21 Август, 2024 08:52 3 167 41

Христо Казанджиев пред ФАКТИ: Много е вероятно с разширението на Чирен да обслужим „Газпром“

  • христо-
  • казанджиев-
  • чирен-
  • газпром-
  • проверка-
  • прокуратура-
  • европейска-
  • газ

Очаквам да се направи нова обществената поръчка, а тази да бъде прекратена, казва експертът

Христо Казанджиев пред ФАКТИ: Много е вероятно с разширението на Чирен да обслужим „Газпром“ - 1
Колаж: БГНЕС/Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската прокуратура извърши обиск в офисите на "Булгартрансгаз" във връзка с проекта за разширяване на газохранилището в Чирен. Това съобщи преди дни на брифинг директорът на дружеството Кирил Равначки. Той допълни, че заради течащите следствени действия не може да даде повече подробности, но дружеството оказва пълно съдействие на проверяващите. Във ФАКТИ писахме по темата и показахме сигнала до редица български институции, който е подаден от експерти още през февруари месец 2024-а. Едва сега български институции коментираха темата. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори енергийният експерт Христо Казанджиев, който е един от подателите на сигнала.

- Г-н Казанджиев, разширението на газохранилището в Чирен в последните дни повдигна много въпроси, защото се намеси европейската прокуратура. Накрая ще имаме ли разширение. Нека така да започнем…
- Много труден въпрос, защото начина, по който стартира разширението на ПГХ Чирен, предполага един много, много дълъг срок на работа, но с неизяснени резултати… Цялото разширение на Чирен не тръгна по начина, по който трябваше да се направи, а започна по обратния начин. Започна с това, което обичайно е последно при изпълнение на проекта. В проекта за разширение и в технологичната схема за развитие на ПГХ Чирен е предвидено какво трябва да се направи. Първо трябваше да се изясни състоянието на сондажите, тяхната продуктивност, да се изясни въпросът кои сондажи са нехерметични и изпускат газ в околните скали, кои са херметични и така нататък. И едва тогава, след като се решат проблемите, свързани до този момент, които са установени с ПГХ Чирен, да се върви поетапно. Друг аспект е за какво разширение ние говорим?

Ако говорим за разширение на общия обем, аз съм скептичен.

Твърдо съм убеден, че увеличаване на общия обем – ако говорим за капацитета на ПГХ Чирен, тоест от 1,2 милиарда кубика газ да се увеличи на 1,5, на1,6 милиарда е трудно да се случи по чисто технически и геоложки причини. Трети аспект на разширението е увеличаване възможността за добив от ПГХ Чирен. В момента газохранилището може да осигурява при максимално натоварване около 4 милиона кубични метра природен газ на ден, което не е достатъчно като обем за България. Количеството трябва да бъде 6, 7, 8, че и до 10 милиона кубически метра. Да, това някога може да стане, но кога... Просто в проекта за разширението на Чирен трябва да се работи систематично, а не така спорадично, както се прави сега.

- Вие подадохте сигнал до много институции през февруари месец, а едва сега се разбутаха нещата институционално в България. Защото се намеси европейската прокуратура. Как си го обяснявате това?
- Обяснявам си го и със самия факт, че нещата са твърде сложни. Обяснявам си го, разбира се, и с нежеланието да се решат проблемите на принципна основа, както и желанието парите в този проект да бъдат усвоени възможно по най-бързия начин и с малко усилия.

- В проекта има и европейски пари и виждаме, че Европа наблюдава. Така че това не става много лесно…
- Европа наблюдава и за голямо съжаление реагира само на някой. Да, все пак реагира, макар и късно, благодарение на нашия сигнал. Ако този сигнал не беше подаден, едва ли Европа щеше да се заинтересува. Факт е, че материята, която се дискутира, е много сложна за разбиране от юристи, прокурори и т.н. за какво, всъщност, става въпрос. Би трябвало експерти като нас да проявяват нетърпимост към такива злоупотреби и да сигнализират. Ние това направихме. И едва тогава, когато бъдат сигнализирани компетентните органи, те реагират. За съжаление, в България това се случва трудно и бавно. В момента, в който беше подаден сигналът, само един български депутат - Радостин Василев, зададе въпрос към министъра на енергетиката Румен Радев. Въпросът беше конкретен, а отговорът беше смешен. Министърът каза, че „… ние (б.р.- явно визира министерството) нямаме компетенция да правим проверка и сме препратили въпроса към Български енергиен холдинг (БЕХ)“. Така че даже и при наличието на сигнал, твърде малко институции у нас биха реагирали адекватно. Скоро се публикува доклада по случая на Държавна агенция финансов надзор към Министерството на финансите. И този отговор е смешен, защото в него се казва, че при проведена проверка на случая не са констатирани нередности по общата работата и по организиране на обществената поръчка. Отговорът просто не е в час с нашето питане. Ние никъде не коментираме провеждането на обществената поръчка. Просто сами виждате пред каква омерта е изправено българското общество.

- Преди дни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Равначки каза, че всички дейности, които са свързани с Чирен, се прекратяват до приключване на проверката. Какво очаквате после?
- Очаквам да се направи нова обществената поръчка, а тази да бъде прекратена. Просто към момента нищо до този момент, което е свързано с онова, което беше планирано в обществената поръчка, не е направено. Даже не са одобрени проектите за сондиране. Все пак говорим за сложен сондаж, за който се изисква доста време и много голям технологичен опит. Не трябва да забравяме, че крайният срок за приключване на обществената поръчка е краят на тази година. Твърде малко време, за да се свърши каквато и да е сериозна работа, свързана с прокарването на тези сондажи.

- Вече споменахте, но и това чухме от държавите институции, от финансовата инспекция, че не са констатирани нарушения при осъществяването на обществената поръчка…
- Да, така е, но ние не коментираме как е организирана и проведена обществената поръчка, ние нямаме възражение към това. Въпросът е как се изпълнява тази обществена поръчка, защото това, което е заложено като технически изисквания, не отговаря на изпълнението и условията, при които е обявена поръчката. Просто двете неща не трябва да се бъркат. Финансовата инспекция не проверява по същество изпълнението, а как е организирана и проведена реално обществената поръчка. Към това нещо ние нямаме никакво отношение.

- Минахме през една газова криза, предвид войната в Украйна. В този смисъл разширението на Чирен с какво ще допринесе в плюс на България?
- Ако говорим за съхранение на газ, онова, което ще допринесе, ако се увеличи обемът, е, че имаме един по-дълъг период осигуряване на доставки. Вижте, ролята на ПГХ Чирен вече не е в такава степен голяма поради факта, че България осъществи междусистемно свързване с Турция и Гърция. Имаме терминал за втечнен природен газ при Александрополис, който е въведен експлоатация и много облекчи ситуацията в България. От друга страна разширението на Чирен ще облекчи в голяма степен и ще подпомогне транзита на газ и операциите на „Газпром“ в Югоизточна Европа. Към настоящия момент онова, което може би се планира, е да дадем обем в Чирен за ползване на „Газпром“. Един от проектите, който се реализира в момента и вече е реализиран де факто, е свързване на ПГХ Чирен с „Турски поток“, който доставя руски газ за Сърбия, Унгария и Австрия. Директното свързване на Чирен с този газопровод дава основание да се предполага, че в близко време, след като направим разширение на капацитета, значително част от него ще бъде предоставен на „Газпром“ за неговите операции на територията на Източна и югоизточна Европа. Така че е много вероятно с разширението на Чирен да обслужим „Газпром“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харалампи

    16 20 Отговор
    Страната ни винаги е обслужвала руски интереси по заповед на посолството

    Коментиран от #6, #26

  • 2 Летописец

    42 9 Отговор
    Българските натовци отказаха руски газ от Русия , и сега го купуваме оскъпен от ...турците ! Че на всички отгоре плащаме по 1 Милион Всеки ден на Турция , въпреки , че не ѝ ползваме тръбите ! До там ни докараха бг евроатлантиците !

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    39 8 Отговор
    В милата ни родина има едни добре платени пенкилери, които постоянно ни плашат, че зад всеки ъгъл ни дебне Путин и за цялата простащина и продажност на управляващите е виновен той!

    Коментиран от #13

  • 4 ха-ха-ха

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Летописец":

    За този договор питай Радев,лично ходи на крака при Ердоган

    Коментиран от #7

  • 5 Кажи

    24 1 Отговор
    ще има ли ползи за България? Газпром не го мисли. При всяко партньорство е нормално да има ползи за всички партньори. Иначе "Важното е на Вуте да му е зле".
  • 6 Всъщност

    27 12 Отговор

    До коментар #1 от "Харалампи":

    Под "посолството" обикновено се подразбират щатските дерибеи на Козяк 16 .

    А интересите на България и Русия винаги съвпадат ❗

    Това са го разбирали и Борис III , и комунистите , и всеки обикновен човек , който честно анализира нещата .
  • 7 Летописец

    9 15 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха-ха":

    Вярно, че зеления чорап настояваше за този договор....жалко

    Коментиран от #9

  • 8 Сталин

    28 6 Отговор
    Още един дебилен тъпунгер,както казват на запад ,да си отрежеш носа ,за да си наплюеш лицето,Абе хайванин без Газпром, България е труп,такива като тоя директно на въжето

    Коментиран от #19, #36

  • 9 Летописец

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Летописец":

    "Свободна Европа" : : Бившият служебен премиер Гълъб Донев, президентът Румен Радев и бившият служебен енергиен министър Росен Христов по време на служебния кабинет през лятото на 2022 г. По време на това служебно управление беше подписан договорът с турската "Боташ".///Отбор натюфци , заробили България !
  • 10 гражданин

    20 2 Отговор
    аман от тези обвинения, и тоя тормоз, върви към психопатия цялата работа, каквото и да се прави в държавата, все сме били обслужвали Путин, еми дайте да се изнесем всички на землянки, и да пасем трева, и да ядем корени, че да не би Путин да вземе пет долара, продавайки ни нещо, в същото време държави като Австрия и Холандия, тези от Балтика, са пълни с руски пари, търгуват нонстоп с тях, и никой не им казва нищо
  • 11 Ужас!

    4 20 Отговор
    Комунистическорусофиляшкия слугинаж в България няма спиране! Предателите на България са винаги роболепни и верни на Кремъл! Срам!

    Коментиран от #16

  • 12 бъдещ комунист

    9 2 Отговор
    направо я да не ядем че храната ни я докарват със руско гориво
  • 13 любител

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    прав си пич такъв е ристето все едно това хранилище е и обслужва русия а не бегето.
  • 14 от много мозък или

    8 0 Отговор
    няма газ или скъп бил, или няма къде да се складира . все подскъпва парното . акъл или подхвърляния . нито е борсова информация . газта в света е на юса и на газпром . тука сега не се добива . водорода е по тънко .
  • 15 един

    5 16 Отговор
    Докато не се разруши тая мерзска империя наречена Русия ние мира няма да имаме,прекалено много народ са подкупили у нас!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мдаааа

    5 12 Отговор
    Нищо лично , тук е пълно с "руzки обслужващ персонал " ...

    Коментиран от #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баш софиянец

    15 4 Отговор
    Не е ли по-важно НИЕ да сме добре. Газпромси е търговска фирма, доставяща газ. И откъде-накъде т.нар. европейски "съюз" да нарежда с кого ще търгуваме?!
  • 21 Тов. Членин

    1 5 Отговор
    Таваришчи , рано или късно , голата опашка ЩЕ е Ваша ... 🤭😁
  • 22 Журналист

    10 1 Отговор
    Сякъш някой неграмотен каруцар задава въпросите. Редактори нямате ли?
  • 23 Павел пенев

    5 3 Отговор
    От униформен простак става ли експерт? Това е въпроса защото всичко с т.нар. разширение започнало точно обратно.
  • 24 Сандо

    14 1 Отговор
    Натрапената ни основна доктрина:"Не важно България да е добре,най-важно е Русия да е зле".Прилагайки тази доктрина от теория на практика,нясои хора осигуриха себе си и рода си за поколения напред.В същото време превърнаха държавата в територия,а бъдещето на българите като народ под въпрос.Това е тъжната и донякъде безнадеждна реалност,за която всички носим вина.
  • 25 много е вероятно

    4 2 Отговор
    да си подложко послушко и слугинчо
  • 26 факт

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Харалампи":

    трябваше да ни оставят под турско и сега щяхме да сме като кюрдите

    Коментиран от #31

  • 27 М3 голд

    8 1 Отговор
    Да попитам автора: като си пуснеш парното през зимата, питаш ли с какво газ е топлото? И ако е от Газпром, да го изключиш? А не четеш ли какво става в Германия? Мисля, че около Нова година ще пуснат газ по здравата тръба, поне за битови нужди. А цената на парното, респективно на газа не те ли интересува? Толкова ли сме богати, че на инат да купуваме скъпа газ? Пак руска, но през посредници, с участие на личните сметки на наши "политици". След изборите в САЩ, ако Тръмп спечели, може би ще се възстанови демокрацията в пазарните отношения и европейският народ ще си отдъхне от глобалистите.

    Коментиран от #29

  • 28 Ужас

    7 1 Отговор
    Националния предател 5 пъти се похвали, че е подал жалба срещу България, но така и не отговори на въпроса какви са ползите от разширението на Чирен!
    П.П. Предателю, Газпром не го мисли - с 56% им се вдигна печалбата през 2023г., а ние тъй като сме роби на Брюксел пак купуваме руски газ, но чрез посредници.
  • 29 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "М3 голд":

    Авторчето предполагам и автомобил не кара, все пак бензина е руски, ток също не ползва, АЕЦ-а работи все още с руско гориво...иначе ще излезе, че е просто един лицемер:)

    Коментиран от #33

  • 30 Демократ

    4 9 Отговор
    Трагедията на България е,че я управляват хора,които обслужват руски , а не български интереси. Ако беше,прекъсната зависимостта с Кремъл, отдавна щяха да бъдат разработени българските находища на газ и нямаше задушаващата свързана с Русия корупция да контролира енергетиката и икономиката на държавата. Вредните за България сили са с власт в ръцете и пречат на България всячески да стане енергиен център но Балканите, независим от Москва. Затова спряха от работа и ПАВЕЦ "Чаира", въртят от години номера с разширяването на Чирен, слагат пълни некадърници за шефове на Козлодуй като Валентин Николов, чиновник от Герб го направиха специалист по ядрена енергетика. Ако бяхме като Румъния отдавна щяхме да сме забравили за енергийните проблеми и щяхме да се развиваме, а не да тъпчем в миналото.

    Коментиран от #38

  • 31 Е, за твоя радост

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "факт":

    ни окупираха, окрадоха и деградираха като народ на няколко пъти.
  • 32 Еми

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "мдаааа":

    тозисайт от някъде трябва да се издържа.......от къде е очевидно по коментарите на руслямистите.
  • 33 М да

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    Бензина е руски и е смого добро качество ,затова колите не могат да минат преглед
  • 34 Хр Казанджиев! Правятсе проверки заради

    4 1 Отговор
    Далавери на наши фирми!! Поредния И Д. И. О. Т. експерт!? Задължително Газпром, Кремъл и Москва!!! Поредния Идиот!
  • 35 Путинофил

    1 6 Отговор
    Путинофилите са скрити лимонки.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Айсамани

    4 0 Отговор
    поредният гъбар,пратен от К03як.
  • 38 СССР

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    Много си се объркал.Или просто си сбъркан.В момента управляващите са еврогейци,евр0атланти и са се ориентирали със 3адници на Запад.Толкова по темата.Има 5 % политици,които не се поддадоха на това пагубно за България влияние,в.т. Президента.От К03як командват и казват,че всичко в Бг е руска пропаганда,а всъщност е краварско лоби.

    Коментиран от #39

  • 39 Демократ

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "СССР":

    В чугунените ви глави гърмят само опорките на Кремъл, имате една гънка в мозъка, свързана с Москва. Не се очаква друга реакция. Слепи и глухи за истината, за мисъл да не говорим.
  • 40 МЕНТАК КАЗАНЧЕВ РАКИЕН

    2 1 Отговор
    РУСКАТА ГАЗ В ТУРЦИЯ СТАВА ТУРСКА. Я ПО-СПОКОЙНО С МЕНТАЦИТЕ. ОБСЛУЖВАМЕ ЕРДОГАНЯ И НЕГОВАТА ДЪЛНОВИДНА ПОЛИТИКА И ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСВА НА ХАМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК АМА НИКАК, ЗАТОВА ПРАНИ СВИЧО ШИШИ В ДПС.
  • 41 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Явно ситуацията с разширението на газохранилището в Чирен е много по-сложна, отколкото първоначално изглеждаше. Важно е да се осигури прозрачност и адекватна проверка на всички етапи от проекта, за да се избегнат проблеми с качеството и ефективността на разширението.