Last news in Fakti

22 Март, 2017 10:23 1 340 0

Траур затвори небето над Брюксел (СНИМКИ)

  • брюксел-
  • атентати-
  • моленбек

Въздушното пространство над белгийската столица беше затворено заради годишнината от атентатите

Траур затвори небето над Брюксел (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Въздушното пространство над Брюксел беше затворено за 20 минути тази сутрин. Причината този път за щастие не е ново терористично нападение, а запазване на минута мълчание в часа, белязал преди година първия взрив в залата за заминаващи пътници на летището. Всичко това беше част от възпоменателната церемония, на която присъстваха кралят и кралицата на страната, както и цялото правителство.

На летището пред взривения преди 12 месеца терминал беше издигната трибуна, пред която бяха допуснати единствено официални лица, роднини на жертвите, както и служители от спасителните екипи, работили в деня на атентатите.

Траур затвори небето над Брюксел (СНИМКИ)

Крал Филип положи венец от бели цветя пред входа на терминала, където преди година загинаха 16 души. Имената на жертвите бяха прочетени на фона на музика, изпълнена на виолончело, пред стена с надпис "Винаги ще помним 22/3".

Точно в 7.58 ч. местно време участниците в церемонията запазиха минута мълчание, а телевизионните камери показаха служители на летището, хванати за ръце или коленичили, със сведени глави и дълбоко разтроени.

Траур затвори небето над Брюксел (СНИМКИ)

Траур затвори небето над Брюксел (СНИМКИ)

По-късно днес в парк край аерогарата беше открита възстановената статуя "С мисъл за полет" на Оливие Стрьобел, унищожена от взривяването на терористите.

Траур затвори небето над Брюксел (СНИМКИ)

Кралят, кралицата и правителството напуснаха района с влак, с който ще стигнат до Европейския квартал на Брюксел. Там те се прехвърлиха за една спирка с метро до станцията "Малбек", поразена от терористите близо час след атаката на летището


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: