Last news in Fakti

24 Юни, 2024 13:59 765 2

Рекордно високите температури в Турция доведоха до петкратно увеличение на горските пожари

  • високи температури-
  • турция-
  • увеличение-
  • горски пожари

По данни на Главната дирекция по горите от 1 до 21 юни в Турция са станали около 400 пожара

Рекордно високите температури в Турция доведоха до петкратно увеличение на горските пожари - 1
Снимкa: Shutterstock

През юни рекордно високите температури в Турция доведоха до петкратно увеличение на горските пожари в сравнение с миналата година, предават турските медии.

По данни на Главната дирекция по горите от 1 до 21 юни в Турция са станали около 400 пожара, докато през същия период на миналата година те са били 84.

От Главната дирекция по горите изтъкнаха необходимостта от сериозни предпазни мерки и предупредиха да не се допуска поведение, което може да предизвика горски пожари, като например палене на стърнища и изхвърляне на угарки от цигари.

Експертът по метеорология Орхан Шен посочи, че в момента ситуацията е критичната, информира в. „Хюриет“.

Температурите са високи. Такава е ситуацията през юни, а юли, август и септември предстоят, каза той.

В Егейския, Средиземноморския, Източния, Югоизточния, Мраморния и Тракийския регион температурите са над 40 градуса по Целзий, посочи експертът, като добави, че ниската влажност, високите температури и скоростта на вятъра над 40 километра в час значително увеличават риска от горски пожари.

Бившият служител на министерството на околната среда Мустафа Йозтюрк подчерта, че 95 на сто от горските пожари са причинени от човешка дейност.

Междувременно броят на загиналите при пожар, пламнал в стърнище в Диарбекир, Югоизточна Турция, нарасна на 15 души, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    и в България Положението не е Добро
  • 2 Това е само началото

    0 2 Отговор
    Скоро ще ни трябват скафандри.
Новини по държави: