9 Октомври, 2024 13:15 1 169 4

Опасно ли е да консумираме покълнали картофи?

  • покълнали картофи-
  • здраве-
  • токсини

Какво трябва да знаем за кълновете по картофите

Опасно ли е да консумираме покълнали картофи? - 1
Снимка: Shutterstock

Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва да не успеем да употребим цялото количество и така картофите покълват, позеленяват и се покриват с петна.

Безопасно ли е да консумираме покълнали картофи?

Покълналите картофи по правило не са безобидни. Всички признаци на стареене при картофите, както и при останалите зеленчуци, налагат изхвърлянето им.

Винаги, когато се съмнявате, по-добре изхвърлете картофа, отколкото да рискувате, пише az-jenara.bg. Това е препоръчително, защото в кълновете на картофите се съдържат опасно високи нива на токсини за разлика от пресните картофи.

Всички картофи съдържат тези токсини, наречени соланин и хаконин. Заради тези токсини картофите не се консумират пресни, а винаги след термична обработка. В пресните годни за ядене картофи тези токсини са в по-ниски нива, безопасни за организма. Но когато започне процесът на покълване, концентрацията на тези токсини значително нараства.

Ако по картофите се появят зелени петна и зони, това също е признак на негодност за консумация. Натрупването на хлорофил само по себе си не е опасно, но е ясен признак, че е започнал процес на покълване.

След изваждането на картофите тези процеси на увеличаване на токсините в тях следват естествения си ход. Ако картофите са изложени на пряка слънчева светлина покълването се случва много по-бързо. Токсините са най-концентрирани в самите кълнове и кожата на картофа, както и подлежащата му тъкан.

Какви са ефектите от тези токсини?

Колкото и опасни да са тези токсини в покълналите картофи, все пак трябва да изядете няколко порции с картофи, за да се проявят негативните им ефекти. Те са:

  • диария;
  • коремни болки;
  • повръщане;
  • главоболие;
  • треска;
  • висока температура.

Симптомите се проявяват в различна степен при различните хора. Значение има и приетото количество токсини.

Ако все пак имате покълнали картофи, какво да правите с тях?

При преценка, че картофите не са съвсем неизползваеми и искате да ги сготвите, за да не ги изхвърлите, трябва да ги обелите в дълбочина, така че да не останат никакви следи от кълновете. Трябва да ги сварите или изпечете на по-висока температура и по-продължително време, за да намалите ефекта на токсините. Изрязвайте тъканта под кълновете по-дълбоко.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На пазара и

    8 0 Отговор
    в магазините махат кълновете и ги продават "непокълнали" ! И ? Хората си ги консумират безпроблемно.
  • 2 Студопор

    11 1 Отговор
    Едно време бабите с месеци ги държаха по мазета та, пикълваха, нищо им нямаше. Никой не е умрял. Глупости само пишете.

    Коментиран от #3

  • 3 Така беше

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Студопор":

    Само от време на време махаха кълнове и никой не се е отровил. Кой ще ти яде сурови картофи. Даже и на прасетата са ги давали сварени.
  • 4 Хасковски каунь

    9 0 Отговор
    Мойте картофи вече два пъти ги прехвърлям и чистя от кълнове. Всеки месец се чистят .На тъмно и хладно са.