Last news in Fakti

6 Декември, 2013 12:05 1 072 0

PISA: Тайван заема 4-то място по математика

  • тайван-
  • математика

Създаден от ОИСР през 2000 г. PISA има за цел да оцени системите на образование по света чрез оценка на знанията и уменията на 15-годишните ученици

Тайван с 560 точки заема четвърто място в престижната класация на международно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за средното образование – PISA.

Сайтът „Taiwan today“ отбелязва, че това е прогрес от едно място спрямо последната класация. При последното проучване първите седем държави с най-добро представяне по математика са от Азия. Класацията се оглавява от Шанхай (Китай) с 613 т., следван от Сингапур (573 т.), Хонконг (Китай), на пето място е Южна Корея, шести е Макао(Китай) и седма е Япония.

Проучването проверява уменията по четене, математика и природни науки на 15-годишните ученици от 65 държави по света. Математиката беше акцент на тазгодишното изследване.

37% от изследваните ученици в Тайван са показали топ умения и познания при решаването и изпълнението на поставените тестове и задачи, става ясно от резултатите на PISA. От както Тайван влезе в проучването през 2006 г., учениците непрекъснато подобряват своите резултати, припомня сайтът „Taiwan today”.

Първата европейска държава е Лихтенщайн, която е на 8-мо място. Естония е на 11-о място с 521 т., след нея е Финландия - 519 т.

Българските 15-годишни ученици са на 47-мо място. Преди нас Румъния и Кипър.  В дъното на таблицата са Перу (368 т.), Индонезия (375 т.), a Колумбия и Катар си делят по 376 т.. Резултатите са обезпокоителни, защото са под средното ниво за Европа и показват, че образователната система на България се нуждае от сериозна промяна.

Създаден от ОИСР през 2000 г. PISA има за цел да оцени системите на образование по света чрез оценка на знанията и уменията на 15-годишните ученици. Проучването е смятано за важен ориентир за прилаганите в образованието политики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА