21 Януари, 2014 20:30 15 414 1

Великите отбори в историята на футбола: Аякс и тоталният футбол

  • аякс-
  • кеш-
  • футбол

Ринус Михелс изгражда отбор, доминиращ в Европа по безпрецедентен начин до тогава

Има няколко велики отбори в историята на футбола, но един изпъква толкова много, че предизвиква истинска революция в играта. Днес Аякс може и не е сред топ отборите в Европа, но през 70-те години на миналия век остави толкова дълбока следа в историята на спорта като цяло, че и до днес е величина, с която се измерва всеки един отбор, имащ претенциите да доминира футболната игра.

През 60-те години Холандия е считана за футболно джудже. Страната не може да се добере до големите международни първенства, а местните клубове са в периферията на европейския футбол. Тогава в страната започва масова работа с школите и налагането на млади футболисти в първите отбори на водещите клубове. Истинската революция обаче настъпва през 1965 г., когато Ринус Михелс застава на треньорския пост на Аякс Амстердам. По онова време той е възприеман като жива легенда на клуба, след като между 1946 и 1958 г, като играч е изиграл 264 мача за тима, отбелязвайки 122 гола. В годините си като играч, той попива всичко, което може от тогавашния треньор на отбора - англичанина Джак Рейнълдс. Рейнълдс се счита за първооткривателя на това, което в последствие ще бъде известно като „тотален футбол“. Идеята за придвижване в пакет на всички играчи по терена, обаче не е напълно разработена от Рейнълдс, но пък е достатъчна да вдъхнови Михелс, да създаде цялостната футболна концепция, която ще следва в последвалите си години на треньор.

Михелс поема Аякс в тежък момент, когато отборът е в игрова криза и се движи трудно в местното първенство. Към онзи момент се извършва и вътрешен преход, като в тима биват налагани юноши от клубната академия. Сред тях блести дебютиралият през изминалата година Йохан Кройф. Кройф е чудо, което футболът до тогава не е бил виждал. Принципната му позиция е на нападател, но той покрива цялата нападателна зона на своя отбор, организирайки цялостната му игра. Холандецът може да дриблира с топката, да подава, да ръководи играта и да вкарва голове. Целият този микс от способности карат специалистите да го определят като атакуващ плеймейкър и футболист, свързващ  играта между халфовата линия и нападението на своя отбор. Само за няколко години дългокосият нападател се превръща в най-голямата звезда на футболна Европа, считана за историческия наследник на великия Алфредо ди Стефано.

Друг юноша на клуба, Пит Кайзер дебютира в отбора през 1960 г.  и бързо окупира левия фланг на атаката. Той се превръща в лидера на нападението на отбора, а начина, по който Кройф пасва на играта му, превръща двамата в смъртоносен атакуващ дует. На дясното крило пък действа Сяяк Сварт. Ако Кройф е най-голямата звезда в историята на амстердамския гранд, то Сварт е неговата абсолютна легенда. Крилото дебютира през 1956 г. и играе за Аякс до 1973 г, отбелязвайки 170 гола в 461 мача. Той е абсолютния лидер на клуба и любимец на феновете, които му слагат прякора „Мистър Аякс“.

Ринус Михелс не губи време и бързо започва да разработва потенциала на нападателната си формация. В отбора бива наложена желязна дисциплина, която впоследствие ще донесе на треньора прякора „генерала“. Михелс провежда интензивни тренировки и започва да налага стила на т.нар. „тотален футбол“.

„Тоталният футбол“ е схема на игра, която предполага придвижване в пакет на полевите играчи на един отбор, позволявайки му да напада и да се защитава с по 10 души. В по-големите периоди от даден мач футболистите се движат на не по-голямо разстояние от 5 метра, един от друг, покривайки игровите зони на съотборниците си. Така когато отборът играе във фаза защита, близостта на нападателите до защитния вал, позволява на няколко защитника да атакуват директно противниковия играч, който владее топката. В офанзивен план пък играта се движи от защитата, която позволява на нападателите постоянно да намират празни пространства и да искат топката. За да се изпълни на  футболистите им е нужна изключителна физическа подготовка, за да могат да издържат на темпото на игра, както и изключителна тактическа грамотност, тъй като често се случва нападателите да покриват зоните на защитниците, а на защитниците да подпомагат нападението. Важно е и практикуването на изкуствената засада, която предотвратява бързи противникови контра-атаки, в случаите, в които играчите са се изнесли в нападение.

Първият сезон на Михелс е по-скоро преходен, утвърждаващ новото тактическо нареждане. Това обаче дава плодове през следващия и през 1966 г. Аякс печели титлата на Холандия, за пръв път от 6 години. Истинският сигнал за доминацията на оранжевите идва в участието им турнира на КЕШ през същата година. Там на осмина финалите тима на Михелс шокира света, след като отстранява  смятания от много специалисти за фаворит в надпреварата, английски шампион Ливърпул. В Амстердам оранжевите разгромяват мърсисайдци с 5-1, а легендарния треньор на англичаните Бил Шенкли заявява, че Европа е видяла раждането на нова супер сила. Амстердамци отпадат на четвъртфиналите, след двата сблъсъка с чешкия Дукла Прага, но вече всички ги възприемат като сериозен фактор. Между 1966 и 1968г. Аякс печели три поредни титли, но първия триумф в Европа идва през 1969 г., когато отборът най-сетне достига до първия си финал за КЕШ. В пътя до финала на отбора, паметни ще останат  трите сблъсъка от четвъртфиналите с изключително силната Бенфика, в която блести звездата на великия Еузебио. Холандците са шокирани, след като губят домакинството си с 3-1. Те обаче правят изключителен спектакъл в Лисабон и повежда с 3-0 още в първите 32 минути. Португалците успяват да върнат един гол и сблъсъкът се решава в трети мач. В редовното време той завършва 0-0, но в продълженият холандците побеждават с 3-0.  На финала на турнира Аякс се изправя срещу италианския колос Милан. За италианците блестят супер звезди като Пиерино Прати и Джани Ривера. В крайна сметка се оказва, че холандците не са достатъчно узрели за трофея и на финала биват разбити с 4-1, след като Прати отбелязва хеттрик.  Горчилката за Аякс е допълнителна, след като отборът губи титлата в Холандия, за сметка на Фейенорд. Титлата е върната още през следващата година, но оранжевите отново са шокирани, след като вечните им съперници от Фейенорд правят това, за което е изглеждало, че са били предопределени те, и стават първия холандски отбор спечелил КЕШ, след драматичен финал срещу Селтик през 1970 г.

Междувременно към силното нападение на Аякс, вече е прибавена и изключително силна халфова линия. През 1970 г. в отбора пристига централният халф Йохан Нескенс.  С невероятните си технически умения и първична бързина, Нескенс се превръща в най-важния човек в отбора след Кройф и изпълнява ролята на нещо като втори плеймейкър. В средата на терена той си партнира с пристигналия през 1969 г. Аренд Хаан. През същата година в клуба пристига и централният нападател Дик Ван Дийк, с чието присъствие трябва да се даде достатъчна свобода на Кройф, който трябва да оперира между халфовата линия и нападението. Така и Аякс се сдобива с идеалните играчи, които да действат в схемата 4-3-3.
След като новите попълнения са вече сработени, няма какво да спре холандците по пътя им към Купата на европейските шампиони. В турнира те преминават през миналогодишния финалист Сетик и изключително силния отбор на Атлетико Мадрид, предвождан от Луис Арагонес.. Финалът се играе през 1971 г. на митичния английски стадион „Уембли“. Противник е гръцкият Панатинайкос.
В мачът няма особена интрига, като холандците повеждат още в 5-та минута с гол на Ван Дийк. Аякс доминират през целия мач, като с гола на Хаан в 87-та минута слагат точка на дългия си поход до европейския връх. Титлата от КЕШ е последвана със „Златна топка“ за Йохан Кройф. Това е неговата първа от три. Другите две обаче печели докато е част от Барселона. Този триумф ознаменува и края на ерата Михелс, който напуска Аякс, за да поеме националния отбор на Холандия. Там той пренася стила на тоталния футбол и достига до финал на световното първенство през 1974 г. Естествено в гръбнака на холандския отбор са залегнали футболистите, именно на Аякс.

В същото време на чело на оранжевите застава до сегашния асистент на Михелс- Щефан Ковач. Румънецът не си губи времето и се заема да усъвършенства тактическата схема, внедрена от неговия ментор. С новия си треньор Аякс прави невероятен следващ сезон. Отборът прави дубъл в Холандия, печелейки титлата и купата на страната.  Отборът прави и феноменален поход  в КЕШ, където отстранява  шампионите на едни от най-силните първенства в Европа, допускайки само три гола в целия турнир. Последователно падат Динамо Дрезден, Олимпик Марсилия,  Арсенал и Бенфика. На финала чакат кралете на катеначото от Интер. В отбора блестят звездите, доминирали Европа през 60-те. Такива са Мацола, Жаир и Факети. Много специалисти дори сочат италианците като фаворити в мача, който се играе в Ротердам. Там Кройф прави феноменален мач, като оперира във всяка една зона по терена, а често се и подиграва с противниковите играчи, преминавайки през няколко от тях наведнъж. Защитната схема на Интер няма шанс срещу офанзивната игра на холандците. Мачът завършва 2-0, като Кройф бележи и двата гола в 47-та и 76-та минути. След края на мача светът избухва. Тоталният футбол е разбил катеначото, а господството на Аякс е безспорно. 

По-късно през същата година се играе първия в историята финал за суперкупата на Европа. Там холанците побеждават носителя на купата на УЕФА- Глазгоу Рейнджърс с 3-1. В края на годината отборът печели и интерконтиненталната титла, побеждавайки шампиона на Латинска Америка- Индепендиенте. Аякс завършва годината с безпрецедентните 5 купи, карайки тогавашните  специалистите да го определят като най-добрия футболен тим, практикувал някога играта.

И днес ако попитате някой, който е имал шансът да гледа амстердамския колос в златните му години, ще чуете за своеобразното изкуство, което е представлявала играта на този тим. Бандата от дългокоси хипари, които представляват футболистите на Аякс, играят невероятно атакуващо, но в същото време е изключително трудно да допуснат гол. Начина, по който Кройф, Неескенс и Кайзер боравят с топката е истинска наслада, а по време на мач запалянковците имат чувството, че на терена Аякс играе с няколко души повече. „Тоталният футбол“ бележи една цяла епоха във футболната игра.

Златната ера продължава и през 1973 г. Ван Дийк напуска отбора, но е успешно заменен от нападателя Джони Реп. В Кеш отборът преодолява българския ЦСКА със смазващ общ резултат от двата мача от 6-1. Към онзи момент българите изглеждат като безпомощна жертва, но това няма да е така през следващата година. Под мощта на Аякс пада и Байерн Мюнхен, където по това време играят легендарните Франц Бекенбауер и Герд Мюлер. Общият резултат е 5-2. На полуфиналът е отстранен Реал Мадрид с общ резултат от 3-1, а на финала чака друг италиански клуб- Ювентус. Финалният мач се играе в Белград на „Мала Маракана“, като е първата финална среща от турнира, състояла се в Източна Европа.

Аякс не оставя никакви надежди на „Старата госпожа“ и доминира през абсолютно целия мач. Подобно на предходния финал, Кройф прави каквото си иска на терена. Общо взето на него и Неескенс им е дадена абсолютна свобода за действие.  Щефан Ковач просто не вижда смисъл да ги съветва за каквото и да е. Холандците повеждат още в 5-та минута с гол на Джони Реп, а след това обръщат противниковата врата на стрелбище. Незнайно как обаче втори гол така и не пада, но мача завършва 1-0 и Аякс грабва третата си титла от КЕШ.
Отборът вече съперничи по постижения на великия Реал Мадрид от 50-те.

Аякс е на върха на славата, но точно тогава внезапно се сгромолясва. Малко след финала на КЕШ от 1973 г. Йохан Кройф напуска тима в посока Барселона, а „тоталният футбол“ постепенно бива разгадан от противниковите отбори.  Краят на оранжевата ера в Европа, бележи и една от най-значимите страници на българския клубен футбол. На осминафиналите за КЕШ през ноември 1973 г., холандците срещат отново ЦСКА София. Този път обаче българския тим не бива разгромен. Първият мач в Холандия завършва с резултат от 1-0 за оранжевите. В София обаче българите също побеждават с 1-0 и се играят продължения. Тогава в самият им край, в 116-та минута Стефан  Михайлов отбелязва втори гол и великият Аякс е изхвърлен от турнира още в началната му фаза. Златните години на амстердамския колос приключват.

Аякс е отборът белязал футболна Европа през 70-те. Неговата доминация е една от най-запомнящите се в историята на играта, а футболистите играещи за него са всепризнати магьосници с топката. Този отбор поставя основата на начина, по който се играе футбол в днешни дни и остава пример за следване, който всеки клуб се опитва да достигне.

Между 1965 и 1973г. клубът печели 6 титли на Холандия, 4 купи на страната, играе 4 финала на КЕШ, от които печели 3. Спечелени са 2  Суперкупи на Европа и 1 междуконтинентална. Докато е в тимът Йохан Кройф печели една „Златна топка“ през 1971 г., Ринус Михелс е обявен за треньор на века.

Единадесеторката на Аякс, спечелила финала на КЕШ срещу Интер през 1972 г.

Стуи, Сурбиер, Блакенбург, Хулсфоф, Крол, Неескенс, Хаан, Сварт, Мюрен, Кройф, Кайзер.
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Димитров

    0 1 Отговор
    Ерата ajax приключи с мачът в София,гробището за европейски шампиони.