Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Декември, 2022 17:30 3 025 39

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават шанс за мир в Украйна

  • преговори-
  • крим-
  • войната в украйна

Но за руския президент Владимир Путин анексирането на Крим се превърна в един от най-важните елементи от неговото наследство, което ще рухне, ако той загуби полуострова

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават шанс за мир в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

След девет месеца на смърт и разрушения, ключът към прекратяването на военния конфликт между Русия и Украйна се намира на скалистия, черноморски полуостров Крим - с неговите варовикови плата и тънки редици тополи - който Москва анексира през 2014 г, пише американският вестник The Washington Post, представен без редакторска намеса.

Именно от Крим започна конфликтът между Русия и Украйна и това не се случи през февруари 2022 г., а през февруари 2014 г. Сега президентът Володимир Зеленски настоява, че конфликтът ще приключи, когато неговите войски си върнат Крим, побеждавайки руските сили.

Още новини от Украйна

"Неговото завръщане ще означава възстановяване на истинския мир", каза Зеленски през октомври, "Руският военен потенциал ще бъде напълно унищожен, когато украинският флаг се върне на законното му място - в градовете и селата на Крим."

Но за руския президент Владимир Путин анексирането на Крим се превърна в един от най-важните елементи от неговото наследство, което ще рухне, ако той загуби полуострова. Путин вече заяви, че всеки опит на Украйна да си върне Крим, би означавал Киев да премине червената линия и че той няма да го толерира.

Надеждите на Украйна за връщането на Крим доскоро изглеждаха като напразни фантазии, но изведнъж тази перспектива стана доста правдоподобна - и дори опасно правдоподобна.

Западът, въпреки че продължава да подкрепя Украйна, се опасява, че всяка украинска военна намеса в Крим може да накара Путин да предприеме решителни действия, включително до използването на ядрени оръжия.Някои западни служители се надяват, че споразумението за окончателното предаване на Крим на Русия може да стане основа за дипломатическо уреждане на конфликта. Украинците отхвърлят идеята като опасно наивна, докато руснаците казват, че никога няма да се съгласят да се откажат от това, което вече е тяхно.

Упоритите претенции към Крим показват неразрешимостта на настоящия конфликт и сега е доста трудно да си представим, че страните могат да се справят без кръвопролития в борбата за този полуостров.

Кремъл твърди, че именно шокиращата атака срещу Кримския мост - символ на имперските амбиции на Путин в Украйна за 4 милиарда долара - през октомври е подтикнала кампанията на Москва да унищожи критичната инфраструктура на Украйна, която сега заплашва да потопи страната в хуманитарна криза.

И след освобождаването на Херсон от украинските сили, за който Москва обещаваше, че ще остане част от Русия "завинаги" - руските официални лица затегнаха риториката си. Бившият президент Дмитрий Медведев обеща "ден на страшния съд" в случай на каквото и да е нападение над Крим, а един член на руския парламент предупреди, че Украйна я чака "последен съкрушителен удар".

Междувременно Киев разработва подробни планове за реинтеграция на Крим, които включват експулсирането на хиляди руски граждани, преместили се там след 2014 г.

"Абсолютно всички руски граждани, които са дошли в Крим, с редки изключения, са пристигнали там нелегално", каза Тамила Ташева, постоянен представител на Зеленски в Крим. "В това отношение нашият подход е ясен: всички тези руски граждани трябва да напуснат."

Русия има свое виждане за тази ситуация, не по-малко максималистично. Тя настоява да ѝ дадат и други четири украински области - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска, които Путин също анексира към Русия.

Отказът на която и да е от страните да направи отстъпки заплашва да превърне ситуацията в многогодишен конфликт, подобно на противопоставянето около Западния бряг и Газа, Нагорни Карабах или Кюрдистан.

Спорни земи

Ожесточените спорове за Крим продължават от много векове. Гърците, монголите и османските турци предявяват претенции към тази черноморска перла.Руската и Османската империя са водили войни за нея, преди Екатерина Велика да анексира Крим през 1783 г., включвайки го в Руската империя.

Както по царско време, така и в епохата на Съветския съюз Крим се превърна в любимо място за почивка на руския елит.Сталин жестоко потиска кримските татари, главно онези коренни жители на полуострова, които изповядват исляма. Обвинявайки ги в съучастие с нацистка Германия, той депортира около 200 хиляди души в Централна Азия и Сибир. Тези преследвания определят за дълго време политиката на властите към полуострова.

През 1954 г., в чест на 300-годишнината от присъединяването на Украйна към Русия и поради редица важни според него икономически причини, тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов предаде Крим на Украйна.

След разпадането на Съветския съюз Крим става автономна република в Украйна, подчинена на Киев, но със собствена конституция и украински, руски и кримскотатарски като официални езици.

През 90-те години между Киев и Москва започнаха да се разгарят спорове, защото Кремъл поиска да запази правото си да използва военноморската база в Севастопол, където беше разположен руският Черноморски флот, в съответствие с дългосрочен договор за наем. Но сред кримчаните назряваше чувство на недоволство срещу Киев. Икономическата ситуация на полуострова беше сложна. Много жители, предимно етнически руснаци, се чувстваха забравени и носталгични по съветските времена.

През 2014г. няколко дни след бягството на украинския президент Виктор Янукович от Киев руските войски влязоха в Крим. Подкрепяните от Русия власти набързо организираха и проведоха референдум за присъединяване - струва си да се отбележи, че Путин се надяваше да изиграе този сценарий отново тази година, като влезе в Киев.

Обединението получи широка подкрепа сред руснаците и рейтингът на одобрение на Путин рязко скочи. "Значителна част от имперските планове на Русия, целият мит за нейното съществуване е свързан с Крим", каза Гуендолин Сасе, анализатор в Европейския център към фондацията "Карнеги".

"В сърцата и умовете на хората Крим винаги е бил неразделна част от Русия", каза Путин тогава в речта си. Присъединяването му обаче беше нарушение на международното право и западните страни бързо наложиха санкции срещу Русия.

Планове за реинтеграция

От осем години съдбата на Крим е помрачена от военния конфликт в Източна Украйна. Но Зеленски започна да чертае планове за реинтеграция на Крим много преди началото на руската агресия през февруари.

През 2021 г. неговото правителство създаде годишна среща на върха наречена "Кримска платформа", която имаше за цел да задържи Крим в центъра на международното внимание.През април същата година Тамила Ташева, етнически кримски татарин, пое поста представител на Зеленски в Крим и сега председателства екип от 40 души, работещи по плана за отмяна на присъединяването.

"Жизненоважно е Украйна да разполага с план стъпка по стъпка", каза Ташева в интервю, имайки предвид дългия списък от сложни въпроси, свързани с гражданството и преходното правосъдие.

След анексирането от Русия около 100 хиляди души напуснаха Крим, но по-голямата част от жителите останаха на полуострова и към тях се присъединиха стотици хиляди руснаци, които решиха да се заселят там. От 2014 г. насам руските власти са издали паспорти на значителен брой жители на полуострова, който има население от приблизително 2,4 милиона души.

Според Ташева кримчаните, останали на полуострова, "имат пълното право да го направят" и след деокупацията ще се положат усилия да се разграничат онези, които активно сътрудничат на руските власти, и тези, които може да са гласували за присъединяване , ставайки "жертви на пропагандата", както тя се изрази.

"Тези хора не са извършили престъпление", добави тя. "Те просто се придържаха към своята гледна точка."

Въпреки това, продължи Ташева, всички руски граждани, незаконно влезли в Крим след 2014 г., трябва да напуснат територията му. "Това е въпрос на нашата сигурност - обясни тя. - Ако всички тези руски граждани останат на територията на Крим, те винаги ще заплашват териториалната цялост на страната ни."

Рори Финин, доцент в университета в Кеймбридж, казва, че компромисът е малко вероятен.

"Идеята Украйна по някакъв начин да се върне към статуквото след 2014 г. е глупава, защото в този случай ще имаме само допълнителна ескалация", каза Финин. "Трудно е да си представим украинците спокойно да се откажат от част от териториите си, знаейки, че по този начин изоставят милиони свои граждани. Моралните и геополитическите залози на подобен отказ са изключително високи".

Претенциите на Москва

Москва също е решена да запази контрола си над Крим. Поради това много западни служители се страхуват, че Путин може да стигне до крайности, за да запази полуострова.

Именно публичните изявления на Зеленски за плановете за реинтеграция на полуострова станаха един от "спусъците" за началото на т. нар. "Специалната военна операция" на Путин.

Създаването на "Кримската платформа" и разрешението, дадено от Запада да се разиграе тази карта, постави началото на една много опасна игра. В крайна сметка това доведе до пълномащабен военен конфликт.

В скорошно интервю лорд Дейвид Ричардс, бивш началник-щаб на британската армия, каза, че Украйна ще рискува ядрена война, за да защити Крим. "Ако пъхнете това на Путин в носа, той може да направи нещо много глупаво", каза Ричардс пред Times Radio. "Той може да използва тактически ядрени оръжия, например."

Някои западни служители обаче се надяват, че сделката за Крим може да бъде ключът към прекратяването на военния конфликт. По тяхно мнение Зеленски и неговите съветници са по-склонни да обсъждат потенциални отстъпки, отколкото предполага тяхната реторика.

По време на първоначалните мирни преговори през март Киев даде сигнал за готовността си да проведе отделни преговори за статута на Крим. Това сочеше възможността Зеленски да е бил готов да гледа на Крим различно от други анексирани от Русия територии в Украйна, които той настоява да бъдат върнати.

"Може би страните биха могли да постигнат някакво споразумение за Крим - включително чрез правилно проведен референдум или сделка като сделката с Хонконг, при която полуостровът може да остане под руски контрол за определен период от време", каза Ричардс.

Крим е изолиран вече осем години поради международни санкции. Летището му, което преди приемаше туристи от цяла Европа, до преди 24 февруари тази година предлагаше полети само до Русия.

Кремъл инвестира сериозно в местни инфраструктурни проекти, включително Кримския мост, както и в пенсионни програми. Той превърна руските държавни канали в основен източник на информация. Въпреки че руските туристи се завърнаха, полуостровът е изправен пред сериозни икономически затруднения и сега се ръководи от правителство, назначено от Москва.

Като се има предвид ограниченият достъп до Крим и доминирането на руските държавни медии на полуострова, е трудно да се прецени общественото настроение там. Също така не е ясно дали то може да се е променило след началото на войната в Украйна.

Мнозина обаче са убедени, че конфликтът, започнал в Крим, трябва да приключи там.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    40 4 Отговор
    Както яростните им претенции за петрол в Близкият изток, осигуриха "мир" в Близкият изток. хаха
  • 2 Тити

    12 53 Отговор
    Путлер е пътник!

    Коментиран от #7

  • 3 ДрБр

    59 15 Отговор
    Не мога да разбера укрите сериозно ли мислят, че могат да си върнат Крим. Тя държавата Укрия я няма вече, те сънуват цветя и рози!

    Коментиран от #39

  • 4 Герги

    4 8 Отговор
    Много неизвестни...много.....един Господ знае как ще се развият нещата за в бъдеще....
  • 5 кочо

    30 12 Отговор
    Крим е руски. Какъв да е, каза шарлатанина Мунчо.

    Коментиран от #9, #35

  • 6 Румен Радев

    36 9 Отговор
    Крим е руски.
  • 7 циврьо..

    32 8 Отговор

    До коментар #2 от "Тити":

    Оди да плачеш за бандерите..вече 122 000 ги нема.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДрБр

    33 9 Отговор

    До коментар #5 от "кочо":

    Да руски е! Имате нещо против?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факт е,

    44 11 Отговор
    " сред кримчаните назряваше чувство на недоволство срещу Киев. Икономическата ситуация на полуострова беше сложна. "
    И това е най-важното !

    На Украйна й трябва ТЕРИТОРИЯТА , а мнението на хората НИКОГА не е било интересно.

    Крим е необходим на Украйна единствено за построяването на базите на НАТО. Както за Балтийско море се чуват изказвания, че е вътрешно море на НАТО, така и Черното море им трябва за същото.
    И ако Украйна не бъде спряна в този стремеж, ядрената война е в кърпа вързана !

    Коментиран от #15, #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мани Крим,

    5 28 Отговор
    Курилите и чукотка ще продава Путин . Зле гое закъсал. След 3,5 години ще приключи с РФ.
  • 14 Наблюдател

    15 30 Отговор
    Няма абсолютно никакво значение какъв ще е Крим. Важното досега е че Путин унищожи доста неща и светът най после ще си намали военните разходи. Видя се че руската армия е сюрия от крадливи пияндурници, че руското оръжие е век назад от технологичния свят и отрежете Русия от продажбата на природни суровини и за няма години вижте как почва да се задъхва. Световното плашило се оказа мишена на стрелбището. Колко още колхозници ще пожертва кремълския - също няма значение за света, Избягаха му грамотните. Поняли?
  • 15 стоян

    8 18 Отговор

    До коментар #11 от "Факт е,":

    До 11 ком - А защо трябва НАТО да строи бази в Крим като може да ги направи в Донецк или Луганск за по близо до москва

    Коментиран от #28

  • 16 Зеленски -Лъв

    5 27 Отговор
    Путлер незабавно в Хага

    Коментиран от #30

  • 17 Чоко.

    26 5 Отговор
    Крим е на Русия .И винаги ще. бъде!..Примирете се джендъри!!.Шшшттт.
  • 18 Мим

    22 6 Отговор
    Тия зелени тикви и западняци и амери,трябва веднъж завинаги да разберат,че Крим ще е во век и векив руски + Донбас,колкото и да не им се иска....
  • 19 Шопо

    6 5 Отговор
    Когато Русия влезе в ЕС Зеленски ще се разхожда в Крим свободно.
  • 20 Справедлив

    19 4 Отговор
    Ми хайде организирайте нов референдум за Крим под международен контрол, та да се чуе ясно думата на населението там. Само че колективният Запад не ще да тръгне към този вариант, защото добре знае какъв ще е резултата. Лицемери

    Коментиран от #25

  • 21 фцсьд

    17 4 Отговор
    Западни лъжци и манипулатори. Наркомана ще "вземе" Крим, когато падне тавана на лятното кино. Още от 1783 г. Крим е в състава на Русия, та не се разбира какво точно ще взема бандера фашиста? То не е негово че да си го взема. А сега понеже са прости укри, ще се разделят и с Одеса, Херсон, Киев и още. Ще им оставят едно парче земя, а поляците като хиени ще налетят на Лвов. Та накрая няма да има Осрайна.
  • 22 Оле

    3 21 Отговор

    До коментар #11 от "Факт е,":

    руснаците, които живеят на територията на Украйна, и не само там, не са "хората", които следва да определят бъдещето на държавата, където живеят. Нито имат право да налагат руските си порядки на всички в държавата, която ги търпи. Като не им харесва в Украйна, или в България където са твърде много, да се приберат в любимата им русия, там да претендират за права и граждански свободи.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Да, бе

    21 2 Отговор
    Всичко започна от режисираният майдан и алчната глупост на запада, който така и не разбра, че Русия не се продава и няма да се остави да я разпарчетосат.
  • 24 Точно така

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "Оле":

    Само, че руснаците които бяха в Украйна отговориха на укрофите, че ще се приберат в Русия с земята на дедите си. И на практика го направиха. Съвсем честно
  • 25 Наблюдател

    6 22 Отговор

    До коментар #20 от "Справедлив":

    Ало, отворко. 90 година във всички области на Украйна се проведоха референдуми за самоопределяне. Погледнете резултатите. И Крим и Донбас и Луганск гласуваха за оставане в Украйна. Така бе създадена Украйна. Всички нормални искаха да се разделят от комунистическата кочина и да се занимават с някакъв бизнес. Съветските хрантутници организираха по късно пучове и повикаха батюшката на помощ. На следващи ден след пуча в Донецк и Луганск се появиха тежки оръжия и започнаха стрелби. Тогава на просъветското ръководство на Украйна въобще не му беше до война, трябваше да пази себе си. После Путин започна да заселва пенсионирани военни от цяла Русия /пенсии, жилища, облаги/ Така че почетете преди да си отворите устата

    Коментиран от #26, #31

  • 26 Глупости

    19 2 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    приказваш. Руснаците се събудиха украинци без всякакъв референдум. То , ако беше вярно, Крим мнямаше да е автономна република в УкрайнаРеферендъмът беше за запазване на СССР и хората казаха ясно "да"
  • 27 Ха че

    19 2 Отговор

    До коментар #22 от "Оле":

    Руснаците в Украйна... регионите, които Русия си взе сега са си на тяхна земя. Тя не е на Украйна... Украйна трябваше още с излизането си от СССР да ги върне тези земи, които и бяха придадени, когато влиза в състава на СССР... Затова и Украйна е с неузаконени граници по силата на международното право! Ако отиде да узакони границите си, то тези региони се връщат на Русия.
  • 28 Ха че

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Тогава шефа на Пентагона каза, че... (цитирам) "Да отнемем черноморската база на Русия и да построи наша, беше прекалена провокация от нас... И някой очаквал ли е, че Путин ще стои със скръстени ръце" (край на цитата)
  • 29 Крим е толкова свързан

    19 3 Отговор
    с Русия, че няма шанс да бъде нечий друг. Приказки от рода ние на вас Крим, а вие това-онова няма да сработят. След признанията на Меркел, едва ли някой ще се върже повече. Значи, какъвто напредък постигне руската войска, това ще стане неотменна част от Русия. Едно птиче, ми нашепва, че Одеса не може да остане в Украйна, руснака твърдо е решил да си осигури сухоземна граница с Приднестровието. Така си връща изконни руски земи, а и осигурява необходимата защита на автономната област в Молдавия (за всеки случай, ако молдавците решат да стават членове на НАТО).
  • 30 ЗЕТ

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Зеленски -Лъв":

    Ти добре ли си бе?То мешарето е по-легитимно от западняшкото извращение "Хага".Между другото има ли западняшки политик съден в хага?Или те всички са невинни,нищо.че изтребиха опа.искам да кажа демократизираха половината свят.
  • 31 Справедлив

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    Това дори да е вярно, нещата се промениха след фашизирания Майдан. Крим винаги е бил автономна република
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Путин -Унищожителят на Русия

    6 14 Отговор
    Колкото за Казахстан с Байконур Русия днес може да претендира че са руски , толкова и за Крим и Севастопол , Русия може да има претенции че са руски....!!!
    Едно е сигурно че след тази агресивна война на Путин с Украйна, Руската Федерация ще започне бързо да се разпада и много нейни части и руски републики ще искат да се отделят или присъединят към демократична Украйна, а не да останат под контрола на Русия...!!!

    Коментиран от #36

  • 34 тая

    0 1 Отговор
    Абсолютни глупости
  • 35 тая

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "кочо":

    Естествено че е руски къв да е
  • 36 че за кво

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Путин -Унищожителят на Русия":

    да се присъединяват към Украйна??? Да им плащат 300 години заемите ли???
  • 37 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    който както е влязъл в СССРето така излиза от него. Влизаш в ТКЗС-то с 20 декара земя по време на колективизацията и излизаш с 20дка по време на реституцията.
  • 38 един от многото

    6 0 Отговор
    Докато се чудите Крим чий е , огледайте се и кажете Англия индийска ли ще стане? Във Франция мароканци и алжирци ли ще властват и в Германия след първия опит за преврат дали един турски такъв няма да е успешен.
  • 39 Мим

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДрБр":

    Да ти кажа,май,че само тия които пишат тези глупости,ама и те не си вярват...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания