26 Август, 2018 17:44 3 141 9

Китай - основна заплаха за националната сигурност на Австралия

  • китай-
  • австралия-
  • национална сигурност-
  • заплаха-
  • газ-
  • електричество-
  • кибер-
  • huawei-
  • zte-
  • 5g

В средата на политическия хаос през отминалата седмица Националният комитет по сигурността на Австралия взе важно решени - да изключи китайските телекомуникационни компании Huawei и ZTE от участие в 5G мрежата.

От Глобъл Таймс/The Global Times (китайски таблоид под шапката на Китайската комунистическа партия) заявиха, че това е „удар в гърба“ и заплашиха, че „онези, които умишлено се опитват да навредят на китайските компании с извинения за национална сигурност, ще съжаляват“.

Решението на австралийското правителство може да се разглежда като опит да се провери дали е възможно да бъдат предприети мерки за преодоляване на китайското кибернетично навлизане. Но технологията 5G е такава, че не може да гарантира цялостно изолиране на критичните компоненти и остава уязвима от проникване на враждебни разузнавателни служби.

От Huawei нееднокрано са заявявали, че китайското правителство никога не е искало да се събират данни, но въпреки това е всеизвестен факт, че всички китайски компании са обвързани със Закона за националната сигурност от 2017 г., в който ясно е упоменато, че при необходимост, трябва да подпомагат разузнавателните служби. Компаниите не могат да кажат „не“, когато Министерството на държавната сигурност чука на вратата.

В допълнение на това Пекин не си помага особено с продължаващия нагъл шпионаж срещу Австралия и всяка друга страна, разполагаща с интелектуална собственост, която си струва да бъде копирана, както и с информация – военна, политическа или представляваща търговска тайна, която си струва да бъде открадната.

За последните няколко години китайските усилия за шпионаж доведоха до успешно проникване в информационната мрежа на Федералния парламент и Бюрото по метеорология. Сред засегнатите е и Австралийският национален университет.

Това е само публично известната част от всички данни, с които разполагат разузнавателните служби на Китай. Австралийските фирми, университети и държавни и федерални правителствени агенции трява да приемат, че китайското разузнаване вече е или предстои да приникне в техните мрежи.

В действителност интересът на Китай не е просто кражбата на интелектуална собственост. Събират се данни от всякакъв вид - четат се чатове между студенти, намират се полезни контакти и се търси по-нататъшен достъп до по-чувствителни и полезни мрежи. Практикуваният и всепроникващ режим на вътрешно наблюдение на Китайската комунистическа партия е свидетелство за това, че разузнавателните служби целят добиването на големи база данни. На пръв поглед едва ли потребителските сметки за газ, телефон или електричество биха били ценни, но бивайки обощени, подобни данни препращат към други източници на информация и материали, полезни за сериозните разузнавателни цели.

Всичко това превръща Китай във водеща опасност не само за Австралия, но и за целия Азиатско-тихоокеански регион. И въпреки това, Австралия е една от най-уязвимите страни, доколкото тя е изградила нездравословна икономическа зависимост от своя съперник.

Част от предвидените мерки е през следващите няколко седмици да се вземе решение дали да се позволи на CKI - компания в Хонконг, да поеме контрола над електричеството и газа от австралийския гигант АРА. Целта е ясна, но оправдани ли са подобни действия?

Нека припомним, че през декември 2015 г. Русия използва кибер средства, за да повреди част от електрическата мрежа на Украйна. Случаят е идентичен – Китай разполага със сходни кибер оръжия и не се налага да притежава мрежата, за да я повреди. Нещо повече – Пекин разрушава автономията на Хонконг. С търпение и постоянство. И в този ред на мисли едва ли CKI е добър вариант.

Издигането на все по - авторитарен и агресивен Китай ще принуди Австралия да вземе някои доста трудни политически решения. Сега е критичният момент, в който трябва да се положат огромни усилия, за да се гарантира защитата на националната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    16 2 Отговор
    И дадоха по наем за 99 години приистанищто в Дарвин на китайците.
  • 3 Пръд

    4 8 Отговор
    До xaxa. Много ли ти е смешно. Гледай да не ти се пукне смешката. А иначе наивни и коректни хора срещу подмолен и агресивен съсед.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пръд":

    и кое му е подмолното и агресивното на съседа да обясниш?
  • 5 среднощен

    15 4 Отговор
    Китайската икономика има нужда от огромен ресурс на суровини! Търси ги в две основни направления: на север- Русия и Монголия и на юг- Австралия! Русия има нужда от Китай като съюзник, за да продължи да бъде "велика"!? Това гарантира на Китай сравнително лесен достъп до суровините на Сибир. С Австралия ще става все по-трудно, защото тя е съюзник на САЩ, а идва моментът когато Китай ще си иска дълга от американците!? Без САЩ, Австралия е беззащитна срещи Китай! Въпросът е, дали няма САЩ да я размени, като платежно средство срещу "дълг" !? Това се случи със СССР, който изтъргува страните членки на СИВ 1989-90г...! Сега Русия отново е на крака и в числото на "великите"! Съжденията ми са единствено от гледна точка на "глобализацията"...!?

    Коментиран от #7

  • 6 плевен

    6 0 Отговор
    Китай ще продължи да върви нагоре , докато идиотите в Белия дом и Кремъл враждуват за глупости.Ще съжаляват, но както винаги ще е късно. Толкова ли са тъпи, та вярват на азиатските хитреци?
  • 7 Масон

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Не мога да ви се начуда от къде сте толкова прости! Как САЩ ще си плати дълга? Как си го представяш? Какъв съюзник е Русия при положение , че САЩ и Китай имат най-голямия товаро оборот помежду си? Китай единственно ще завземат Сибир, докато Русия блее, а САЩ ще си върне дълга и ще фалира когато България стане световна сила!

    Коментиран от #9

  • 8 700

    2 0 Отговор
    няма безплатен обяд...
  • 9 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Масон":

    Ако действително сте "масон", знаете една част от истината! Коментарът ми съм развил единствено от гледна точка на глобализацията. Накрая ще има една световна сила...! ..."Падна Вавилонската блудница..." Така пише в книга Откровение св. Йоан Богослов!?