Last news in Fakti

13 Юни, 2023 20:33 3 024 11

Истинската цена на храните - защо не я знаем

  • германия-
  • храна-
  • хранителни продукти-
  • инфлация

Все още е рано да се мисли за цялостно осъществяване на концепцията за реални цени

Истинската цена на храните - защо не я знаем  - 1
Снимка: Shutterstock

"В търговията с хранителни стоки се въртят десетки милиарди, но парите се разпределени неправилно", казва експерт. Факт е, че потребителят изобщо не знае как се образуват цените на дребно. Примери от Германия.

Матиас Пицер има петдесетина млечни крави и няколко говеда, които отглежда за месо. Млякото, което излиза от неговата ферма, отговаря на био стандартите: кравите пасат свежа трева на ливадата и имат достатъчно място в обора. Но това не носи никаква полза на Матиас в тежката битка около цената на млякото. „Натискът е чудовищен. За нас всичко поскъпва, а потребителят все гледа да икономисва“, оплаква се фермерът пред обществено-правната медия АРД.

Потребителят не знае как се образуват цените на дребно

Независимо от това Матиас Пицер членува вън фермерското сдружение „Тук ти си шефът“, което е поверило на избрана група потребители да определят цената на млякото и доходите на всеки фермер. В общия случай фермерите не знаят каква ще е цената на дребно, защото тя се формира от млекопреработвателите и търговците на дребно, обяснява ръководителят на сдружението Николас Бартелме. „Цените са съвършено непрозрачни и за потребителя. Той не знае кой колко пари получава по веригата – и това е проблемът“, казва Бартелме пред АРД.

По отношение на млякото сдружението „Ти си шефът“ е решило цената на дребно да бъде 1,59 евро за литър, като от тази сума фермерът получа 0,63 евро. Проблемът не е в потребителите, а в търговците на дребно, обяснява Бартелме. „В търговията с хранителни стоки се въртят десетки милиарди, но парите се разпределени неправилно“, смята той. И добавя, че освен това защитата на правата на животните и на природата изисква допълнителни разходи. Поради всичко това в момента фермерите не получават достатъчно добро заплащане за своите продукти.

Но дори фермерите да получат адекватно заплащане, това пак няма да формира такива крайни цени на храните, които са адекватни на същинските разходи по тяхното производство, смятат икономисти. Анели Мишалке, икономистка с екопрофил, пояснява, че тези същински разходи отчасти се плащат от цялото общество.

За какво става дума?

Когато потребителят купува примерно ябълки или дрехи, той не забелязва скритите разходи, отвъд стойността на конкретния продукт. Тези разходи, които в крайна сметка носим всички ние, са необходими да речем за отстраняване на щетите върху природата или пък срещу климатичните промени – когато при производството на определена стока се отделят вредни вещества или се замърсяват подпочвени води, пояснява АРД. Сред скритите разходи са и тези за здравеопазване, когато продуктите са произведени при лоши условия на труд или пък, когато увреждат човешкото здраве.

Икономистите от университета в Грайфсвалд, Северна Германия, които работят заедно с Анели Мишалке, изчисляват, че цената на каймата, например, би трябвало да се увеличи със 175%. Тоест, ако сега един килограм кайма-смес струва средно 8 евро, реалната ѝ цена всъщност възлиза на 22 евро. Или млякото. В момента литър прясно мляко в германски супермаркет струва средно 1,15 евро, а реално трябва да бъде със 122% по-скъп – и да струва 2,44 евро. При ябълките вместо 1,96 хората би трябвало да плащат 2,12 евро.

Но да се въведе в практиката подобно ценообразуване никак не е лесно. Редно би било тези разноски да се носят от реалните причинители по цялата верига до потребителя. Така например една торова смеска, която вреди на природата, ще бъде по-скъпа, а това ще увеличи и цената на крайния продукт. „Идеята е в крайна сметка търсенето и предлагането да се нагодят към реалността“, казва Мишалке.

Обаче тук започват проблемите. Защото поскъпването на стоките – и специално на храните – сериозно ще засегне най-вече по-бедните хора, които и днес си броят стотинките в магазина. От друга страна непочтено е да неволята на бедните да се превръща в аргумент срещу каузата за една чиста природа и опазване на климата. Ето защо всъщност трябва да става дума не за цените на хранителните стоки, а за повишаване на социалните помощи, които получават хората в неравностойно положение.

Кога ще има "реални цени"

Все още е рано да се мисли за цялостно осъществяване на концепцията за „реални цени“. В момента е по-важно хората изобщо да разберат за какво става дума и да се замислят, казва Амели Мишалке. До крайната цел има още много път, това е грандиозен политически процес. А постигането на тази цел освен това е невъзможно само в една отделна страна. Просто защото ценообразуването е вързано и за глобалната търговия и международното сътрудничество. „Ако се вгледаме внимателно в цените, ще установим, че ценообразуването при хранителните стоки е съвсем сбъркано“, казва икономистката.

Фермерът Матиас Пицер сигурно ще се съгласи с нея. Той засега съумява да произвежда мляко на конкурентни цени, но само защото цялото му семейство се труди край кравите. Често пъти работата е толкова много, че изяжда лятната почивка на семейство Пицер. Фермерът разбира новите идеи и знае, че ако млякото в магазина поскъпне, той ще може да инвестира повече в опазването на правата на животните, отбелязва АРД в края на репортажа.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    3 0 Отговор
    Мръвките не са много скъпи

  • 2 Да, бе

    16 2 Отговор
    Ненормално е търговците да печелят повече от който и да е производител на каквото и да е. Това е тотално изкривяване на всички пазарни догми и е разбираемо само при дефицит, спекула или търговия с незаконни вещества и изделия.

    Коментиран от #5, #10

  • 3 нпо агент

    14 9 Отговор
    германия ще става все по-зле..без руските евтини енергоресурси ще фалират..много фирми вече се изнасят в сащ..това беше целта с войната на Укройна с Русия..
  • 4 Храните

    1 0 Отговор
    Наьдраве

  • 5 Как разбра от статията кой колко печели?

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да, бе":

    В статията се посочват единствено данни какви дялове от крайната цена остават в отделните звена от веригата на доставки. Това не е печалба , а брутен приход.
  • 6 гост

    10 2 Отговор
    Глупости на търкалета. При капиталистическото стихийно пазарно стопанство КЪДЕТО ПРОИЗВОДСТВОТО ПО КОЛИЧЕСТВО, КАЧЕСТВО И ЦЕНА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ СПОРЕД ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО една стока струва толкова за колкото може да се продаде!
  • 7 Баба Гица

    11 1 Отговор
    Направете ги ябълките златни! Млякото навсякъде го изкупуват под себестойност. Фермерите са на евентуална печалба едва след продажбата на кравата за месо. Трябват сайтове, свързващи хората директно с фермери, които предлагат на близки до изкупните цени. Но пак има и разход за доставка. А и стоката е нетрайна.
  • 8 Местния Козар

    9 1 Отговор
    Ние у България я знаем истинската цена на храните, ама пусти ЕС.......
  • 9 Анонимен

    20 1 Отговор
    Хиляди изисквания за млекопроизводителите а навремето навсякъде като деца във фермите при бай Тошо току що издоенето мляко ни даваха да го пием без ограничения .Заради хиляди изисквания и сиренето и кашкавала и киселото мляко мляко нямат нищо общо от онова време Дори и най скъпите сирена и кашкавали бледо наподобяват това което се произвеждаше преди 89 година в България
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИВАН

    9 0 Отговор
    Капиталистически свят - всичко е пари и печалба - възможно най голяма, понеже конкуренцията те смазва ... но може и по друг начин да бъде устроен света, нужен е по съвършен строй и управление
Новини по държави: