Last news in Fakti

8 Февруари, 2014 17:57 3 210 5

Петър Докладал: Не знам за какви свръхпечалби говори Пламен Орешарски

  • чез-
  • ерп-
  • ситуация-
  • свръхпечалби

Ситуацията ни не е розова, смята шефа на ЧЕЗ

Петър Докладал: Не знам за какви свръхпечалби говори Пламен Орешарски - 1
Снимка: ЧЕЗ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Илиана Беновска  в ефира на  „Радио К2” с регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал

Новина от вчерашния ден, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че тази година цените на електроенергията няма да се повишават, няма основания на този етап за повишаването на цените на тока както за бита, така и за индустриалните нужди. Как разглеждате това през Вашата гледна точка?

Аз няма да коментирам изявления на политиците, в България, както почти във всички европейски държави, даже мисля, че във всички европейски държави, цените са опредени от независим от политиците регулатор, в България това е ДКЕВР, там са експертите, там са комисарите, които взимат решения на базата на анализи, на експертни анализи, колко трябва да се промени цената, нагоре или надолу. Тогава, извинете, от моята гледна точка аз не коментирам това. От гледна точка на нашата компания, ние сме заинтересувани от нашите клиенти, нашият дял в цялата енергийна верига постепенно пада, в момента от сметките на нашите клиенти, ако сметката е 100 лева, ние получаваме едва 1%, значи вие си давате сметка какъв е делът на нашата компания в цялата верига, той пада от 2006 – 2007 година, когато е бил 13%, до 1% сега. От това излиза, че за никого вече не е тайна, че ЧЕЗ не беше причина за протестите миналата година и нашите компании в България работят в регулирана среда и цените се определят от ДКЕВР. Как тогава може ние да сме виновни за високите цени на тока, че чак и да предизвикаме масови протести?

До, но вие сте един голям чуждестранен инвеститор, Вие знаете ли, че миналата година е била с най – нисък процент на чуждестранни инвестиции за последните 10 години в България, сумата ще е вероятно над 1 милиард евро и това, както каза министър – председателят Пламен Орешарски миналата събота в ефира на „Радио К2”, това практически е близо до нулата. Аз го помолих да погледне на чуждестранните инвеститори от две гледни точки. Едната е неговата, свързана със законодателната база, че ние трябва да ви поощряваме, а другата гледна точка е на потребителя. Министър-председателят каза специално за вас, че електроразпределителните дружества нямат право да се оплакват именно за това, че понижавайки цените на тока, вие губите норма на печалба и губите възможност да инвестиратев подобряването на мрежата. Как изглежда това от Вашата гледна точка?

Ние бяхме поканени преди почти 9 години като една от най – големите компании в Европа в енергетиката, да участваме в приватизацията. Ние участвахме и спечелихме най – голямата част от България – западната и внесохме в българската икономика приблизително 1,8 милиарда лева. Тези средства бяха предназначени за покупка на ЕРП и ТЕЦ „Варна” и практически за тези 9 години инвестирахме и  реинвестирахме печалба в размер на 750 милиона лева. Тази печалба отива за подобрение и модернизация на мрежата, това е нашата главна задача, благодарение на това сме намалили технологичния разход, фактически загуби, от около 24% до сегашните 11%. Това е ефект от тези инвестиции. Ние се нуждаем от печалба, за да можем да постигнем подобрение на нашите услуги. Откакто сме на пазара, въведохме около 100 нови вида услуги, за да подобрим ефекта от нашата дейност. Аз съм сигурен, че всеки един човек разбира, че от икономическите резултати зависи качеството на тази услуга.

 Но аргументите на защитниците на другата теза са, че вие генерирате свръхпечалба, получавате огромни възнаграждения и практически бихте могли да редуцирате тази част от вашата печалба и да инвестирате в иновации и в усъвършенстване на услугите по електропреносната мрежа.

 Именно това правим през последните 9 години, аз не знам за какви свръхпечалби се говори.

Чели сте какво ли не, нали?

Не знам за какви свръхпечалби става въпрос, затова приветствам всички проверки, тези, които бяха миналата година и тези, които са сега, понеже те ще покажат, че ние сме работили, работим и ще работим в рамките на закона и фактически цифрите, които са публични, защото сме бяла компания, защото сме на борсата, покажете ми в България компания, която е на борсата, в София, Варшава, Виена, Прага, даже в САЩ. Нашите резултати са публични, ние сме публична компания, вие можете да се запознаете с тези разходи...

 Извинявайте, че ви прекъсвам, но да ви кажа кой говори за свръхпечалбите, цитирам ви дословно министър – председателя Орешарски от миналата събота в ефира на „Радио К2”, аз го питах как ще реагира на това, че вие реагирате срещу намаляването на цената на тока, което намалява възможността ви за инвестиции и той ми отговори дословно следното: „Вижте, без да абсолютизирам това, което ще кажа, самият факт, че те недоволстват, значи, че сме на добрър път. Разбира се ние запазваме диалога, защото целта ни не е да затрудняваме тяхната дейност, а да търсим баланса между техните печалби, те трябва да правят печалби, защото няма частен инвеститор, който да работи без печалба, но аз винаги съм бил против свръхпечалбите, които в определени сектори нормативни бази и практики позволяват да бъдат реализирани. Това ощетява потребителя, а не нормалните печалби, които са функция на нормален бизнес”. Ето кой говори за свръхпечалбите.

Наистина не знам за какви свръхпечалби говори господин премиерът, може би просто няма точна информация, погледнете информацията за финансовите и икономическите резултати през 2013 година и ще видите, че ситуацията не е розова. Аз искам тук да ви кажа как се отрази това трикратно понижаване на цената на тока за последната година, ако искате.

В цифри.

То се отрази наистина страшно, не ни стига, че станахме жертва на всякакви негативни внушения, а и икономическия натиск чрез цените. Какво може да прави един бизнес, когато не може да планира дългосрочно, цените се променят на всеки три месеца в рамките на една година и няма достатъчно приходи, за да подобряваме услугите и работата, трябва да правим драконовски намаления.

Можете ли да кажете в цифри?

Цифрите са известни, печалбата за миналата година за „ЧЕЗ Разпределение България” АД е около 40 милиона, но загубата на „ЧЕЗ Електро България” АД е повече от 20 милиона. Значи не става дума за никакви големи печалби и трябва да направим наистина драконовски намаления на разходите във всеки един аспект. Ще кажа още нещо, хората ни са подтиснати, несигурни, бих казал дори обидени от многобройните безпочвени, но жестоки обвинения и бих казал несправедливи, които се изсипаха върху нас. Това отношение е обидно и за клиентите ни. Едва ли някой става по – щастлив и по – спокоен, когато непрекъснато му се внушава, че е жертва на някакви монополисти, напротив, аз лично мисля, че е крайно време да сменим тона и да не противопоставяме бизнес срещу бизнес и нас срещу клиентите. Трябва наистина да има прозрачност, чуваемост, диалог и професионализъм, само така можем да продължим напред, иначе цените трябва да се определят при пълна яснота, какво става по цялата верига. Ние сме на края на веригата, ако ние имаме проблеми, имат всички останали по веригата, трябва да има равнопоставеност на всички участници и обществото да знае на кого какво се разрешава и бизнесът има нужда от честност и феърплей, само така ще спечелят клиентите, уверявам ви в това. 

ЧЕЗ е сред най-големите енергийни компании в Европа, както и вие казахте, какво е мястото на България в общия пазар на компанията и кое е уникалното и специфичното тук, освен тези неща, за които говорихме?

Искам да кажа нещо, въпреки че като дял от цялата дейност на групата ЧЕЗ нашият бизнес в България не е голям, ние му отдаваме особено значение и това е така, защото съзнаваме голямата отговорност от това да обслужваме една трета от страна от ЕС и нейната столица, където са съсредоточени всички основни функции на държавата, всички министерства, посолства и т.н. България като член на ЕС си прилича много с останалите държави от бившия източен блок, но има и доста разлики. Една от основните разлики е, че пазарът на електроенергия в България, за разлика от страни в Централна Европа и дори частично и в Румъния, е регулиран. Процесът на либерализация е много напреднал в тези държави в Централна Европа, ние дойдохме тук, за да предадем ноу - хау с отваряне на пазара, с балансиране, тук искам да кажа, че бихме искали да протегнем ръка на държавната енергетика, на регулатора, на всички институции, да помогнем този проецес да протече бързо и качествено, всички са наясно, че процесът не е лесен и е необходима експертна помощ. Затова смятам, че е много добре, че в областта на ЕРП – тата съществува чуждестранният капитал, че в България има диференциация на капитала в областта на енергетиката и съм сигурен, че ние можем много да помогнем на България, на българската енергетика.

Аз много Ви благодаря за това много откровено и точно интервю, господин Докладал, и Ви пожелавам с хладнокръвие да решите въпросите, които стоят пред Вас, надявам се, че това ще бъде тактиката.

Благодаря много за интереса към нашата компания и към мен лично, аз искам да пожелая на всички вас, на всички слушатели, с една много хубава българска дума, скоро запролетяваме, да сме близко до пролетта, когато атмосферата в обществото и в природата се подобрява и хората са по – оптимистични!

Добре, много хубав финал, благодаря ви още веднъж и Ви желая приятен ден!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    Споко,сегашната ситуация накратко описана е като пациент в предсмъртна агония(говоря за народа) на който му се дават регулярни дози морфин(некви мижави социални придобивки),а през това време лекарите(в случая депутатите)си източват здравна каса(в случая държавата)като си начисляват некви премии(в случая увеличения на заплати),защото знаят,че след умирането на пациента(в случая народа)болничното заведение ще бъде закрито(т.е. държавата няма да съществува в тази форма).Това е образно обобщено.
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    До коментар №1
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Трябва да се разбие този монопол на здравната каса и да се даде възможност на здравното застраховане което е много по добър вариант за нас.Избираш си болница плащаш си годишна вноска и хората те лекуват ако се наложи.Така и парите , ще отиват където трябва.

    Коментиран от #4

  • 4 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Иван":

    Абсолютно вярно Бай Иване ,и аз така съм си мислил .Тези които лекуват да получават директно парите ни.Сега храним основно паразити с нашите пари. Здравни каси джипита ,раздута държавна бюрокрация,и накрая каквото може прибира Дянков, когато на болницата и трябват пари за да ни лекува качествено пари няма. Всеки трябва да си избира болница и да и превежда здравните си вноски плюс здравна застраховка .
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    Колко печелят ЕРП /не съм икономист и може и да греша/. Значи с налагането на 20% данък върху техните печалби в държавата ще влизат годишно 170 млн. лева. Такааа, значи печалбите им са 850 млн. лв. /20х5/. Разделяме тази сума на 12 /месеците/ и получаваме-70.83 млн., колко са ЕРП, три ли четири ли. Ем те си разделят тази сума всеки месец. Прав ли съм...