5 Февруари, 2017 16:29, обновена 11 Февруари, 2017 09:36 3 400 1

Павел Лефтеров - бъдещето на автомобилизма

  • лефтеров-
  • автомобилизъм-
  • визитка-
  • успехи

Голямата мечта на родния пилот е участие на “24 часа на Le Mans“.

Павел Лефтеров - бъдещето на автомобилизма - 1
Снимка: личен архив

Скоростни писти, свистене на гуми, напрежение до последната обиколка - това е тръпката от автомобилните състезания. Пистовите шампионати имат огромна маса фенове именно заради тръпката и ревящия звук на двигателите. За съжаление обаче, пистовите състезания в България не са толкова популярни, колкото тези зад граница. Но за българите има светлина в тунела, тъй като роден млад талант в автомобилните спортове ни доближава до тръпката на тези надпревари. Това е Павел Лефтеров.

Павел Лефтеров е роден на 12 ноември 1997 година и започва спортната си кариера в картингa, когато е на 8 години. Още на първото си състезание се качва на подиума с трето място. За девет години в този спорт той спечелва шест републикански, две европейски и една вицешампионска световна титла.

Павел Лефтеров - бъдещето на автомобилизма
Снимка: личен архив

През 2015-та година Лефтеров се присъединява към "Булавто Рейсинг" и стартира участието си в Европейските серии GT4. Първа сериозна заявка за шампионска титла Павел Лефтеров дава на SPA Francorchamps, където, при мокро трасе и тежки метеорологични условия, той демонстрира изключително майсторство в пилотирането на своя Lotus Evora и спечели пълна двойна победа в генералното класиране от четвъртия кръг на GT4. Следват победи на Nurburgring, Германия, нов двоен триумф на Spa Francorchamp в Белгия, както и на Misano, Италия. Интересно е да се отбележи, че поради бюджетни ограничения Лефтеров е имал значително по-малко тренировки от конкурентите. Въпреки това, той се представя по повече от прекрасен начин и завършва на второ място в края на сезона.

Павел Лефтеров - бъдещето на автомобилизма
Снимка: личен архив

Павел Лефтеров завършва дебютния си сезон в големия автомобилен спорт с общо 32 купи от европейските автомобилни шампионати GT4 и Euro Series by Nova race. Българинът отпразнува завършека на сезона с три вицешампионски титли: в Европейските серии GT4, клас АМ; в Euro Series by Nova Race, клас ES+ и в Euro Series by Nova Race, клас до 25 години, въпреки включването му в тези серии по средата на шампионата.

През 2016 година Павел Лефтеров участва в Audi Sport TT Cup. Също така бе поканен от Konrad Motorsport да се състезава в престижните германски серии Deutsche Tourenwagen Cup 2016, където въпреки, че се включи в средата на сезона, след множество изключителни надпревари успя да спечели шампионската титла в клас Production 2. Така той стана първият българин участвал и спечелил германския шампионат.

Павел Лефтеров - бъдещето на автомобилизма
Снимка: личен архив

Павел Лефтеров никога не е крил, че голямата му мечта е да участва на “24 часа на Le Mans“. Освен самото участие, амбициите на младия пилот са да спечели надпреварата. Едно е сигурно, пътят, по който е поел Лефтеров, както и талантът, с който разполага, ще го изведат до мечтите му. А защо не и по-нагоре?

Павел Лефтеров - бъдещето на автомобилизма
Снимка: личен архив


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.