1 Септември, 2017 01:45 1 584 1

Сирийски училища превръщат дворовете си в овощни градини, за да изхранят децата

  • сирийски-
  • училища-
  • дворове-
  • овощни-
  • градини-
  • изхранят-
  • деца

Училищни дворове в Сирия се превръщат в зеленчукови градини, за да могат децата, страдащи от недохранване заради продължаващата от шест години война, да се учат да отглеждат и после да ядат патладжани, марули, чушки, зеле и краставици

Сирийски училища превръщат дворовете си в овощни градини, за да изхранят децата - 1

Училищни дворове в Сирия се превръщат в зеленчукови градини, за да могат децата, страдащи от недохранване заради продължаващата от шест години война, да се учат да отглеждат и после да ядат патладжани, марули, чушки, зеле и краставици.

Традиционната сирийска кухня е типична за региона и е богата на зеленчуци. Основните ѝ съставки включват хумус, агнешка кайма, сготвена с кедрови ядки и подправки, хубави и разнообразни салати, яхнии със зелен боб, бамя или тиквички и домати, зелеви сарми и сърцевина от артишок.

Шестгодишната война обаче промени това. Мнозина сега преживяват главно с хляб или хранителна помощ.

По данни на ООН безработицата в момента е над 50%, а почти 70% от населението на страната, която някога беше сравнително богата, живее в крайна бедност.

"Продължаващата криза в Сирия оказва опустошително въздействие върху здравето и храненето на цяло поколение деца", каза представител на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) за Сирия Адам Яо във вторник преди началото на новата учебна година.

ФАО помага на около 17 начални училища в области, контролирани както от правителството, така и от опозицията, да засаждат овощни и зеленчукови парцели с площ 500 квадратни метра в съсипани от войната райони, включително Алепо, Хама, Хомс, Идлиб и околностите на Дамаск.

Малките деца често са най-уязвими на недохранване при криза, което може да има сериозни и дълготрайни последици за техния растеж и бъдещо развитие.

"Доброто хранене е първата защита на детето срещу широко разпространени заболявания и е важно, за да може детето да води активен и здравословен живот", добави Яо.

Досега началните училища, започнали засаждането през май, са произвели 12 тона плодове и зеленчуци.

Очаква се скоро още 35 училища в Алепо и селските райони около Дамаск да започнат да преобразяват своите дворове.

От началото на войната цената на храната се увеличава, селскостопанското производство рязко намалява, а страната сега разчита на внос на храна, за да запълни недостига.

Превозването на храна в страната също става трудно и скъпо.

Около 13.5 милиона души в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ. От тях 7 милиона не са в състояние да задоволят основните си нужди от храна.

Близо 5 милиона души получават международна хранителна помощ, но не всеки нуждаещ се може да бъде достигнат, а Световната програма по прехраната казва, че ѝ се налага да намали количеството на калориите в своята семейна хранителна кошница заради недостиг на финансиране.

"Дарителите са щедри, но не знаем колко дълго могат да продължат да бъдат щедри и да разчитат на парите на данъкоплатците", заяви Яо от ФАО пред Фондация "Томсън Ройтерс".

Уязвими семейства получават помощ от ФАО, за да отглеждат храна у дома, така че да не са толкова зависими от хранителната помощ.

"Хранителната помощ е много важна, но би трябвало да съчетаваме и двете неща, така че хората сами да си отглеждат храна и постепенно да оставят хранителната помощ", каза той.

"В страна, където повече от половината население е принудено да избяга от домовете си, а мнозина се местят по няколко пъти, инвестирането в земеделие помага на хората да се установят някъде, докато там е безопасно", добави Яо.

"Земеделието се превръща в надежда за (мнозина), защото могат сами да си отглеждат храната и да преживяват, дори в обсадените райони."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    1 1 Отговор
    Е това е резултата от "демократизацията".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания