&P Global Platts, изказвайки се на лондонския нефтен и газов форум през февруари.

Говорейки за руския втечнен природен газ, Мосис посочи, че „се продава в Европа на една от най-ниските цени на ВПГ на планетата - по-малко от два долара на милион британски термични единици“ (около 70 долара за хиляда кубически метра). „Благодарение на това Русия стана миналата година вторият доставчик за Европа след Катар“, припомни анализаторът.

„Руският втечнен природен газ е уверен на европейския пазар на газ и има значителни конкурентни предимства“, заяви Десмонд Вонг, редактор на списание European and Atlantic Basin LNG. И този фактор е по-силен от демагогията на политиците, които призовават европейците да се откажат от евтини доставки от Русия в полза на скъп американски ВПГ.

"В Брюксел винаги ще има политически мотивирани служители, които искат да закупят повече американски втечнен природен газ", казва Вонг. "Въпреки това потребителите, инвеститорите и търговците се ръководят от икономически мотиви, което ще ги принуди да изберат евтин руски газ“, заключи експертът.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kvy

    97 12 Отговор
    Споко, сега ББ ще го поръча за нас. Нали имаме 20% от пристанището в гърция, за доставка на ВПГ.

    Коментиран от #52, #57

  • 2 РУСОФИЛ

    60 6 Отговор
    ХА-ХААА..ПРОСТО ДА УМР€Ш
  • 3 БАХ

    109 9 Отговор
    Нормално е Европа да се откаже от скъпия втечнен КРАВАРСИ газ . Приятелството си е приятелство ама Руския е по евтин !
  • 4 Пунчо

    92 12 Отговор
    Няма страшно! Ние, като верни партньори ще увеличим доставките. Дали сме и заявка F16/70да бъдат на газ.

    Коментиран от #11

  • 5 Фактъ

    124 16 Отговор
    Боко винаги ходи след събитията и на губещата страна . Жалко за държавата ни , съсипаха я .

    Коментиран от #9

  • 6 Хахаха

    25 111 Отговор
    Статия от Поглед - финансирано от Кремъл парцалче.
    Тоя казал, ония разказал, приходите от газ и петрол се сринаха за рушлямия.
    А войната в Сирия я доизточва.

    Коментиран от #30

  • 7 Мордекай

    30 79 Отговор
    Това е свободния пазар , като нариташ монополиста с конкуренти - оп 40% надолу , как са ни драли тия наши братя освободители щом и сега са на печалба преди са правили дубъл на печалбата на гърба на утрудения българин който още им носи цветя на паметниците. Какро се казва с такива приятели врагове не ти трябват.

    Коментиран от #34

  • 8 няма а се плашите партньорите ог краварн

    59 11 Отговор
    ика . Баци наш ще ни дивесифицира с отказания американски газ , не се плашете янки.

    Коментиран от #13

  • 9 Byg

    23 76 Отговор

    До коментар #5 от "Фактъ":

    Какви глупости ръсиш в тоя клюкарник бе , Нали ГЕРБ и Бойко Борисов с помощта на ЕК свалиха цената с 40% със задна дата , най голямото намаление което е договорено от всички участвали в преговорите. Вашите тролски червени простотии вече граничат с олигофрения

    Коментиран от #24, #26, #67

  • 10 Българина

    82 13 Отговор
    Искам да попитам ББ нашата инвестиция в Гърция след колко зими и лета ще се изплати при това положение и кой ще плати за недалновидното решение? А Пановете искам да питам още ли държат на отказа си от руски газ след 2 г? А ЕС искам да ги питам след като турция си показа рогата, сега газа от ТП по демократичен ли е от ЮП?

    Коментиран от #15

  • 11 да де

    59 11 Отговор

    До коментар #4 от "Пунчо":

    Даже тиквата ще плати в брой веднага за да не са краварите на загуба.
  • 12 Дамммм

    75 10 Отговор
    Соросоидните "експерти" сега ще докарат газ от Марс и ще ни убеждават колко е демократичен и почти без пари-
  • 13 Byg

    18 16 Отговор

    До коментар #8 от "няма а се плашите партньорите ог краварн":

    Пак глупости пишат някои хорица , тишина когато не си в час , тихо да не се излагаш, Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор.Южният газов коридор ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едни от най-големите находища на газ в света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн. Предвижда се главни доставчици по проекта да бъдат Азербайджан, Туркменистан и евентуално Ирак. В бъдеще могат да бъдат включени и Иран и Египет
  • 14 България ще ги спасява

    39 10 Отговор
    Ей ся пускат два компромата срещу ГЕРБ и веднага поръчваме 100 кораба с втечнен газ!!!
  • 15 Мордекай

    13 28 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Не си наясно с материята , не се излагай повече и не гледай само бкп-тв

    Коментиран от #27

  • 16 газ до дупка и гумите да свистят

    51 6 Отговор
    Кога ще има газ от каталунската прокуратура , за един приятел питам.
  • 17 Читател

    48 5 Отговор
    "В Брюксел винаги ще има политически мотивирани служители, които искат да закупят повече американски втечнен природен газ"

    колко добре са описали корумпираните чиновници :)
  • 18 Умно село

    44 8 Отговор
    Квадратните глави от Брюксел трябва да се откажат от каквото и да било американско, защото те работят само за Америка.
    Другите за тях - просто не съществуват.
    Нещо като нов съвременен Фюрер.
    Европа за тях е като една ц. махала, с която "уж" се соъбразяват.
  • 19 Истината

    12 49 Отговор
    Острието на руската хибридна война срещу България Поглед инфо е на своя пост и отново облъчва обществото с руски фалшиви новини. За да се купува втечнен газ се изискват доста инвестиции, каквито е направила и България, договорите са дългосрочни и никой с лека ръка няма да се откаже от американската газ. Целта на хибридните е повече от ясна! Дезинформация и хаосв обществените настроения.

    Коментиран от #31

  • 20 Само питам

    10 48 Отговор
    Има ли по гнусно същество от доброволния роб на руските роби?

    Коментиран от #28, #29, #65

  • 21 ПЕНКО

    29 6 Отговор
    КАККВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРСКО -АМЕРИКАНСКИ " Н А Г Ъ З " И БЪЛГАРО АМЕРИКАНСКИ "ШИСТОВ ГАЗ" / ПА БИЛ ТОЙ И ЗАМРАЗЕН / !?!?!?!?
  • 22 Рошко

    44 4 Отговор
    Краварника започна да затъва в л.... На Уолстрийт ще ядът долари

    Коментиран от #46

  • 23 ПЕНКО

    19 2 Отговор
    ЩЕ ИМА ЛИ " ДЖАПАНИЗ ПОТОК -1 И ДЖАПАНИЗ ПОТОК -2 " ???!!!
  • 24 Гошо

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Byg":

    Стига бе, Бойко ли ги договори? Ей, тва процентите са по страшни от вирусите.
  • 25 тъжно соросче

    27 1 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 26 гост

    42 4 Отговор

    До коментар #9 от "Byg":

    Истината е,че палячото Борисов,партията му ГЕРБ и ЕС нямат нищо общо.Всичко е въпрос на интереси господа русофоби.Американците или свалят под цената на Газпром или духат супата.ЕС и САЩ не можаха да повлияят на руснаците при подписването на договора с Украйна.А там натискът беше много голям,тъй като газо преносната мрежа на страната е собственост на синът на Джо Байдан.
  • 27 Наблюдаващ

    35 4 Отговор

    До коментар #15 от "Мордекай":

    С теб и без теб ГЕРБ затъва в собственото си блато и няма спасение !
  • 28 ХА ХА

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    Естествено, че има , погледни в огледалото !
  • 29 Само отговарям

    35 3 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    Американските подлоги са най-гнусни , защото освен всичко , са и с нестандартна полова ориентация .
  • 30 WebTribune

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Войната в Сирия приятелю се финансира от Китай. Колкото до газа...и така наречения американски газ е руски. Справка;-Полша купува "американски" втечнен газ от Ямал;)) и цената е строго секретна;))))
  • 31 WebTribune

    42 5 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Кажи ми кое му е фалшивото на тази новина? Че американския втечнен газ е по- скъп ли? Това ли е фалшиво? Ами не е фалшиво.Няма как да е по-евтин ,след като от Ямал отива в САЩ и от там се връща в Европа ..Защото нали не си отлкова глупав,че да смяташ,че наистина САЩ имат газ за продаване? Ако имаха и ако беше по-евтин от на Газпром то те нямаше да използват всякакъв политически натиск за СП2 и този ТП през Бг ,(макар,че те се посториха ),а щяха да оставят руснаците да се набутат с милиарди за посторяването на СП2 и да залеят Европа с евтин втечнен газ.
    Просто нямат . Исакат да ни продават руски газ ,а те само да прибират разликата от цената..Байдън застана на кранчето в Украйна ,но руснаците бързо,бързо го отрязаха.Язък му за "инвестицията".Мислеше,че ще държи кранчето на цяла Източна Европа. Ама ..тц. руснаците виката-НЕ може.

    Коментиран от #32, #43

  • 32 ДА , ДА ,

    19 2 Отговор

    До коментар #31 от "WebTribune":

    Това е Истината ! !
  • 33 Бачо Киро

    28 4 Отговор
    Ама чакай бе, тука един спец нали обясняваше колко е евтин американския газ, тея не са ли го питали?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Don Rafael

    7 0 Отговор
    EndeSa=Ендеса
    В испанската азбука,няма звука З
  • 36 Сандо

    16 1 Отговор
    Статията е интересна и показва част от проблемите в този бизнес.Щеше да е добре,ако авторът беше описал всички съставки на цената,напр. застраховки,митни сборове и др.
  • 37 Самюел Финци

    34 6 Отговор
    Просто номерата на краварите да ни вкарват техен втечнен газ
    от 15 000 км разстояние и да твърдят нахално че ще бъде на
    изгодни цени . . . си е чиста глупост !
    Но се намират дебили като поляците да им изкупуват продукцията,
    заслепени от омраза към руснаците и кретени като Банкяра, които
    го правят с цел да удължат престоя си в Министерски съвет !
  • 38 Истината

    24 4 Отговор
    е, че въпреки намалението от Газпром с 40% на обикновения потребител топлоенергията ще поскъпне. Гербаджийте със закон не са предвидили намаляване на цената а само увеличаване. Честито сънародници

    Коментиран от #41

  • 39 другарят

    26 4 Отговор
    Бандитите от фашистка Америка сега ще си избиват от нас. Договорите за покупка на високите цени вече са подписани и ако го откажем ще плащаме неустойки.Един път вече писах, че е много вероятно робовладелците от фашистка Америка да ни продават руски втечнен газ от Ямал заради ниската му цена с американска надценка за дебили като нас!
  • 40 ТОЧКАТА

    11 3 Отговор
    опааа,БРЮКСЕЛСКИЯТ БИЗНЕС ГО ДУХА,КАКТО И ВАШИНГТОНСКИЯТ!!!!!!!Все пак ,едно и също са!!!!!СПЕКУЛА,ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ ...И ТО КРАТКОСРОЧЕН!!!!!!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 сащисан

    18 3 Отговор
    ся, разбрахте ли, защо краварите изнудват да се плаща в аванс
    и наще тупунгери платиха предварително за самолети модел преди 50 г.
    неам думи.
  • 43 Стою

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "WebTribune":

    Вземи си смени ника, че някак хич не се връзва с глупостите, които пишеш. Разбирам, че си се начел на тъпотии в пик и клуб Z, но не е нормално да ти се привиждат руснаци зад всеки дувар. А истината е такава, каквато я описват в статията. И няма как да е иначе при положение, че 1/3 от залежите на природен газ на земята се намират именно в така мразената от теб Русия.

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Стою

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Стою":

    Извинявай, това трябваше да е коментар до “Истината”-коментар No19. Твоят коментар е най-осведоменият тук.
  • 45 Стою

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Стою":

    Извинявай, това трябваше да е коментар до “Истината”-коментар No19. Твоят коментар е най-осведоменият тук.
  • 46 май

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Рошко":

    ша ми ядът чепа -сега го уголемявам да има за повече
  • 47 стоян георгиев

    4 15 Отговор
    руския саит чете новините за газа като дявола евангелието!та другари,що падна цената на газа за българия от 600 долара преди санциите до 100 сега?оказа ли влияние европеиския натиск над русия и шистовата революция на сащ?сега нямало да внасяме американски газ и тва много радвало другарите русофили.другари радваите се не щото няма да внасяме щатскаи газ ,а че ще внасяме евтин.тва другари е нормалното преследване на интереса ни,а вашето желание да внасяме руска газ на всяка цена се нарича нацинално предателство.

    Коментиран от #48

  • 48 Стига ва

    10 2 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Гусин Георгиев краварското мучене и твоето с него е музика за нашите уши...хи хи давайте в същия дух вярвайте в себе си, преследвайте мечтите си и току виж силата е във вас))))
    P.S. Поздрави на героя Мустафа

    Коментиран от #49

  • 49 стоян георгиев

    0 12 Отговор

    До коментар #48 от "Стига ва":

    музика ама не съвсем.руски газ за 100 долара е къркорене на корема ти другар.и цената бе постигната напук на русия.та наистина поздрави на американския посланник.преди американските мерки купувахме на над 500 долара.та шистовия газ си свърши работата и то много добре.сега русия няма как да ни обира ,което виждам че сериозно ви натъжава и няма да има денги за вас!
  • 50 Иван Дочев - Скица

    2 0 Отговор
    Жена ми Иванка даде гАз на един тираджия - ПРАС ............и .......@ @@@@@
  • 51 сащисан

    18 2 Отговор
    "По всичко личи, че България ще се прецака с доставките на газ, въпреки шумно огласеното намаление на цената с 40% със задна дата от август миналата година.
    Дни преди да съобщят за това намаление, министърката на енергетиката Теменужка Петкова гордо съобщи от посещението си в САЩ, че до края на тази година ще намалим с 50% доставките на руски газ и ще внасяме азербайджански и втечнен американски.

    Въпросът е – кой ще е по-евтин? И още по-големия въпрос е – има договор с „Газпром” до края на 2022 г., според който България, потребява – не потребява, трябва да плаща договорените количества. Как ще се измъкнем от това?"
    *
    хора, разберете, докато американския ботуш е в родината, живот за нас няма да има.

    Коментиран от #53

  • 52 Ай ай сър

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "kvy":

    Инвестицията на века от Бойко Борисов, за модерна България , какво ли не прави човек, когато го подгонят Американци и Руснаци.
  • 53 стоян георгиев

    0 14 Отговор

    До коментар #51 от "сащисан":

    много гадно че падна цената на руския газ ,а другар?що не рива като цената бе 500 долара и 20 години руснаците ни обираха поне с два милиарда долара отгоре?сега като запада ги напангари и спечели и българия от това се оказа че нямало живот за теб тук!а дано!

    Коментиран от #54, #55

  • 54 сащисан

    17 1 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    другарю комунист, цената се определя от пазара, а не какво ти кажат американците. цената може да е била една, сега е друга. нека предлаганите цени да са общо известни, и е нормално всеки да купува най-евтиното, на тва му се вика пазарна икономика, разбрали бе, бивш комунисте. не е редно краварите, уж наши партньори, да ни задължават да им купуваме скъпата и неконкурентна втечнана газ. както ни задължиха да им платим предварително скъпите самолети на картинка.

    Коментиран от #58

  • 55 Трол

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Десо, цени на газа и факти в евро за киловат/час: Швеция-0.1183, Холандия-0.0921, Дания-0.0885, Италия-0.0769, Португалия-0.076, Испания и Франция-0.076, Македония-0.0598, прескачам 8 държави преди нас, Полша-0.0473, Естония, Латвия, България, Словакия и Люксембург-0.044(9-6) играе последната цифра! Това е за периода 2018-2019г. Източника е Eurostat Statistics Explained!

    Коментиран от #59

  • 56 Бпф

    11 0 Отговор
    Случва се това, което прогнозирам от месеци. С тая цена от 3.5 долара, говедорес са обречени.
  • 57 куку руку ку

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "kvy":

    Парите за тези 20% са също като парите за онези самолети... дадени на Михаля.
  • 58 стоян георгиев

    0 11 Отговор

    До коментар #54 от "сащисан":

    аааа другар не деистваи като крадеца дето вика крадеца.комунисти бивши няма нали другарю!та не ми вменяваи своите качества.и си много прав цената се определя от пазара.та цената за българия бе 100 долара ,а руснаците десетки години като на приятели ни я продаваха на 500!тва много се харесваше на теб и другите пенсионери ,въпреки пенсиите от 70-80 долара на месец!след натиск на европа и сащ цената влезе в нормалното си ниво ,което виждам че не ви харесва и вече руснака няма как да прави монополиски номера ,само че тои лови балъци комунисти като теб много лесно,ообявяваики намалението по случаи трети март или щото му е симпатичен радев!смях!и само да ти кажа другар ,краварите или както там ги наричате в пенсионерското клубче не ни задължават нищо.те ни казват че ако русия продава газ над тяхната цена за европа ,може да ни доставят газ,което е супер и в момента работи.та другарю само много ама много прост човек би се лишил от различни пазарни алтернативи предпочитаики само един доставчик.смях!

    Коментиран от #61

  • 59 стоян георгиев

    0 11 Отговор

    До коментар #55 от "Трол":

    я левите много информирани бе!!!!!!хахахахаха,хохохохох!другарю чувал ли си за данъци ,за акцизи?знаеш ли че в различните страни на европа те са различни?знаеш ли че германия може да купува евтин нефт ,а да продава скъп бензин?хахахаха!лява работа еи!пиши друга за специалноста ти,а именно за паркирането на задна без да гледаш в огледалата ,другото го остави на хората с акъл!
  • 60 газ наопъки

    8 1 Отговор
    Боко ще фалира държавата, сега като купи тайно 20% от газовия терминал а гърция и двата кораба ! Краварите продават само ОРЪЖИЕ, друго не могат.
  • 61 сащисан

    10 1 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    другарю комунист, не лъжете като всеки един комунист.
    по стария договор в периода 2015-2018 България плаща най-ниска цена за руски природен газ в Европа.
    За 3 трим на 2018 г.:
    България - 22.67
    Словакия - 22.95
    Румъния - 23.69
    Словения - 24.93
    Унгария - 22.56 (25.09)
    Чехия - 22.60 (24.87)
    Полша - (25.79)
    имаго в сайта на "ec.europa.eu/energy/"

    по това време Унгария и Чехия са успели да договорят с Газпром цените да се изчисляват частично по спот цените на хъба в Холандия. тези цени са показани в скоби. Едва през 2019 г. цените на западноевропейските хъбове започнаха бързо да падат вследствие намаляването на цените на LNG.
    а сега другарю комунист ми представете актуални цени на американски втечнен и руски газ.

    Коментиран от #66

  • 62 Да бе

    1 9 Отговор
    Колко струва руския газ по света е едно, цената за България винаги е Х3 като за "братя".
  • 63 БПФ

    6 1 Отговор
    Сега бойкоборисов и министър Теменужка ще отговарят ли, задето обещаха на американците да диверсифицираме с 50% от техният ДВОЙНО ПО-СКЪП газ, като същевременно плащаме и на руснаците по договор за техния - без да го ползваме?

    За такова безобразие правителството трябва да падне !!!

    Коментиран от #69

  • 64 Нане

    2 1 Отговор
    за да бъдем политически солидарни с хамериканците и да поддържаме икономиката им Бат Бойко ще нареди да се купува само втечнен американски. Такава е повелята от посолството.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "сащисан":

    другарю,съвсем нормално е българия да има по-евтин рузки газ от бая европеиски страни,само че тва се случи уви чак сега.след налагането на санкциите на русия цената на газа у нас спадна над 4 ри пъти,спадна и цената на петрола значително.та сега всяка година спестяваме по поне два милиарда лева ,а през 2016 спестихме дори 4 ри заради по ниските цени след 2014.само че вие другарю комунист ривете против взетите мерки ,които свалиха цените на газа и петрола за българия.
  • 67 сноу

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Byg":

    Брей,брей....много пяна ти излиза бе ,че и лиги ти текат ..Ще се задавиш от злоба, а сигурно си на почетен караул пред мустЪфЪту или пред някой дебелундерски тумбак...
  • 68 серьожа

    1 0 Отговор
    авторът, авторът....руски человек
    нищо общо с истината
  • 69 серьожа

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "БПФ":

    моля ти се...без глупости
  • 70 димо

    1 0 Отговор
    Къде са нашите лицемерни предатели които ликуваха се прекланяха ,че Америка ще осигури и то с евтин Природен газ Европа. Същите жалки нищожества викаха " Чао Газпром" Чао ! Чао ! - радваха се както се радват мало..умните или лудите не осъзнавайки защо се радват..