Last news in Fakti

27 Февруари, 2014 09:01 1 757 0

Куюмджиев: Чрез ЕРП-тата изтичат пари от страната

  • evn-
  • чез-
  • енерго-про-
  • ток-
  • цени-
  • енергетика
Куюмджиев: Чрез ЕРП-тата изтичат пари от страната - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Година след февруарските протести от 2013 г. , които доведоха до смяната на политическата власт в страната, а цената на електроенергията на три пъти беше понижена, електроразпределителните дружества /ЕРП/ поискаха увеличение на цените. EVN поискаха увеличение между 7 и 9%. ЕНЕРГО-ПРО също поискаха 7% увеличение. От ЧЕЗ имат няколко варианта за цени, но още не са избрали кой да предложат. По закон предложенията на ЕРП-тата  трябва да бъдат обявени до края на февруари.  По темата говорим с народният представител от Коалиция за България Явор Куюмджиев, зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика.

От страна на правителството енергийният министър Димитър Стойнев беше категоричен, че няма нужда от увеличение на цените на електроенергията. Разбира се, топката е в полето на ДКЕВР, които ще имат окончателната дума. Какво е Вашето мнение?

Не вярвам, че ЕРП-тата се нуждаят от увеличение на цената и то по няколко причини. Логиката на техните искания за мен е странна. Всеки нормален бизнес инвестира собствени средства или заеми в развитието на своите средства за производство. Техните средства за производство са мрежи, трансформатори и пр. Те обаче искат всяка инвестиция, която направят, да им бъде призната в рамките на календарната година и да им бъде върната в рамките на тази календарна година. Разбирате ли, това е абсурден начин на правене на бизнес. Това е все едно да искате да си направите фабрика за хляб и да искате държавата да ви гарантира, че в рамките на първата година ще ви изкупи първата продукция на гарантирана цена, чрез която да си възвърнете изцяло инвестиция.

Бизнесът на ЕРП-та е нормален бизнес. В останалите държави те инвестират собствени средства за развитие на мрежата. Правят средносрочни инвестиционни програми. Взимат средства от заеми, взимат собствени ресурси и ги инвестират. Това е начинът по който се разширява клиентската база, увеличава им се доходността, включително и чрез намаляване на загубите и т.н. Те могат да си възвръщат парите от бизнеса, който правят. Откъде накъде трябва да бъде 100% гарантирана възвращаемостта на всяка инвестиция в рамките на календарната година, която те са решили и то с гарантирана печалба. Какво правят те в момента? Идват и казват, че държавата трябва да им гарантира 100 единици доходи и 8 % гарантирана печалба. Дори в предишни години беше 16% . И държавата трябва да им направи такива цени, че това да им се случи. Е, няма такъв бизнес. Не е коректно тяхното поведение.

ЕРП-тата казват, че за 8 години, от 2006 до 2013 - цената на тока се е увеличила с 45%, като от тях само 1,1% отиват за ЕРП-тата.

Не виждам връзка между нещата. Тази цифра на мен не ми е загадъчна. Какво значи при тях този 1%?

Съобразно инфлацията, която е около 36% за периода, при тях постъпват по-малко реални пари...

А, защо не ги попитате точно колко пари са изнесли, под формата на печалби, преди данъци? Под формата на продадени сертификати за зелена енергия, които им се полагат под формата на т.нар. SLA договори. Това също е интересна информация.

Ето, например ЧЕЗ са инвестирали от порядъка на 600-700 млн. евро в България, към момента, според мен те са си възвърнали половината от инвестициите. Говоря за суми от порядъка на 300 млн. Евро, които са изнесени от страната, под формата на печалби. Може да са и повече. Тоест, те си възвръщат инвестициите и няма защо да плачат. Нормално е, когато имаш дългосрочна инвестиция, да не си я върнеш в рамките на няколко години, а за малко по-дълъг период. Не съм съгласен с това, че техните разходи трябва да бъдат гарантирани от държавата. Още повече и печалбата им. Не са основателни техните аргументи. И защо иначе ще стоят тука? Защо не се махнат? Да си продадат бизнеса на някой друг.

Да, EON продадоха бизнеса си в Северозападна България..

Точно, точно. Но се купи.

Нека погледнем цялата картина в енергетиката. Какво става с парите на държавното дружество НЕК? Какво е състоянието му?

По този въпрос аз нямам подробна информация. Все пак, ние сме законодателен орган. Изпълнителната власт сигурно разполага с актуализирана информация, ние няма как да следим в детайли всичко, което се случва в цялата държава. По данните, с които ние разполагаме - от докладите, които те са представили пред Комисията по енергетика в Народното събрание, положението никак не е добро.

Говори се за изтичане на пари?

Това са спекулации. Аз Ви казвам като говорим за ЕРП-тат. SLA. Изтичане на огромни пари от страната. (SLA - на английски: Service Level Agreement - Споразумение за ниво на обслужване - бел.ред). Дружеството X сключва с дружеството майка договор за представяне на услуги. Тези услуги са информационно обслужване, юридическо обслужване, медии и ПР, услуги в управлението. По този начин изтичат огромни пари.

Не е ли удобно обаче, политически удобно, да се обвинят „лошите чужденци”

Какво значи политически удобно или неудобно? Нека някой да каже как изтичат парите в НЕК и ще го коментираме. Няма проблем.

Да разбирам, че не правите разлика между държавния и частния бизнес?

Разбира се, че не правим никаква разлика. Ако някой ни подскаже как изтичат от НЕК или от ЕСО пари, да дойде и да каже как се случва и ще разследваме.

Искам да Ви попитам за т.нар. единна фактура. Ще има ли момент, в който клиентите на всички ЕРП-та ще получават фактура, която изглежда по един и същ начин и е ясно разбираема?

Не съм обеден изцяло, че единната фактура би била подходящо решение, въпреки, че знам, че колегите от ДКЕВР работят в тази посока. По-скоро въпросът се състои  в информираността на гражданите. Да им се изясни какво пише във фактурата. Дали ще бъде същата за цялата територията на страната или ще бъдат три различни, не е толкова страшно. Има обаче нещо, което е по-страшно. Част от ЕРП-та въобще не ви изпращат фактури, ако специално не сте ги поискали. Длъжни са, но те не го правят. Само когато им се поискат.

Писали сме по темата, от ДКЕВР казват, че са длъжни да изпращат фактура. Но някои не го правят, няма и санкции.

Това е проблем, който трябва да бъде решаван.

Кой трябва да наложи санкция в случая?

В правомощията на ДКЕВР е да налага такива санкции, да им направи проверка, да установи с протокол какво се случва и да им наложи санкция.

ДКЕВР обаче казват, че при тях няма оплаквания и затова не налагат санкции.

Е, това е въпрос към тях. Вие разбирате, че ние като законодатели и без това н някакъв смисъл сме на ръба на това кое е разумно да запишем в закона, кое трябва да се запише в подзаконов акт и кое е работа на контролиращия орган. Не може да разпишем в закон задължение на ДКЕВР да проверява дали има фактури или няма фактури.

Но в закона може да се запише, че фактурите са задължителни

То е записано. Не точно в закона, в подзаконовия акт на наредбата за дейността на ДЕКЕВР е записано. Друг е въпросът, че не се върши. Вижте, това е проблем и тема на една от нашите идеи за близките месеци - за контрол и преформатиране на всички регулаторни органи в страната. Има ги, написани са хубаво законите, само че не се спазват. Дали е заради липса на административен капацитет, дали заради липса на желание от ръководителите им...

У нас все се говори, че имаме хубави закони, а не се спазват. Нещо куца с прилагането им.

Да, да. Много правилно го казахте, точно така.

Какво е Вашето отношение към електронната фактура?

Тя е абсолютно същата. Аз например, при взаимоотношенията си със „Софийска вода” съм се отказал от хартиена фактура с нарочно волеизявление и получавам само електронна, което ме удовлетворява. Тя е същата като хартиената, само че не се изпраща по пощата, а по имейла.

Какво е Вашето отношение към предложението и у нас да се въведе прогнозното потребление на ток, а инкасаторът да минава веднъж или два пъти годишно и да засича електромера, след което да има изравнителна сметка?

Аз съм живял дълго време в чужбина, където тази практика съществува и лично нямам нищо против нея. Въпросът е че преди да се въведе, трябва много внимателно да се разясни на българските граждани, какво означава това. За да не останат с впечатление, че някой ги лъже, че им взима парите за нещо, което не са потребявали или нещо подобно. Затова трябва внимателно да се подхожда с въвеждането на подобно упражнение.

Все пак това ще спести доста ресурс

Безспорно. Само, че това трябва да бъде внимателно въведено, с информационна кампания. Не трябва да правим нито една стъпка, която да наруши и без това силно разклатеното доверие на българските граждани въобще в енергетиката и всички монополи. Не можем да рискуваме хората да си мислят, че получават неправилни сметки или надписани сметки, или плащат за нещо, което не са потребили.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА