Last news in Fakti

8 Юни, 2024 18:57 4 743 182

Сделката за руско-китайския газопровод е блокирана заради ценовите изисквания на Пекин

  • силата на сибир-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • китай-
  • северен поток

Китай вече плаща на Русия по-малко за газ, отколкото на другите си доставчици, със средна цена от 4,4 долара за милион BTU, в сравнение с 10 долара за Мианмар и 5 долара за Узбекистан

Сделката за руско-китайския газопровод е блокирана заради ценовите изисквания на Пекин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според трима души, запознати с въпроса, опитите на Русия да сключи голямо споразумение за газопровод с Китай са се провалили заради необоснованите според Москва искания на Пекин за цената и нивото на доставките.

Твърдата позиция на Пекин по отношение на газопровода "Силата на Сибир 2" подчертава как нахлуването на Русия в Украйна направи президента Владимир Путин все по-зависим от икономическата подкрепа на китайския лидер Си Дзинпин.

Запознатите с въпроса заявиха, че Китай е поискал да плаща цена, близка до силно субсидираните вътрешни цени на Русия, и ще се ангажира да закупи само малка част от планирания годишен капацитет на газопровода от 50 млрд. куб. м газ.

Одобрението на газопровода би променило тежкото положение на "Газпром", руския държавен монополист за износ на газ, като свърже китайския пазар с газовите находища в Западна Русия, които някога са снабдявали Европа.

Миналата година Газпром претърпя загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара), най-голямата от поне четвърт век насам, на фона на рязко спадащите продажби на газ за Европа, която постигна по-голям успех от очакваното в диверсификацията си от руската енергия.

Въпреки че Русия настоява, че е уверена в постигането на споразумение за "Силата на Сибир 2" "в близко бъдеще", двама от източниците заявиха, че безизходицата е причината Алексей Милер, изпълнителният директор на "Газпром", да не се присъедини към Путин по време на държавното посещение на руския лидер в Пекин миналия месец.

Милер, който вместо това пътуваше до Иран, щеше да бъде от съществено значение за всякакви сериозни преговори с Китай и отсъствието му беше "много символично", каза Татяна Митрова, научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Според запознати сделката за газопровода е била едно от трите основни искания на Путин към Си по време на срещата им, наред с увеличаване на активността на китайските банки в Русия и отказ на Китай от мирната конференция, организирана от Украйна този месец.

В петък Китай обяви, че ще пропусне срещата на върха на Украйна в Швейцария. Двама от хората заявиха, че Пекин и Москва са обсъждали обособяването на една или повече банки, които да финансират търговията с компоненти за руската отбранителна промишленост, което със сигурност ще доведе до санкции от страна на САЩ, които ще изключат всяка такава банка от световната финансова система.

Споразумението за тръбопровода обаче остава далечно, докато предложеното сътрудничество с китайски банки остава в много по-малък мащаб, отколкото Русия е поискала, допълват хората.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, заяви, че Русия и Китай все още водят преговори за газопровода.

"Напълно нормално е всяка от страните да защитава собствените си интереси. Преговорите ще продължат, защото лидерите на двете страни имат политическа воля за това, ще продължат да се разработват и търговски въпроси и не се съмняваме, че ще бъдат постигнати всички необходими споразумения", заяви Песков пред репортери в понеделник.

"Що се отнася до аспектите на текущите търговски преговори, те, разбира се, не са публични", добави Песков. Газпром отказа да коментира.

Запитано за преговорите за газа, китайското външно министерство заяви само, че "президентите на Китай и Русия се договориха да търсят области, в които интересите ни съвпадат ... и да дават възможност за взаимни успехи".

Китай ще "работи с Русия за изпълнение на важните общи договорености, постигнати между нашите двама лидери, и за задълбочаване на нашето всестранно сътрудничество [за] взаимна полза", заяви министерството.

Неуспехът на Русия да постигне споразумението подчертава как войната в Украйна е превърнала Китай в старши партньор в отношенията между страните, смята Александър Габуев, директор на Центъра "Карнеги - Русия - Евразия" в Берлин.

"Китай може да се нуждае от руски газ в стратегически план като сигурен източник на доставки, който не се основава на морски маршрути, които биха били засегнати в случай на морски конфликт около Тайван или Южнокитайско море", каза Габуев. "Но за да си струва това, Китай наистина се нуждае от много ниска цена и гъвкави задължения".

Очаква се търсенето на вносен газ в Китай да достигне около 250 млрд. куб. м до 2030 г., в сравнение с по-малко от 170 млрд. куб. м през 2023 г., според документ, публикуван от CGEP на Колумбия през май.

В този документ се казва, че нивото на търсене през 2030 г. все още може да бъде задоволено до голяма степен или изцяло чрез съществуващите договори за доставка по тръбопроводи и за втечнен природен газ. Въпреки това до 2040 г. разликата между търсенето на внос от Китай и съществуващите ангажименти ще достигне 150 млрд. куб. м., се казва в доклада."

Липсата на алтернативен сухопътен маршрут за износ на газ означава, че Газпром вероятно ще трябва да приеме условията на Китай, каза Габуев.

"Китай вярва, че времето е на негова страна. Той има възможност да изчака, за да изтръгне най-добрите условия от руснаците и да изчака вниманието към отношенията между Китай и Русия да се премести другаде", каза той. "Газопроводът може да бъде построен доста бързо, тъй като газовите находища вече са разработени. В крайна сметка руснаците нямат друга възможност да продават този газ".

Преди войната в Украйна "Газпром" разчиташе да продава газ на Европа на високи цени, за да субсидира вътрешния пазар на Русия.

Китай вече плаща на Русия по-малко за газ, отколкото на другите си доставчици, със средна цена от 4,4 долара за милион BTU, в сравнение с 10 долара за Мианмар и 5 долара за Узбекистан, изчисляват изследователите от CGEP въз основа на митнически данни за 2019-21 г.

През същите години Русия е изнасяла газ за Европа на цена от около 10 долара за милион BTU, според данни, публикувани от руската централна банка.

Износът на "Газпром" за Европа е спаднал до 22 млрд. куб. м през 2023 г. от средно 230 млрд. куб. м годишно през десетилетието преди пълномащабната инвазия в Украйна. Той вероятно ще намалее още повече, след като споразумението за пренос с Украйна изтече в края на тази година.

Неуспехът при договарянето на увеличени доставки за Китай би бил още един сериозен удар. Непубликуван доклад на голяма руска банка, с който Financial Times се запозна, наскоро изключи "Силата на Сибир 2" от основната си прогноза за Газпром. Това намали очакваната печалба на компанията за 2029 г. - когато банката очакваше проектът да стартира - с почти 15 %.

Китай не отговори веднага на искането за коментар.

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    56 51 Отговор
    Въй, въй, въй! :) Русия пак ще фалира.................за кой ли път :) Фейк, фейк, фейк! Я дайте линка към статията :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мда

    67 25 Отговор
    "Според трима души, запознати с въпроса..." Факти, вие сериозно ли? А какво ви каза една жена от пазара?
  • 6 Ха ха ха

    52 22 Отговор
    Според трима души запознати с въпроса???
    Дотук с буламача
  • 7 Булпсихопатъ

    48 36 Отговор
    Кво се радвате? Китай - газ без пари! Европа - газ за множество долари. Е кой е по на делавера? Ако имаше Северен поток сега можеше да изнудвате РФ за цени. Ама нъц. По добре да си запалим къщата за да им изгори на ония плевнята.

    Коментиран от #31, #37

  • 8 България

    50 27 Отговор
    е държава от Четвъртия свят с 80% дебили.
    Коментират Русия и Китай
    Боклуци Сър Джон

    Коментиран от #78

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нато

    27 13 Отговор
    Спрете газопровода през Украйна за Европа и Турски поток
    Какво чакате ?
  • 11 КОТарАК 🐱

    21 14 Отговор

    До коментар #4 от "ей мизерникоо":

    умирам от глад , и чакам да завали , да се изкъпя..опа..сафрида вече е на масата , смятам да го полея с още една бутилка водка! между другото във всекидневнта съм , с едно голямо ЛЦД и безжична клавиатура/ от РФ ми я пратиха-техен патент

    Коментиран от #107

  • 12 В момента Китай много

    37 27 Отговор
    помага на РФ за войната в Украйна, но китайците са направо безочливи искайки газ на цени каквито са вътрешните цени в Русия. Вместо да плаща Путин им е разрешил да шетат в Сибир и да си вземат каквото си искат. Има клипове с ужасени руснаци които гледайки безкрайните върволици от камиони и товарни влакове към Китай с дървесина и различни руди питат какво става, такова чудо не са виждали. Има слухове за 20млн. китайчета в Сибир които си строели дървени къщи в импровизирани селища(засега).
  • 13 Гориил

    23 14 Отговор
    Условията на сделката никога няма да бъдат разкрити и са търговска тайна. Китай бързо развива икономиката на своите вътрешни провинции. Доставката на газ от пристанищата на Жълто море е няколко пъти по-скъпа, отколкото от Русия. Заявленията от източните провинции на Китай за руски газ, според Китайско-руската търговска камара, са се увеличили четири пъти през 2024 г. в сравнение с 2023 г.

    Коментиран от #42

  • 14 Сатана Z

    32 30 Отговор
    Поредните глупотевици .
    Откъде взехте това? Газът се търгува по дългосрочни договори по петролната формула.
    За януари-април 2024 г. приходите от продажбата на нефтената и газовата индустрия в руския бюджет възлизат на 4,157 трилиона рубли, което е с 82,2% повече от същия период на миналата година.
  • 15 превод: Nick Iliev

    14 4 Отговор
    хахахахаха........
  • 16 мдаа

    44 23 Отговор
    Русия получаваше луди пари от Запада за ресурси, сега продава за жълти копейки на Китай.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Татяна Дpuсли

    9 17 Отговор
    Въпрос с повишена трудност за лyзърите. Защо не се снимат транс мъже в броевете на Плейбoй? Докога с тази дискриминация, докога ще живеем в 19 век? Аз активно се застъпвам за правата на хората с различна сексуална ориентация. Копейките трябва да разберат, че една транс жена е наистина жена. Ти си такъв или такава или такова, каквото се чувстваш! Така че, хайде холан, копейки.
  • 19 един

    31 20 Отговор
    Силата на Сибир май катастрофира,идва ред на силата на фалита!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рон Джереми

    33 22 Отговор
    Наближава времето, в което руснаците ще ядат снаряди и ракети. Цялата икономика да се базира на военно производство води до това, което стана по времето на Рейгън. Да настъпиш два пъти една и съща мотика... Не знам.
  • 23 !!!?

    26 9 Отговор
    Си към Путин: Как е газопровода !!!?

  • 24 хех

    28 18 Отговор
    Реално Русия трябва да плаща на Китай, че и взема газта. Все пак Си е човекът, който още държи Путин на власт. Оттегли ли подкрепата си, другите кремляни ще го убият.
  • 25 Госあ

    21 7 Отговор
    Многократно съм писал, че Китай има няколко доставчика на газ и петрол и когато Русия продаваше изключително на Европа, Китай задоволяваше нуждите си от други места. Китай няма да се остави да зависи само от Русия или един източник или изведнъж да зареже досегашните си лоялни партньори. Също много пъти съм писал, че Китай не е повишил чак толкова производството си, че да им трябва толкова много допълнителна газ. Какво да а правят тая газ ? Не е сега момента, явно. Газта нема да се изпари. Спокойно.
  • 26 Бай араб

    22 13 Отговор
    Джуджето сто пъти пишман стана, аман
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Миналата година

    27 9 Отговор
    Индия купи огромни количества петрол от РФ по $45 за барел, повече не можели да дадат и Путин се съгласил. Индийците наводниха ЕС с бензин и дизел на голяма печалба, но интересното предстоеше. Индия плати на РФ $50млрд. в ...рупии и сега руснаците се чудят какво да ги правят.
  • 29 путин

    19 5 Отговор
    дава много газ на Китай.
    Гъзопровода му яко се е разширил.
  • 30 Хахахаха

    23 7 Отговор
    А копейките пишеха за взимане на ресурсите без пари от Европа!!! А то се оказа, че путлера сам ги дава без пари на Китай! Европа беше наляла милиарди в русия.
  • 31 Това е

    32 9 Отговор

    До коментар #7 от "Булпсихопатъ":

    Норвегия има газ, Северна Африка има, арабите имат газ, Щатите имат газ. Продавачи много, само газ да искаш. Европейските хранилища пълни, а цените нормални. Русия е тази която загуби платежоспособния европейски пазар и сега Китай е унижава да и дава газ на безценица, иначе няма да има Силата на Сибир 2.
  • 32 БАНко

    11 15 Отговор
    И КОМЕНТАРИТЕ КАТО СТАТИЯТА - ПО....МИЯ !!!

    Коментиран от #36

  • 33 хех

    27 14 Отговор
    Русия в момента е толкова зависима от Китай, че една дума и с нея е свършено. Дума, не нещо друго. А пък ако на Китай му кефне да си вземе територията до Урал, просто няма кой дори минимална съпротива да му окаже, защото цялата руска армия е затънала в Украйна. Все още има държава Русия единствено, защото Китай позволява.
  • 34 Браво

    19 8 Отговор
    Император СИ

    Показва

    На

    ВАСАЛА ОТ БУНКЕРА

    къде му е мястото.

    Нека доенето на
    Рашкирия

    Продължи.
  • 35 А китайците това координираха ли го

    4 3 Отговор
    с шефа на КЕВР?
  • 36 ЧАНКО

    14 5 Отговор

    До коментар #32 от "БАНко":

    За Рублоидиотите
    Естествено
    Че е Помия .
  • 37 Хахахаха

    20 5 Отговор

    До коментар #7 от "Булпсихопатъ":

    Европа няма да плаща пари на раша, която след това да заплашва Европа с война! Това няма как да стане копейка.
  • 38 КЪСОКРАКИЯ СТРАТЕГ

    18 6 Отговор
    Го млатят на всички
    Нива .

    А Той се Радва вече на

    Афро Другарите .

    Какво падение .
  • 39 хххх

    17 6 Отговор
    За какво им е Тайван, като могат да си вземат Сибир. Така и САЩ и всички ще са доволни, включително и еленовъдите населяващи територията.
  • 40 Търновец

    11 4 Отговор
    Китайците са много по умни от нашите бивши и настоящи лидери и не разрешават руски монополизъм в енергетиката, и Газпром не може да смуче както у нас. Ние още преди 50 години трябваше да имаме тръби до Оерсия
  • 41 Възрожденец

    7 24 Отговор
    Русия продава газ на Китай два пъти по скъпо отколкото на Европа . Нормално е китайците да искат намаление при положение че купуват по големи количества от Европа и Япония взети заедно.

    Коментиран от #43, #60

  • 42 Да ще се увеличат

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Сигурно
    И 100
    Пъти

    Но цената ще бъде
    Като за Подаяние.

    Хахаха

    Юаните вече са основното
    Разплащателно Средство ..

    Хаха

    Коментиран от #167

  • 43 Хахаха

    16 9 Отговор

    До коментар #41 от "Възрожденец":

    Рублоидиотите
    Са много жалллки
    Колкото и да Лаят
    Рашкирия потъва .
  • 44 САЩисан русофил

    14 4 Отговор
    Ама как,нали господаря русия,коленичи пред китай,Пак глад и мизерия в матушката расия
  • 45 БАНко

    13 14 Отговор
    ЧАНКО , ТАЗИ СТАТИЯ Е ОТГОВОР НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДА И ЦЕНЗУРА СРЕЩУ ОГРОМНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ НА РУСИЯ В ПЕТЕРБУРГ !!! ФИНАНСИСТИТЕ ОТ 130 ДЪРЖАВИ ОЦЕНИХА ПОСТИГНАТОТО ОТ РУСИЯ И ЧЕ ВЕЧЕ Е ЧЕТВЪРТАТА ИКОНОМИЧЕСКА СТРАНА В СВЕТА !!! НАПИСАНОТО Е ПО...МИЯ !!!

    Коментиран от #54, #61

  • 46 Статията е написана по Информация

    13 11 Отговор
    На 3 ма запознати със Случая???? Фейкове и маниполации! На Пазара са разлепили копие, от Разговора СИ и Путин!?????
  • 47 лярвов

    9 1 Отговор
    пукин ишак Си !
  • 48 Мдаа

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Татяна Дpuсли":

    Копаете дъното вече и хиляда пъти да напишеш нещо подобно днес, никой няма да ти повярва, че си от ПП-ДБ
  • 49 222

    16 8 Отговор
    Русия беше употребена от "приятелите си" Иран и Китай, колкото да пробват решимостта на Запада да защити Израел и Тайван. Видяха, разбраха и сега е време да се отърсят от неприятния имидж на съюзници на военопрестъпник.
  • 50 Факти

    22 9 Отговор
    Преди две години ви казах, че Китай ще оскубе Русия така, както никой не я е скубал. Путин влиза в учебниците като убиецът на Русия. Тя вече е китайска губерния.

    Коментиран от #58

  • 51 Зимбабве

    9 6 Отговор
    И Боливия
    Се чудят още ,
    Какви Небивалици
    Говореше
    БОТОКС БУЗКАТА.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Зимбабве

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "БАНко":

    И Боливия

    Те ли бяха

    130 те държави.

    Не се пали толкова .

    Виждаме
    Четвърта Икономика
    Хахаха
  • 55 Как

    15 7 Отговор
    Америка подари Русия на Китай . Сега чакат да фалира чрез войната и китайците да произвеждат всичко за САЩ с евтини руски суровини. Затова не бързат да спират войната . Ако бай Си каже на Путин ще спре войната веднага. Но на Китай му трябва суровинна колония.

    Коментиран от #71

  • 56 😅😂😆.....

    14 1 Отговор
    Голям майтап🤣, чайниците ще ви чукат и ушите ви ще свистят🤣, голям майтап🤣.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Няма майтап...

    12 3 Отговор

    До коментар #50 от "Факти":

    Така става в момента, дерът им кожата и ги я посипват със сол, така става когато един болен психопат го играе Цезар😂.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Груби Сметки

    14 1 Отговор

    До коментар #41 от "Възрожденец":

    Прочети статията.
    Там пише, че ЕС е плащал по 10 долара, а Китай по $4.4
    ЕС е купувал 230 млрд куб.м. годишно, а Китай 150 млрд, ама ще ги достигне през 2040 г.
    Реално плановете са Китай да купи около половината от изгубения европейски пазар и то на половин цена. Ако тези планове се осъществят до 2040 г. Газпром ще получава 4 пъти по-малко приходи, отколкото преди СВО.

    За 23г. Газпром е продавал на цена около 7.2 $ и е реализирал годишна загуба от 6.9 млрд долара. При очакване цената да падне на половина, Газпром ще фалира скоро.

    Коментиран от #66

  • 61 Да бе...

    16 3 Отговор

    До коментар #45 от "БАНко":

    Русия била първа в света по износ на картофи.... или щяла да бъде, и щяла да задмине Германия по икономически ръст, и това е истина руски министър го е казал, имаш ли определение що за идиоти са тези хора? 🙊.
  • 62 Потресен

    14 6 Отговор
    Ама,колко пъти да повтарям, че Русия вече е китайска провинция. Китайците ще гледат да им е без пари. А Путин няма избор ще угажда на новите си господари. Историческа, фундаментална грешка на идиота Путин,за която мужиците ще плащат цял живот. Смъртната хватка е направена, Китай спечели
  • 63 Удри

    15 6 Отговор
    Руснаците нямат друг избор освен да се съгласят с Китай. Иначе какво ще я правят тази газ, ще я пият ли?
  • 64 Хаха

    11 4 Отговор
    На това му се казва китайска зависимост.
  • 65 😜......

    11 4 Отговор
    Кефя се на това, как на кочината който им мине отзад ги плющи както си иска😂, така става когато се правиш на великан а си джудже, после ще има рендосване от щатите и ЕС.
  • 66 Потресен

    15 5 Отговор

    До коментар #60 от "Груби Сметки":

    Да за това иде реч. Идиотът Путин и тъпите мужици се самоубиха ритуално. Затриха си младите мъже, икономиката и историята. Ще гледам катастрофата в сериал
  • 67 Зеленарски

    15 3 Отговор
    Великиятшахматист пy загуби най големият и най скъп пазар на суровини

    😂😂😂

    Лаком пу с празна торбичка.
  • 68 Руский мир

    13 2 Отговор
    Тия са егати смешниците
  • 69 Китай натиска путин

    14 3 Отговор
    Ценово.....за газта. Путин нема изход
  • 70 Песков

    11 1 Отговор
    Всичко е според плана.
  • 71 Потресен

    14 3 Отговор

    До коментар #55 от "Как":

    И това съм го писъл. Точно така е. Нека нашите си гласуват за Възраждане и копейките
  • 72 Фори

    20 3 Отговор
    Китайците помпят самочувствието на руснаците докато им изпомпват суровините!
  • 73 Ами да

    15 3 Отговор
    От много време пиша, че путин ще предлага газ на безценица, но няма да намери кой да го купува!
  • 74 така е

    17 5 Отговор
    Путин е жертва на собствената си хибридна пропаганда. Повярва че е фактор и че има армия.
  • 75 така е

    3 4 Отговор
    В най-добрите си дни Газпром доставяше едва 30% от газа потребяван в Европа..
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бамбука

    15 2 Отговор
    Индия купуват суровини, плащат в рупии, в Русия имат милиарди рупии. Индия им казва вложете ги яв нашата икономика. В Китай подобна картина. Бягаш от долар и евро и се нахенднвраш на ....
  • 78 Аз съм веган

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "България":

    Няма сър. Само другарю. Сър в прогнилия запад.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Мнение

    4 5 Отговор
    Според други четирима души това е лъжа което е публикувано

    Коментиран от #81

  • 81 а според агенция Цин Цин

    2 2 Отговор

    До коментар #80 от "Мнение":

    Гъзопровода Силата на Сибирь2 чака Акт 16 и почват да го праат Запада да го умирга.

    Коментиран от #84

  • 82 Кресна

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Доста си неук и личи от километри .Има разногласия които ще бъдат изгладени и ще ти обясня защо .САЩ все повече притискат Китай по море и при блокиране ,Китай увисва .Единствената и надежда остава Русия .В момента Китай си мисли ,че може да вземе количество газ което отиваше по рано в Европа на по ниска цена ,но и нервничи защото вижда ,че е притискан все повече и единствения и надежден източник е Русия и тогава Русия ще вдигне доста повече цените .В крайна сметка в края на лятото договора ще бъде подписан на цената на която Русия настоява сега ,в противен случай в края на годината Китай ще бъде принуден да го подпише на по висока цена .В момента Индия не купува същите количества както миналата година и това е което кара Китай да протаква .Помисли нормално и е близо до ума ,ако Русия виждаше ,че няма шанс до сега да беше подписал ,но Русия не бърза и чака .Загубите на Газпром се покриват от печалбите на Роснефт ,а и двете фирми са правителствени или това не ти е ясно ? Провери в търговския регистър печалбата на Роснефт от газ преди войната и сега колко пъти се е увеличила ,и падането в продажбите на Газпром и ще видиш ,че просто печеливша фирма сега е Роснефт за сметка на Газпром .Роснефт е износител на втечнен газ и петрол ,Газпром е износител на тръбен газ .Трябва четене ,не само да драскаш глупост след глупост .Драскането не те прави умен ,а просто показва багажа ти горе .

    Коментиран от #95, #103

  • 83 Станимир

    1 4 Отговор
    Китай стават все по-нагли! Крайно време е Русия и Западът да стигнат до някакво споразумение.
  • 84 КОНТРАТА

    2 8 Отговор

    До коментар #81 от "а според агенция Цин Цин":

    По гъзопровода получавате газ третополовите в ЕС.

    Коментиран от #85, #109

  • 85 ама

    5 1 Отговор

    До коментар #84 от "КОНТРАТА":

    Нещо се изнерви?

    Коментиран от #87

  • 86 Асан

    2 2 Отговор
    Най много вярвам на сайта Ментергяс бг
  • 87 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #85 от "ама":

    Нещо щи порасне на главата

    Коментиран от #88

  • 88 Енчо Багаров

    0 3 Отговор

    До коментар #87 от "стоян георгиев":

    Важното е да гу праим Запада да гу умирга.
  • 89 Шерлок

    4 1 Отговор
    Инфото е достоверно щом цитират анонимните гъ.зо.ве
  • 90 Серсемин

    8 10 Отговор
    За тези дето НЕ знаят - Русия може да си бъде самодостатъчна. Това означава, че може да се изолира от останалия свят и пак ще оцелее. Защо? Ами защото има огромна територия и ресурси и може да си поддържа всички производства на достатъчно добро технологично ниво. Може да не е най-новото и най-високотехнологичното, но е на достатъчно ниво за да задоволи собствените си нужди. Като цяло това означава, че Русия може да спре износа на суровини и това ще доведе до огромно покачване на цените им. Само си представете да се вдигне трайно цената на нефта и газа. Освен това запасите на газ с които разполагат държавите не са големи. Русия държи огромни запаси от газ. Ако не ги продава сега, ще ги продава в бъдеще на много по-висока цена.

    Коментиран от #92, #93, #99, #108, #171

  • 91 Абе Нешка

    3 1 Отговор
    Жива,ли е?
  • 92 Не,копей!

    10 1 Отговор

    До коментар #90 от "Серсемин":

    Това можеш да си го представиш само в чутурата си.
  • 93 Потресен

    13 1 Отговор

    До коментар #90 от "Серсемин":

    Човече добре ли си!
    Няма такъв филм,пардон има Северна Корея
  • 94 Да, това което трябва да се...

    11 4 Отговор
    Случи, се случва, бавно но неумолимо, Русия потъва безславно като Титаник, бавно но сигурно, вече е без пределно ясно че Путин не може да спечели войната в Украйна, и Украйна не може да я спечели, но тя няма да я загуби, и това е голямото поражение на Путин, във военен план царя се оказа гол... и с малка пи... ш... ак... И дните на Путин при това положение са преброени, дали ще управлява още година, две или две и половина няма значение, пътник е, след това в хаоса който вероятно ще последва, Америка и Европа трябва да играят една много сложна и опасна геополитическа игра, да не позволят на хитрите китайци да добият несметните богатства на Сибир, това ще бъде фатално, защото те не са глупави като руснаците, напротив те са хитри, умни и подли азиатски варвари, така че трудното за европейската цивилизация тепърва предстои, и това не е Русия.
  • 95 Нещо

    2 2 Отговор

    До коментар #82 от "Кресна":

    Бълнуваш.Няма такива филми.
  • 96 Копейка

    5 2 Отговор
    А шефа каза че сме идиоти и ще раздава шамари.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Гара Пирин

    4 7 Отговор
    Според тия трима души следва пълномащабна война между Русия и Китай, вследствие на което тия две "държавици" ще се самоунищожат и САЩ ще станат пълновластен господар на земята ... ех, мечти, мечти ...

    Коментиран от #100

  • 99 Забрави за тези глупости....

    4 2 Отговор

    До коментар #90 от "Серсемин":

    Това са руските опорки пускани за наивници.
  • 100 Не, няма да има война,

    14 2 Отговор

    До коментар #98 от "Гара Пирин":

    Китай вече превзе отвътре Сибир, който говори Китайски вече., това първо, второ, бункерният отдавна се подмаза с олийце и се наведе на Си.
    Наздраве, крепостни голубчици, необратимо е вече!!; 🤣🤣🤣
  • 101 Алфа Вълkът

    2 8 Отговор
    Впрочем това не е мнение, а това е сороска мечта, публикува сориски мечти

    Коментиран от #102

  • 102 Истината боли,

    7 2 Отговор

    До коментар #101 от "Алфа Вълkът":

    голубчик! 🤣🤣🤣
  • 103 КОТарАК 🐱

    9 4 Отговор

    До коментар #82 от "Кресна":

    вие ,,русофилите,, ще ме уморите..кой печели ся от КитАЙ? газпрома ви или роснефта?или няма печалба?

    Коментиран от #114

  • 104 Хейт

    11 1 Отговор
    Хахааа! Въобразявахте си, че ще доите жълтурите, както ни доите нас? Нека сега да ви извиват ръцете! Хак да ви е за всичките мизерии, дето ни отворихте.
  • 105 Хъхъхх

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ей мизерникоо":

    Ти си некъпан рушляшки Т.ъпан ,ко лбаска хочеш
  • 106 Смех в блатото

    11 1 Отговор
    "Запознатите с въпроса заявиха, че Китай е поискал да плаща цена, близка до силно субсидираните вътрешни цени на Русия"

    Кремълския шахматист свестиха ли го вече? :)))
  • 107 Кот

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК 🐱":

    Астави острия рушляк да стигне до кофите ,че тьота им спря рублите и вият кат кърпатски вълци
  • 108 Серсемин

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "Серсемин":

    Тези които ми опонират и не са съгласни с мен нека да се позоват на нещо. Аз на пример изграждам моето твърдение на факта, че Русия разполага с огромна територия и природни ресурси. Освен това не е никак гъсто населена. Тези, които са учили някаква икономика също трябва да са им казали, че такива са две страни в света - Русия и САЩ. Само, че САЩ могат да направят затворена икономика заедно с Канада заради ресурсите.

    Коментиран от #112, #175, #180

  • 109 Ти го

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "КОНТРАТА":

    Получаваш в гъзопровода дълбоко дълбоко
  • 110 111

    1 4 Отговор
    В тази даписка няма и един посочен източник за позоваване. Само интерпретации.
  • 111 Смех в блатото

    6 1 Отговор
    Ееех, а си спомням времето точно на 24, 25 и 26ти февруари 2022ра когато страхливото ботоксче се беше помислил за световен господар и вече редеше новия световен ред. :)))

    А сега - булка :))))
  • 112 Да тя разполага с....

    5 3 Отговор

    До коментар #108 от "Серсемин":

    С огромна територия и ресурси, и какво от това?, това е факт, но това не променя нещата че това е суровинна промишленост, изостанала технологично и не можещи да произвеждат технологични продукти с висока добавена стойност, и не могат да са самодостатъчни това е пропандно клише, нито пък щатите имат такива идеи, в момента дори и на деглобализация връзките в световната икономика съществуват и няма да престанат, не си мисли че руснаците ако престанат с износа на суровини ще настъпи крах, не, няма ще има сътресения но те ще бъдат преодолени, а какво ще стане с тяхната икономика ако спрат износа си на суровини?????, до сещаш се нали, те от това живеят и са зависими, знаеш ли че въпреки кризата ЕС и САЩ инвестират милиарди евра и долари в чипове за ИИ, образование, нови технологии, развойна дейност, дигитални валути, ноу хау в банкирането, и икономиката им след време ще премине в друга епоха, а руската ще си остане в средновековието.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Много просто

    6 2 Отговор

    До коментар #103 от "КОТарАК 🐱":

    Който има крава , пие мляко.
    Който има тръба, продава газ.
    Който взривява тръба, ще яде булава.

    Коментиран от #122

  • 115 Ъхъъъъъъ мозъци

    4 3 Отговор
    Аз не знам кои са тези трима души, споменати и запознати с въпроса анонимници, които твърдят че опитите на Русия да сключи голямо споразумение за газопровод с Китай са се провалили НО влязох в китайският Глобал Таймс написах там дето е лупичката "Русия газ газопровод" и съвсем други неща пише от написаното в тази статия !!!! Може да проверите ....Китайско-руското енергийно сътрудничество се засилва, като източният тръбопровод за природен газ транспортира 50 милиарда кубични метра за четири години и увеличава до 68...
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ъхъъъъъъ мозъци

    2 2 Отговор
    И като пише в края на статията: превод: Nick Iliev...... Защо не пише от къде е превода ? От Калуково нюз ли е или от къде ?
  • 118 Гражданин

    7 4 Отговор
    Путлерастките тролчета се кълняха в руско-китайското приятелство....а ви казвахме, че Китай само изсмуква, при това евтино, Русия. И ще вземе надмощие над изгубилите войната руснаци и ще отмъкне Сибир...

    Коментиран от #121, #134

  • 119 Чомаков

    7 3 Отговор
    В цяла Русия се търсят руско- китайски речници. А рускините си изхвърлят бельото и чакат новите господари в жълто
  • 120 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Денги нет, блатните гният в тинята от векове, само копейките са по съдрани и гладни!
  • 121 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Гражданин":

    Абсолютно си прав, браво!
  • 122 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Много просто":

    От кога на клошарите около казаните им пука за тия неща❗❗

    Коментиран от #136

  • 123 Даааа 08 юни 2024

    3 2 Отговор
    Нов високоскоростен влак, произведен в Китай, беше представен в петък в Белград по време на церемония, на която присъства сръбският президент Александър Вучич.
    Вучич обяви на церемонията на жп гара Земун, че Сърбия е поръчала пет влака от Китайската железопътна корпорация за подвижен състав (CRRC) за превоз на пътници по скоро завършения сръбски участък от железопътната линия Белград-Будапеща. Президентът подчерта, че 180-километровото пътуване от Белград до Суботица, близо до сръбско-унгарската граница, ще отнеме само час и 10 минути.
    „Искам специално да благодаря на China Communications Construction Company (CCCC), която е може би най-добрата компания, която някога е правила нещо в Сърбия. Тази компания е чудо и е удивително как работят тези хора“, каза Вучич.Дългата 350 км железопътна линия Белград-Будапеща се строи от консорциум от китайски компании, включително CCCC.
    Относно вноса на влакове от Китай той обясни: „Последният трябва да пристигне по договор на 31 декември 2025 г. Ще направим тестове за линията Белград-Суботица още през септември и не по-късно от 1 декември. Ако завършим линията дотогава, а ще го направим, вие ще се возите на този влак Белград-Суботица."

    Коментиран от #130, #135

  • 124 Даааа.....

    5 2 Отговор
    Както е кодирано в ДНК на Вашингтон - винаги, когато се почувстват предизвикани, САЩ са склонни да прибягват до война и военни средства за решаване на проблеми, дори ако сегашният ограничен мир и стабилност са ерозирани. В конфликта Русия-Украина Киев става все по-пасивен. В израелско-палестинския конфликт арабските страни, както и страните по света, демонстрират по-голямо единство в противопоставянето на неограничените действия на Израел, като същевременно се съмняват в доверието в САЩ и така наречения ред, основан на правила. В Азиатско-тихоокеанския регион много малко държави са готови да подкрепят САЩ срещу Китай. Освен няколко верни съюзници на САЩ като Япония и Австралия, други страни остават неутрални. Дори в споровете в Южнокитайско море, където САЩнасърчават Филипините да бъдат провокативни, другите членове на АСЕАН не вземат страна. Що се отнася до тайванския въпрос, повече от 180 държави и международни организации потвърдиха ангажиментите си към принципа за един Китай и подкрепата си за Китай в защитата на неговия суверенитет и териториална цялост. Като се има предвид това, как е възможно САЩ да участват в три едновременни войни?..... Анонимен военен експерт каза пред Global Times, че САЩ са навлезли в ера на намаляваща хегемония, докато светът се движи към многополярност, която САЩ трудно приемат. За да запазят своето господство, САЩ се нуждаят от подкрепа от своите съюзници, включително НАТО, ЕС и дори някои страни от Азиатско-тихоокеанския ре
  • 125 История

    3 5 Отговор
    Ако джуджето си е мислило, че китайците ще го галят по главичката е в дълбоко заблуждение. Ще му теглят шута щом видят, че няма полза.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Даааа..... Пишат китайците ама друго

    4 2 Отговор
    Да не говорим за решението на Байдън да присъства на церемонията на Деня D във Франция, като същевременно пропусна срещата на върха за мир в Украйна в Швейцария, което ясно показва липсата му на доверие в Украйна. Той не вярва в победата на Украйна срещу Русия, нито в постигането на някакви ползотворни резултати от мирната среща на върха.При това положение призивът към съюзниците на САЩ да се подготвят за война на три фронта в този момент изглежда по-скоро като знак за несигурност на САЩ - загрижени, че коалицията им може да се разпадне и лакеите може да се усъмнят в силата, лидерството и ангажираността на САЩ . В настоящата епоха войнственият ген на САЩ и желанието да превърнат своята мрежа от съюзници в механизъм за поддържане на американско господство се превръщат в глобална заплаха. Суровата реалност обаче е, че всяка ескалация към трета световна война днес неизбежно ще доведе до ядрен сблъсък.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Кой написа статията?

    7 0 Отговор
    """Според трима души, запознати с въпроса.....бла-бла .....""""
  • 130 Подобен

    8 1 Отговор

    До коментар #123 от "Даааа 08 юни 2024":

    високоскоростен влак, произведен в Китай, какъвто беше представен в петък в Белград в Европа няма никъде ! Ама никъде ! Тук стоим и се правим на ни чули, ни видяли
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 АМА ЧЕ ТЪПО

    6 2 Отговор
    И КВА Е ДАЛАВЕРАТ НА ЕВРОПА ЧЕ КИТАЙ ЩЕ КУПУВА ЕВТИН ГАЗ
    ЩО ПОСТОЯННО ГЛЕДАТЕ В ЧУЖДАТА ПАНИЧКА
    РУСИЯ И КИТАЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ СКАРАТ И ВИЕ ТЪПА........НАРИ СТЕ ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ТОВА
    ЩЕ ВИ МАЧКАТ РУСИЯ НА ФРОНТА А КИТАЙ С ИКОНОМИКА
    А ВИЕ ЩЕ ПИШЕТЕ ТЪПИ СТАТИИ В СТИЛ УКРОИНФОРМБЮРО

    Коментиран от #138

  • 133 АМА ЧЕ ТЪПО

    5 2 Отговор
    И КВА Е ДАЛАВЕРАТ НА ЕВРОПА ЧЕ КИТАЙ ЩЕ КУПУВА ЕВТИН ГАЗ
    ЩО ПОСТОЯННО ГЛЕДАТЕ В ЧУЖДАТА ПАНИЧКА
    РУСИЯ И КИТАЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ СКАРАТ И ВИЕ ТЪПА........НАРИ СТЕ ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ТОВА
    ЩЕ ВИ МАЧКАТ РУСИЯ НА ФРОНТА А КИТАЙ С ИКОНОМИКА
    А ВИЕ ЩЕ ПИШЕТЕ ТЪПИ СТАТИИ В СТИЛ УКРОИНФОРМБЮРО
  • 134 И НА ТЕБЕ КВО ТИ ПУКА

    5 0 Отговор

    До коментар #118 от "Гражданин":

    ТОГАВА ЩЕРКА ТИ НЯМА ДА Я МАН......САТ РУСНАЦИ А КИТАЙЦИ
  • 135 Ъхъъ

    7 1 Отговор

    До коментар #123 от "Даааа 08 юни 2024":

    А какво се случва в Германия? Предстоят масови съкращения на работни места във фабриките на Alstom в Източна Германия
    Статия от Бригите Фелау

    Alstom, която дава работа на общо 9600 души в 13 обекта в Германия, обяви в края на миналата седмица, че нейното подразделение за изграждане на вагони и локомотиви в Германия се закриват и една малка част ще бъде преместено в Полша.....
  • 136 ОТ КАКТО

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    МЙКА ТИ ГИ ОБЛИЗВА
    ЗА НАС НИЩО НЕ ОСТАНА
  • 137 Днес има хубава статия в китайските

    1 0 Отговор
    медии..... Американските и европейските обвинения в свръхкапацитет са начин да обяснят на собственото си население защо техните индустрии не са толкова напреднали в Китай. Има ли свръхкапацитет? Не, в световен мащаб има огромно търсене на ефективни решения. Например електрическите превозни средства (EV) ще помогнат за насочването на техните икономики към изменението на климата. През юли 2023 г. тридесет и осем процента от регистрираните нови автомобили в Китай са били електромобили, които обхващат разнообразие от висококачествени продукти с различни ценови точки, от които потребителите да избират, които отговарят на техните доходи и нужди. Продажбите на електромобили в САЩ са само около 7 процента от покупките на нови автомобили, а Америка не може да произведе достатъчно електромобили. Американците искат електромобили, но собствената им индустрия не може да го направи, освен ако тази индустрия не е защитена, но подобен ход води до унищожаването на световната икономика. Обвинението на САЩ за свръхкапацитет, което беше отразено в Европа, е само прикритие и извинение за собствената им неспособност да достигнат китайските нива на иновации, производство и производствена ефективност, които са изграждани в продължение на десетилетие или повече. 
    Китай също допринася за зелената трансформация на света, водеща във вятърните технологии, слънчевите технологии и насърчаването на зелената и синята енергия по отношение на постигането на намаляване на емисиите на парник

    Коментиран от #139, #142

  • 138 Эээ

    5 5 Отговор

    До коментар #132 от "АМА ЧЕ ТЪПО":

    Далаверата на Европа е, че Русия ще има по-малко пари за оръжие, с което да убива деца и да напада европейски държави. А твоята далавера от другото каква е?
  • 139 Т56

    2 4 Отговор

    До коментар #137 от "Днес има хубава статия в китайските":

    Вече на никой не му пука за китайците. Капиталите се местят в Индия и други държави, които не заплашват световния мир и не дрънкат с оръжие.

    Коментиран от #140, #141, #144, #145, #155

  • 140 Глупости пишеш невероятни

    3 0 Отговор

    До коментар #139 от "Т56":

    Но си вярвай ..... Впрочем сега чета какво работи в момента нашето "момиче" бивш президент на Бразилия Дилма Русеф !....., Станала е председател на Нова банка за развитие с Китай и е дала ексклузивно интервю за Global Times........Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Бразилия за последователни 15 години, а в момента Бразилия е деветият по големина търговски партньор на Китай. Миналата година двустранната търговия между Китай и Бразилия се е увеличила с 6,1 процента на годишна база, за да достигне 181,5 милиарда долара, показват данни на митниците.Очаква се износът на Бразилия за Китай да достигне 103,4 милиарда долара до 2030 г., според доклад на Китайско-бразилския бизнес съвет ..

    Коментиран от #146

  • 141 Кви Капитали се местят в Индия

    4 0 Отговор

    До коментар #139 от "Т56":

    Като точно Китай е основен световен инвеститор реално?
  • 142 Потресен

    0 1 Отговор

    До коментар #137 от "Днес има хубава статия в китайските":

    E,да не забравяме ,че Китай остава един от голевите замърсители това с ел колите им не решава проблема

    Коментиран от #143

  • 143 И това не е вярно!

    1 0 Отговор

    До коментар #142 от "Потресен":

    Митове и легенди от други времена.
  • 144 Ъхъъъъъъ мозъкК

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Т56":

    Местят ти се ушите ми се струва. Вярното е единствено че руснаците яко инвестират в Индия

    Коментиран от #148

  • 145 никой не му пука ама за европейците

    3 0 Отговор

    До коментар #139 от "Т56":

    мен да питаш ! Китай изтегля масово капитали от Европа и експозициите му са намалели за година със 79%

    Коментиран от #147

  • 146 Т56

    0 4 Отговор

    До коментар #140 от "Глупости пишеш невероятни":

    Да се развиват колкото си искат. Над един трилион долара западни капитали напуснаха Китай от началото на годината, барабар с технологиите. Индия е новият Китай, а комунистчетата да се развиват, да си правят банки и ел. коли колкото им душа иска.

    Коментиран от #149, #157

  • 147 Т56

    0 5 Отговор

    До коментар #145 от "никой не му пука ама за европейците":

    Ами хубаво. Не съм усетил. Ти усети ли? Аз от както се помня, нито България, нито Европа е била по-богата и просперираща от днес. Щом така са си преценили китайците - да действат.

    Коментиран от #151, #152

  • 148 Т56

    3 3 Отговор

    До коментар #144 от "Ъхъъъъъъ мозъкК":

    Само на Делхи икономиката е няколко пъти по-голяма от руската.

    Коментиран от #150, #153

  • 149 Индия е новият Китай...... и бла-бла

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Т56":

    БВП на глава от населението на Индия беше почти същият като Китай преди 40 години; Сега Китай е 5 пъти по-голям от Индия.... Въпреки обтегнатите отношения, общият икономически и търговски обем между Китай и Индия достигна 118,4 милиарда долара през 2023 г., надминавайки обема на търговията между САЩ и Индия от 118,3 милиарда долара. Устойчивостта на икономическите връзки между Индия и Китай доказва, че интересите на двете страни са преплетени и слепите конфронтации не служат на интересите на нито една от страните. САЩ само вредят и нищо не могат да предложат реално . CNN съобщи във вторник, че „Едно от най-големите предизвикателства за новото правителство на Индия ще бъде разрастването на производствения сектор“. Производството съставлява по-малко от 15 процента от БВП на Индия, според Световната банка, но техният растеж в сектора е от съществено значение, ако Индия иска да се превърне в глобална икономическа сила. Производственият сектор на Индия разчита почити на 82% на междинни продукти като компоненти, внасяни от Китай, и тези компоненти са от съществено значение за различни индустрии....... От Китай Индия само ползи може да има а от САЩ реално само проблеми и това е истината.
  • 150 За каква икономика на Делхи говориш ?

    2 0 Отговор

    До коментар #148 от "Т56":

    Производството съставлява по-малко от 15 процента от БВП на Индия, според Световната банка, ъхъъъъ...... 14,85% другото е "слонове и фураж" ....
  • 151 Логика

    4 1 Отговор

    До коментар #147 от "Т56":

    Просперитета или напредъка на държавата Бългсрия се мери спрямо другите държави и зависи от общия напредък на света. Тако, че през социализма нямаше смартфони и другите нямаха, но собствено производство на компютри имаше например. Просперитета се проявява и в индустриализацията, електрификацията и много други удобства постигнати още през социализма.
    И нсй-всжното -. бяхме 9 мил човека с много млади хора.

    Коментиран от #154, #173

  • 152 Ъхъъ....

    5 0 Отговор

    До коментар #147 от "Т56":

    Ако преди 20 години Китай беше зад Великобритания, Франция, Германия и Япония, сега той е пред всичките тези четири страни, взети заедно. При този темп на развитие до края на десетилетието Китай ще изпревари САЩ и ще стане най-голямата икономика в света.

    Коментиран от #156, #177

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Т56

    0 4 Отговор

    До коментар #151 от "Логика":

    Ти си го мери просперитета както искаш. Аз живея по-охолно и свободно от вчера и си го меря с това. Предпочитам да съм последен от първите, отколкото първи сред последните.

    Коментиран от #170

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Т56

    0 3 Отговор

    До коментар #152 от "Ъхъъ....":

    Тоочно така. Сега е ред на Индия, която съвсем скоро ще изпревари Китай, далеч преди той да изпревари САЩ. После кой знае... Бразилия, Нигерия... Важното е да е държава, която не окупира територии на съседите си и не заплашва света с ядрен холокост.

    Коментиран от #158

  • 157 КАК НАПУСКАТ ТЕХНИЛОГИИ БЕ ОБЪЛ

    2 3 Отговор

    До коментар #146 от "Т56":

    КАКТО ОТ ЯПОНИЯ ЛИ БЕ
    ЗЕМАТ СИ МАШИНИТЕ ЛИ ИЛИ ПОТОЧНИТЕ ЛИНИИ
    ЗЕМАТ СИ ЗАВОДИТЕ ИЛИ ОБУЧЕНИТЕ КИТАЙСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
    АЙДЕ КВИЧЕНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

    Коментиран от #159

  • 158 НЯМА ПО ТЪП

    3 4 Отговор

    До коментар #156 от "Т56":

    ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯТ ТЪПУР
    ПОДАРИХТЕ СИ ЗАВОДИТЕ НА КИТАЙ ЗА ПЕЧАЛБА
    СЕГА НА ИНДИЯ
    ПОСЛЕ НА БУРУМБА
    И КВО СИ МИСЛИТЕ ПЕ ПРАЙТЕ
    ЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ИДИЯ ВИ СЕ КЕФИ
    ЖАЛКА КАРТИНКА И ГЪРЧОВЕ
    АМИ НАЛИ СИЧКИТЕ ТИЯ СА БРИКС БЕ ТЪПОГЛАВЕЦ
  • 159 Т56

    3 3 Отговор

    До коментар #157 от "КАК НАПУСКАТ ТЕХНИЛОГИИ БЕ ОБЪЛ":

    Наздраве!
    Технологии се вземат много лесно - като спрат да се дават новите. Това, което се внедрява днес е остаряло още оня ден. Китай са най-големият производител на чипове, но не са направили една тяхна архитектура, която да се наложи, нито пък една тяхна машина, която да ги произведе. Сега ще ползват ланшните архитектури и холандските машини докато се счупят. После... на оризището ще впрягат жените си като волове, както беше преди да влязат западните технологии там.

    Коментиран от #161, #163, #164

  • 160 Червен кхмер

    7 6 Отговор
    Това е руски крепостен свят.Как един диктатор може да съсипе една държава, а крепостните мълчанието на оФФФцете и ходим марш на заколение.

    Коментиран от #165

  • 161 И ЩО ЗАПАДНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

    2 1 Отговор

    До коментар #159 от "Т56":

    ВЛЯЗОХА ТАМ
    ЩО НЕ СИ ОСТАНАХА ХОЛАНДСКИТЕ МАШИНИ В ХОЛАНДИЯ
  • 162 Уса

    3 3 Отговор
    Добре,че най-отгоре с големи букви пише "МНЕНИЕ"да държи влага на соросите
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Сибир е Китайски

    5 2 Отговор
    Две диктатури които гледат да се прцакат взаимно Сега Пуфи освен Сибир ще дава и друго за да не го закачат но това е временна мярка
  • 167 Хаха ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Да ще се увеличат":

    Не разбирам какво се радваш? Теб какво те грее това? Или викаш важното е не ти да си добре, а съседа ти да е зле.
    Типично...
  • 168 Средното между двете...

    3 1 Отговор
    Да предположим, че Китай е изкупил вече Сибир. Ами не разбирам вие за какво се радвате тогава?? За вас явно НИЩО не остава...
    Каква е тази злоба, какво е това чудо?!

    Коментиран от #176

  • 169 много интересн

    0 1 Отговор
    Кой ли се напъва през нощта в уикенда да коментира по хибридните сайтове? Много олекнахте.
  • 170 Работа

    2 3 Отговор

    До коментар #154 от "Т56":

    И какво ти е свободното ?
    Ако пишеш и говориш против власта, влизаш в черен списък. Ако не крадеш и лъжеш, не можеш и два лева на изкараш. Кредит в не ти дават ако не си свой човек. Ако работиш е чужбина ти дават двойно по-малко от западняците. Ядеш изкуствена, не вкудна храна, отгледана на изкуствена почва. Вярваш в небивалици. Това ли е свободата ти?
  • 171 Язе

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Серсемин":

    Русия има всичко освен едно-Качествен човешки ресурс.
  • 172 История и бьлгари

    0 1 Отговор
    Какво ще пишът в истриятаоснована на бъл-те льжижургаляги
  • 173 Язе

    0 1 Отговор

    До коментар #151 от "Логика":

    С повтаряне на опорки и клишета по умен няма да станеш.!!!
  • 174 Бах мама му..

    2 0 Отговор
    След Ердоган и СИ Дзинпин се е..ва с Путин. Това ли са му приятелите ?
  • 175 На Русия ѝ беше

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Серсемин":

    даден такъв шанс, но го проигра с лека ръка. от 1990г до 2014г. бих казал дори до 2022г. Това, че е най-богата на ресурси не е никакъв плюс ако не ги разработваш. Представи си находище на нефт в централен Сибир във вечната замръзналост, отгоре блата, на 1000км от най-бизката жп-линия. Как ще го добиваш и транспортираш. На 1км.под земята, след 10г. ще се изчерпи и ако си построил жп-линия, път или нефтопровод отиват по дяволите. Беше ги страх Запада да не им вземе суровините и харизаха Сибир на китайците.
  • 176 Нищо не е купил

    1 0 Отговор

    До коментар #168 от "Средното между двете...":

    Китай, Сибир му бе харизан от Путин страхувайки се от западния империализъм. РФ получаваше по $2млрд. на ден от ЕС и САЩ преди войната, но вместо да повиши стандарта на живот на обикновения руснак богатееха олигарсите, а останалото за военни цели. Да купиш нещо означава да го платиш, а Китай иска газ на вътрешно руски цени които са силно субсидирани. Целият свят ще спечели от това, Китай ще произвежда още повече и още по-евтино, ще разработи Сибир с труда на робите си - руснаците.
  • 177 Китайците са

    2 0 Отговор

    До коментар #152 от "Ъхъъ....":

    просто много, Техният БВП е $18трлн, а на 4 пъти по-малобройните САЩ е $25трлн. Малка и бедна България има БВП 100млрд. Като го умножим по 230(толкова са повече китайците от нас) се получават $23трлн. или "Великият Китай" има по-нисък БВП на човек от населението от най-бедната страна в ЕС.
  • 178 Майна

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ей мизерникоо":

    А, бе , вярно ли в североизточна русия е въведен задължително мандарин ? на стари години путин ще учи китайски .
  • 179 Бла бла бла

    0 1 Отговор
    Една жена ми каза!
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 БОЙ ПО РУСКИТЕ АГРЕСОРИ

    2 0 Отговор
    И Китай бие кухите руски терористични кратуни!
  • 182 Ванчо

    0 0 Отговор
    Тежко и горко за теб с тази паник атака ТИ си за психото и се чудя какво правиш извън него