Last news in Fakti

2 Август, 2016 08:00 7 539 14

Близък на терориста Далил: Някой го е използвал

  • близък-
  • терориста-
  • далил-
  • никой-
  • използвал

Атентаторът се сражавал в Сирия срещу Башар Асад, очаквал признание от сънародниците си, но не го получил

Близък на терориста Далил: Някой го е използвал - 1

Терористът с български хуманитарен статут на бежанец Мохамед Далил, който се взриви в германския град Ансбах и който рани 12 души, най-вероятно е бил използван заради слабата си психика и нестабилното си състояние, след като на два пъти е получил отказ за държавна закрила от федералните власти. Това заяви за Факти.бг председателят на Асоциацията на сирийските бежанци в България Мохамед Езз. Той лично познавал и се грижил за възстановяването на здравословното състояние на Далил, който преди три години пристига в България от турската граница. Тогава Далил имал рани по тялото си от сражения с правителствените сили в Сирия.  

Взривът в Ансбах

Както вече стана ясно, Далил се самовзриви в Ансбах на 24-и юли, след като не беше допуснат от полицията да влезе в музикалния фестивал в германския град. Експлозията рани 12 души, но нямаше загинали. По-късно полицията откри видеозапис на телефона му, в който сириецът се е заклел във вярност към терористичната групировка „Ислямска държава“, а пък оттам поеха отговорност за взрива и обявиха Далил за свой боец.

Как Далил от бежанец се превърна в терорист?

Далил пристига в България с бежанската вълна през 2013-а година, когато все още Европа не е залята от мигрантската криза. Същата година в България влизат 7 100 мигранти, като за предходната година са само 1 300, и по този начин Агенцията за бежанците се оказа неподготвена да се справи с огромна вълна от чуждени, дошли да търсят убежище в Европа. Мохамед Далил идва с една от първите вълни бежанци, които виждат неприятната ситуация с гостоприемството към чужденците – набързо приготвени на битово-полеви условия за настаняване на българо-турската граница. По-късно Далил пристига в София, където се регистрира в ценъра за настаняване на бежанци в столичния квартал „Овча купел“. Вземат му пръстови отпечатъци и го настаняват да живее там. След като получава хуманитарен статут, му казват да напусне центъра за бежанци и затова плаща пари, за да го настанят на външен адрес. Пред журналисти разказва, че са го измали с парите и затова се настанява да живее в хотел „Риц“, както го наричат бежанците – изоставена постройка, която се намира в непосредствена близост до центъра за бежанци и Нов български университет. Той разказва още, че разчитал само на приятели от близкия бежански център, които му носели хляб и мляко, както и му осигурили и тънък дюшек. Това става в края на ноември в 2013-а година. Не е регистриран за никакви престъпления в страната ни. Напуска България в средата на 2014-а година. Кандидатства за убежище и в Германия, но молбата му е отхвърлена и е трябвало да бъде депортиран в България. По-късно депортацията му е спряна, понеже германските власти са получили експертиза за психическа нестабилност. Тя е потвърдена отново през 2016-а г. Далил е уведомен за депортирането и именно това, според Мохамед Езз, може да е довело до избора му да направи самоубийствен атентат.

Престоят на бежанеца у нас

„Той беше със специално положение – той беше ранен. И аз го познавам, откакто беше в лагера в „Овча купел“. Той се свърза с мен. Опитах се да му помогна да се лекува, защото той има някакви рани от някаква бомба от Сирия. После той, след като замина, аз нямаше как да се свържа с него. В интерес на истината той не намери някого тук, който да се грижи за него. Много хора минаха оттук по това време и много хора имаха нужда от помощ. Тук нашите приятели и колеги по това време се опитваха да помогнат на семейства, които имат деца. Той беше сам и може би затова не се намери някой, който да му обърне по-голямо внимание и да го спаси от тази болна психика“, заяви Мохамед Езз за Факти.бг. Председателят на Асоциацията на сирийските бежанци разказа, че бежанецът не е искал да остава в София и е търсил всяка удобна възможност да напусне страната.

„Той тогава избяга от всичко това, но проблемът е, че е бил две години в Германия – без документи, на два пъти е получил отказ за държавна закрила. За него тази държава беше сбъдната мечта. Това беше спасението за него – да се лекува, да намери институции, които да се грижат за него. Но когато му отказаха твърдо държавна закрила и искаха да го връщат тук, той не искаше това да се случва, защото видя, че няма кой да му помогне, че няма кой да се грижи за него. Много пъти той дори нямаше пари да си купува елементарни неща за храна“, заяви още Мохамед Езз.

Търсене на признание

С пристигането си в София Мохамед Далил не е намерил никого, който да оцени усилията му, че е участвал в бойни сражения с правителствените сили на Башар Асад. Председателят на Асоциацията на сирийските бежанци у нас си спомня, че бежанецът се е възприемал като герой във войната и е очаквал, че сънародниците му е трябвало да се грижат за него. Това обаче не се е случило. Когато не е намерил никого, който да му помогне, дошло времето, в което  чужденецът се разочаровал от сънародниците си и най-вероятно е потърсил признание за действията си от друго място.

„Ако той е бил в Сирия и ако е имал контакт с някоя от групировките, най-вероятно е направил атентата, но не всеки може да стане член на тази организация. Това не е толкова просто. Те не приемат всеки. Те имат толкова голяма организация, която цял свят гледа към нея, те не могат да приемат всеки, който казва „искам“. Нямаше нищо у него, което ме караше да си мисля, че може да членува в тази организация. Той не беше нито религиозен, ако примерно кажем, че „Ислямска държава“ искат само религиозни терористи, той не беше такъв. Нито пък имаше брада. Той изглеждаше като един обикновен сирийски бежанец. Нямаше нищо особено у него – в смисъл да го наричаме терорист. Просто абсолютно няма данни за това, че той е можел да стане такъв. Той като получи отказите за държавна закрила на германците явно в един момент някой го използва или не мога да разбера. Просто аз не вярвам този човек как е стигнал до тази ситуация“, заяви още Мохамед Езз. Той допълни, че няколко пъти се е виждал с него – виждал му е и телефона, когато е ходил в центъра за бежанци, но по никакъв начин не е могъл да предположи, че Далил е терорист, който някой ден ще се взриви на входа пред музикален фестивал в Германия. „Той даже физическа работа не можеше да върши – даже му предложихме да работи, защото се движеше трудно, но той отказа, защото не можеше да извършва никаква дейност. Вече почти 5 години и половина в Сирия се води война. Там има около 1 500 групировки. Ако е членувал в някаква групировка и го е скрил – това просто на мен не ми си вярва. Аз видях, че той е ранен. В Сирия вече работят много групировки и всяка една има различно виждане на нещата и точно затова стигнахме дотук“, заяви още Мохамед Езз.

Големи противоречия относно миналото на Далил

От средата на 2015-а Далил започва редовно да посещава психотерапевта Аксел фон Малтиц в специализиран център в град Линдау, Германия. След 40 сеанса, Фон Малтиц е сред малцината чули от Далил цялата му история. Сириецът споделял, че в родината си е ставал свидетел на зверства, а при пристигането си в България е бил бит и затворен от полицията за два месеца, защото не искал да даде пръстови отпечатъци. Тези твърдения на Далил са без доказателства. МВР, както и свидетели, които са се срещали с Далил у нас, опровергават да е имало насилие. Далил разказвал, че не желае да дава пръстови отпечатъци и затова искал да се махне от България, което също не е вярно, защото бежанецът има пръстови отпечатъци. Това е част от процедурата за регистрация на бежанци, на базата на която могат да се идентифицират бежанци в цяла Европа. Тъй като Далил има регистрация и издаден хуманитарен статут, той има и пръстови отпечатъци. Но независимо от това някои негови думи дали основание на психотерапевта му да разбере, че никога няма да се върне в България и ако трябва да избира Далил ще се върне директно в Сирия, ако баварските власти решат да го депортират обратно в София.

Психотерапевтът Фон Малтиц разказва, че Далил живеел уединено пред компютъра, без връзки с други бежанци. Можел да имитира, че е склонен на самоубийство и е правил два неуспешни такива опита. Изводът на психотерапевта: Далил е искал да си изгради образ на специален случай.

Терорист, който се превръща в бежанец?

Арабистът Боян Чуков разказа други интересни факти от миналото на Мохамед Далил в Сирия, случили се още преди той да е дошъл в България. Според експерта сириецът е бил специалист по хвърляне на коктейли „Молотов“. Той е обиколил различни радикални групировки, сред които и фронта „Ан Нусра“ и е бил търсен от сирийската полиция. Чуков се позова на седмичното списание на „Ислямска държава“ „Ан Наба“, което всяка седмица прави обобщение на дейността на терористичната организация. „Още при 2011-а година той е бил в Ирак. В Ирак очевидно той е получил своето бойно кръщене. Получил е подготовка, минал е някакви курсове и респективно след това се връща в родния си град Халеб“, заяви Боян Чуков. След стъпването на „Ислямска държава“ в Сирия, Далил става нейн член. Очевидно е имал досие, но поради пропуски в проверките в Алепо, когато идва в България, успява да заблуди българските власти, тъй като миналото му няма как да бъде проверено. Сириецът имал белези от огнестрелно оръжие. След първия преглед повече не се явил пред лекарите. Въпреки липсата на индикация за радикализиране по време на интервюто му в България, в седмичния бюлетин на „Ислямска държава“, който в огромна степен е достоверен според Чуков, пише, че Далил даже имал и съучастник в Германия. Намерение на Мохамед Далил – да направи коктейл „Молотов“, да влезе на концерта в Ансбах и да се самовзриви.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алабала тук е бардак

    0 0 Отговор
    Два цитата:
    "участвал в бойни сражения с правителствените сили на Башар Асад"
    "бежанецът се е възприемал като герой във войната и е очаквал, че сънародниците му е трябвало да се грижат за него"

    И к'во излиза тези "умерените" са си същите като оригиналните терористи. НЕ ТРЕВА АМИ РАЙГРАС => пълна простотия!!!
    И ся ко ши праИм с тези УМЕРЕНИ или да почваме ускорените курсове по-ислям, че християнските свещенижи ги колят в последно време?
  • 2 123

    0 0 Отговор
    Тук говорим за тотално промиване на мозъци на тези представители на най "мирната религия" Цялата работа е там че с идването в Европа мислят че някой да им длъжен да осигури лукум и баклава и разбира се къща с 5 жени вътре. Лошото Е ,когато видят че трябва да работят ,тук вече те се превъртат И СТАВАТ ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА ИДИЛ МИНДИЛ и подобни изродски организации.Да не говорим за това че първоначално мразят европейци. Една дума -нямат работа при нас ,да се махат от главите ни че иначе нищо добро не ни чака..
  • 3 cornholio

    0 0 Отговор
    Какви умерени бре половината са Ал Кайда другата половина ИДИЛ...
  • 4 ОХО БОХО

    0 0 Отговор
    РЕЛИГИЯТА ИМ НЕ Е ХУМАННА. ТАМ ПИШЕ : УБИЙ НЕВЕРНИЦИТЕ. Е.АХ ТИ РЕЛИГИЯТА.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 пикчер

    0 0 Отговор
    Извад: - Не вярвай на обещания на групировки, партии,...понеже всеки там тълкува нещата в свой интерес и те има само за работно муле, да го катериш към върха, лапачката, властта! Най-лошото е, че често вършиш хамалогията, а паразитчета зад кадър обират лаврите и парсата... Не зная Далил дали щеше да е по-добре, ако вместо да се трепят не си бяха направили някакъв бизнес там у тях? Преди да се разбърника Сирия, Ирак, Либия...хората, които попитах казаха, че са водили не лош живот, работели са, печелели са нелошо. Май повече и от нас тука.... А една позната омъжена за сириец направо си размяаташе бала с пари, джобни - мъжа и е е бил лекар и то не от най-реномираните специалности, в смисъл не хирург. Много хора идват в Европа без идеята да работят. което не е добре - никой не е длъжен да ги храни наготово нито да им дава труда си! Доколкото зная, има разни терористични групировки и всяка иска тя да диктува правилата. Далил не е първият, дошъл в Европа с мисълта, че тук ще е някакъв на стипендия почиващ. Но ние сме с по-ниски доходи и от сирийците май и няма как да изхраним нашите паразити бюрократи политици тук и гета, та и имигранти ли? Да се хващат да работят за хляба си като повечето хора!
  • 6 Фют

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ОХО БОХО":

    Всичките "свети книги" на хората тук - Талмуда, Кабалла, Коран, Стар завет, Нов завет и други древни писания, са писани от хора, които са минали през определени лишения. например поста. Човешкото тяло е така устроено, че като го държиш гладно дълго време и започва да генерира разни такива неща. И понеже човек си мисли, че тези мисли са негово творение на мозъка, ги възприема като нещо правилно и неизменно негово. А те са подсъзнателни мисли но се предават на мозъка по нервната система. Затова който гладува започва да мисли за Бог, Господ, ангели и други подобни. ЗАЩО? Защото тялото усеща, че започва да изтлява и душата да отива да се освобождава от него, от тленното. И къде отива душата? При хищника орела или дракона както го викат още, който ги изяжда и се храни по този начин от енергийните тела. Да но тялото не иска да умира и започва да се съпротивлява, пораждайки разни мисли и внушения, за да те отклони и прекрати процеса. И религията е плод на тази битка между гладуващото тяло и желанието на душата да се освободи. В тази битка се пораждат и религиите. И понеже всеки от нас хората е подобен ан другият, то и програмата, която описах е сходна, само дето термините са на различните езици. затова и си приличат религиите, но са с ралзлични имена. Да, Бог съществува, но не ни е дал друга религия, освен Любовта. Не само секса, а и обичта отношението към нещата. Например, ако човек погледне към едно врабче или синигерче с любов, то усеща това и започва щастливо да пее. То разбира всички езици, без значение че не знае езиците. то усеща любовта и е щастливо от това. Ето това е божията религия език. Останалите религии са плод на човешки язваджийски терзания - казвам го без да ги обиждам. Аз самият съм изследвал космоса в много отношения и това е самата истина. Бог иска от нас не да носим бурки фесове, пионерски връзки, членски значки, да ходим задължително надупени на църква или друго, ад а бъдем умерени, да не прелюбодействуваме да се обичаме като живи твари и да се разбираме и да не се тормозим като зверове. Останалото е дело на подсъзнателните религии на всеки един човек - неговите мераци разбирания.
  • 7 салих

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ОХО БОХО":

    къде пише убий неверниците бе нашия аз съм мюсюлманин и те уверявам че корана не проповядва смърт недей да говориш глупости и да внедряваш омраза !

    Коментиран от #12

  • 8 123

    1 0 Отговор
    Не се карайте,
    войната е на САЩ срещу Европа и вие балъци позволявате да ви използват заради различия в религия и етнос.
    Скрийте се и четете и слушайте без да се изказвате докато ви узреят главите.
  • 9 cornholio

    0 0 Отговор
    Каква война САЩ - Европа те гони па тебе бре илюминат? САЩ практически контролира Европа...
  • 10 УУУУУУУ

    0 0 Отговор
    чужденците имигранти бягат от България както дявола от тамян...Терориста Далил предпочита да се самовзриви вместо да бъде депортиран в България...Дори предпочита депортация в Сирия където всеки момент може да бъде Убит....А ние българите как живеем при Мутро-тиквенско и Мародерско Управление....на Герб.
  • 11 киро

    0 0 Отговор
    Не са го използвали , а са го прее.али да се самовзриви ! хахаха
  • 12 киро

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "салих":

    А думата "джихад" от къде е ? Да не е от Библията ?

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Пиф

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "киро":

    Джихад е дума, създадена от евреючето и германски дипломат Макс фон Опенхаймер. целта на трактата е била, да зомбира арабите и всички мюсюлмани, като вярващи, за война срещу на практика който посочат кукловодите, наричайки о неверник. А неверник за кукловодите винаги е неудобните за тях....както тук беше - неудобните нав ластта отиваха като неверници в Белене...или гроба... така е и сДжихада - същата работа е, но се използува Исляма като зомбираща програма. понеже повечето араби са мюсюлмани, целта е била да се издухат английското влияние от арабските страни и да се настани германското влияние. дали е успяло не зная това, но сега ДАШ размахва Джихад като нещо мюсюлманнско, а някои посветени говорят, че евреи традиционалист движели ръководството на ДАЕШ? Аз не мога да кажа, но имам склонност да вярвам, понеже Джихад е еврейско учение за манипулация над вярващите в Исляма. А акво по-удобно нещо да зомбиращ хората от това? де чули и разбрали де не разбрали и тълпите реват каквото кукловодите искат? Като при ЦК на БКП - същото е - никой не вярваше че знае какво е комунизма, но всички викахмве под диктовката на БКП мафията. Иначе ни мачкаха и в Белене... това е Джихада - терор под диктовката и в интерес на някои над останалите...които не са им удобни. Прочети трактата - автора е Макс фон Опенхаймер! Ще разбереш че е което съм ти описал...!
  • 14 Пиф

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "киро":

    Ето ти и едно откровение, което няма да намериш като описание другаде. Но аз съм същество от древни времена и зная игрите на Лукавия....а те са много и са все коварни. Думата "ДжиХад", произлиза от окултизма в тиквита на Макс фон Опенхаймер. Той като всеки окултист се е ровил в окултизма и много от тези символики в света водят началото си от там. Джи, означава Царство, Движение, свят, реалност.....много синоними са. Хейд или Хад, означава Хадес, Озирис, Сатурн, Подземно царство, Царство на смъртта. Затова думата ДЖихад има символичното окултистко значение на "Царството на смъртта, Царството, където върлува смъртта, войната..." А джихадистката армия е армията, провеждаща тази политика. такива армии са всички имперски армии, не само ислямски, а и хитлеристки, древно вавилонски, шумерски, атлантски, визански, османнски и другите. Но за непосветената тълпа това няма значение - ония брадясалите маскирани като ги накарат да се надупят и им ревне някой имам джихадист Алах абар, и им посочи неверниците, които те определят, ония хукват да трепят... Ето това е Джихада - Войната сееща смърт, под диктовката на кукловоди. Третият Райх е същото..... Така, че само имената са различни. Но лошото тук е,
    че докато има такива вярващи в Джихада трудно ще спре тая война. В древни времена това и досега е армията на Моллашар - съществото, от нечовешки вид, което манипулира съществата към война и се храни от смъртта им - енергийно разбира се... Това е енергиен вампир... Наричат го и Марс, Арес и други имена. Но е познат и като Хадес - Бога на подземното царство или на смъртта, на мъртвите. затова и е кръстено Джихад - война сееща смърт или армията на смъртта. Но това са дълги неща...от милиарди години назад. важното е, че Джихада обслужва имперска доктрина в интерес на глобалистка диктатура. А джихадистите са машите на това. Толкова от мен.