3 Септември, 2018 18:47 5 860 13

Техеран: Да прочистим Сирия от терористи

  • идлиб-
  • сирия-
  • иран-
  • ал кайда-
  • мохамад джавад зариф-
  • уалид ал муалем

Иранският външен министър призова за безмилостна атака срещу провинция Идлиб

Техеран: Да прочистим Сирия от терористи - 1
Снимки: БТА/АР

Иранският външен министър каза в Дамаск, че сирийският град Идлиб и цялата едноименна северозападна провинция трябва да "бъдат прочистени от терористи" и правителството да си върне контрола върху тези територии, предаде полуофициалната информационна агенция "Фарс", цитирана от АР.

Изказването на Мохамад Джавад Зариф беше направено докато сирийските войски и техните съюзници се готвят за военна кампания срещу Идлиб - последната крепост на опозицията в страната.

"Териториалната цялост на Сирия трябва да бъде защитена, всички племена и групи трябва да започнат процеса по възстановяването като единно общество, а бежанците трябва да се върнат по домовете си", каза Зариф.

Той се срещна със сирийския външен министър Уалид ал Муалем, който малко преди това се върна от посещение в Москва, ще разговаря също и с президента на Сирия Башар Асад.

Визитата на Зариф се осъществява няколко дни преди планираната среща на лидерите на Иран, Турция и Русия в Техеран за обсъждане на положението в Идлиб.

Иранският първи дипломат каза, че е необходимо да се "консултира със сирийските приятели" преди срещата на високо равнище на 7 септември.

Техеран оказва ключова военна и икономическа подкрепа на Асад от започването на 7-годишната гражданска война, а обсъжданията се очаква да бъдат концентрирани върху задаващия се конфликт за Идлиб.

Асад се зарече да победи опозицията в последното й убежище в северозападната провинция, ако бунтовниците не се предадат на правителствените сили.

Техеран: Да прочистим Сирия от терористи

В Идлиб и района живеят около 3 млн. души - близо половината от тях вече са били принудени да се местят повече от веднъж заради гражданската война.

Десетки хиляди души избягаха в Идлиб след като капитулираха при правителствени офанзиви из цяла Сирия, като избраха да се установят в район под контрола на опозицията, за да не станат жертва на отмъщения или принудителна военна повинност в редиците на правителствените сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    3 48 Отговор
    С голо дупе таралеж да мачкаш,на тия от блъскане на челата у дуварите им се е изкривил мозъка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Само питам

    11 19 Отговор
    С Хамас и Хизбулла ли ще започват чистенето?
  • 4 Kcaniba

    43 4 Отговор
    ще има няколко стотин "терминатори", амерски инструктори в цинкови ковчези!!
    и десетки хиляди трупа на американски главорези-човккоядци с бради и чалми!!

    Коментиран от #7

  • 5 Хи их хи

    16 6 Отговор
    Почна се, засега в Хама, като за начало. Взимам пуканките и пред телевизора. Каубоите ще пуцат ли? Рашките колко ще успеят да свалят? Абеее, като на Всеки километър!
  • 6 Очаквано ...

    24 7 Отговор
    Турците продадоха на персите, руснаците и сирийците, техните съюзници, ужасните ислялисти джихадисти в Идлиб. Още едно доказателство, че никой, никога, не трябва да има доверие на турците.
  • 7 Само питам

    5 37 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Да няма отново руско барбекю полято с американски сос от въздуха ?

    Коментиран от #8, #13

  • 8 El comandante

    33 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Ще има отново майка ти ебана и насрана!!!гербав духач ХаХаХа.И така ще докато краврника умре!!!
  • 9 Доларчък Гюзлеме Фишек

    7 2 Отговор
    Тия да вземат да очистят от терористи и нашата съседка, че Ерди много го е закъсал!
  • 10 За Башар

    18 3 Отговор
    Сирийските войски ще мачкат здраво, бой до победата, а тя е съвсем близо. Режимът си върна почти цяла Сирия на пук на всички завистливи американчета и европейски подмазвачи на дедо Тръмп!
  • 11 стоян георгиев

    5 11 Отговор
    техеран били против тероризма ,както и хитлер е бил срещу нацизма.в техеран управлява ислямска държава за незнаещите фенове на иранците.
  • 12 Антисоциалист

    5 6 Отговор
    Господа, забележете 1. Ислямска държава не се споменава. Споменават се "бунтовниците". Ислямска държава бе толкова пъти унищожена на думи, че е няма как да не се замени с "бунтовници".
    Забележете и 2. По социалистически се говори за възстановяване на "обществото". Кое общество? Държава с едно общество има само ако едно управляващо общество е въвело такъв ред, че други общества да не може да има и народът е останалата управлявана маса - аморфна,т.е. без собствен си строеж и не можеща да създава свои общества и да се обединява в тях. Забележете и 3. Иранската държава е мюсулманска. В нея религията не е отделена от държавата. Външният й министър призовава за какво? Малко от нашите мюсулмани биха желали да са управлявани от неговото мюсулманско държавно верско общество и дори да са в в него, та камо ли тези сирийци, които се бият и се биха срещу Мюсулманска държава. Забележете и 4. Кого призовава, освен участващите в бъдещите частични и местни и преговори и договаряния? Другигп не може, защото го няма. Забележете и 5. Господин министрът не казва и какво и кого ще се договаря за да постигне целта си. Но е ясна последователността. Първо с неизгодните си съюзници, а после с неизгодните си противници...
  • 13 И аз да попитам

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    ти мазохист ли си или обикновен джендър, че не ти пука да инкасираш толкова митуси?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания