ФАКТИ.БГ
  • нзок-
  • управител-
  • румяна тодорова-
  • здраве-
  • болници

Кой ще поеме вината за батака в НЗОК?!

Факти.бг първи предупредихме, че ще има криза в Касата за разплащанията след изтичането на мандата на управителя. Кой подведе здравният министър Петър Москов да твърди обратното?

Публикувана: 18 Февруари, 2015 14:14
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5521
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Точно преди седмица Факти.бг предупреди, че настъпва криза в петък 13-ти за здравеопазването и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Фактите показваха, че мандатът на управителя на НЗОК Румяна Тодорова изтича на 12 февруари 2015 година. В Закона за здравното осигуряване е разписан редът какви са правомощията на подуправителя, когато управителят предсрочно е освободен, но не е разписано какво се случва, когато изтече мандатът. По тази причина не е ясно кой ще подписва документи в Здравната каса след тази дата. Избрахме дори и провокативното заглавие: Петък 13-ти за НЗОК и здравеопазването.

Факти.бг потърси коментар сред експертите как да се намери изход от криза. Всички се опитаха да ни убедят, че криза няма да има.

В закона е предвиден регламент и следващата седмица внасяме в парламента кандидатура за избор за нов управител на НЗОК, заяви преди седмица пред Факти.бг депутатът от ГЕРБ и член на здравната парламентарна комисия Даниела Дариткова. Самият здравен министър Петър Москов се опита да успокои духовете, но изглежда някой от самото министерство не си беше свършил докрай работата да прочете закона.

Тогава здравният министър заяви, че Надзорният съвет вече е приел новите правила за финансиране на болниците и извънболничната помощ и хаос в системата до избора на нов директор не може да бъде създаден. За съжаление Петър Москов е бил подведен. Крайно време е служител от здравното министерство да понесе отговорността за гафа за твърдението, че и.д. управител на НЗОК може да разписва за плащания.

В случая става дума за хора, чакащи лечение или операция, както и за протоколите за скъпоструващо лечение (виж по-долу).

В голямата си част това са хора, които редовно са си плащали здравните осигуровки, а срещу това не получават адекватно лечение заради преговорите в управляващата коалиция за разпределението на властта. Източници на Факти.бг разкриха, че ГЕРБ иска да получи НЗОК в замяна на това, че Реформаторският блок контролира здравното министерство.

В същото време законът е ясен:

НЗОК изпада в невъзможност да извършва плащания

след изтичането на мандата на управителя и без да е избран от парламента негов наследник.

Днес и от самата Каса официално признаха, че заплащането за извършена и отчетена дейност на договорните партньори на НЗОК за месец януари 2015 г. се извършва съгласно Постановление на Министерския съвет №94 от 24 април 2014 г. Предвид обстоятелството, че към днешна дата – 18 февруари 2015 г., няма оторизиран представител на институцията, който да разписва необходимите за това документи, съществува

реална опасност сроковете на предстоящите плащания да не бъдат спазени,

става ясно от разпространеното до медиите съобщение.

Предстоящи плащания:

19.02.2015 г. – заплащане за отчетената от аптеките дейност за първите 15 дни на януари;

25-26.02.2015 г. – заплащане за дейност януари 2015 г. на всички договорни партньори на НЗОК:

Извънболнична медицинска помощ

Лаборатории

Дентална помощ

Болнична медицинска помощ

27.02.2015 г. – заплати на служителите в Централното управление на НЗОК.

Лечебните заведения няма да успеят в срок да се разплатят с различни доставчици, респективно – няма да могат да изплатят възнагражденията на персонала. Има реална опасност от предявяване на съдебни искове към НЗОК за лихви към забавените плащания, признават от Касата. Само преди седмица Факти.бг първи предупредихме за тази опасност.

Много от служителите в НЗОК имат задължения към банките. Ако заплатите им не се преведат в срок, заемите не могат да бъдат обслужени, което не е без последствия за задължените лица.

При така създалата се ситуация не могат да бъдат придвижени и протоколите за лекарства на пациентите.

Към момента са обработени протоколи от комисията за скъпоструващо лечение в ЦУ на НЗОК за следните заболявания:

Хроничен вирусен хепати – одобрени 91 ЗОЛ, отложени – 4 ЗОЛ;

Серопозитивен ревматоиден артрит и ювенилен артрит – одобрени 171 ЗОЛ, отложени -9 ЗОЛ;

Анкилозиращ спондилит и Псориатичен артрит – одобрени 185 ЗОЛ, отложени – 17 ЗОЛ;

Десиминиран лупус еритематодес – одобрени 6 ЗОЛ, отложени – 2 ЗОЛ;

Грануломатоза на Wegener – одобрен 1 ЗОЛ.

Пациентите с одобрени протоколи не могат да получат лекарствата си и това ще доведе до прекъсване на лечението им.

Пациентите с отложени протоколи могат да бъдат лишени от лечение за по-дълъг период,

тъй като отлагането им е свързано с предоставяне на комисията на допълнителни изследвания, консултации или други документи, предупреждават и от НЗОК.

При последните две заболявания - десиминиран лупус еритематодес и грануломатоза на Wegener, става дума за редки болести и забавянето на лечението и на един човек е от значение.

Дори и днешното признание от НЗОК не облекчава финансовото състояние на болниците.

Това ще е фатално за здравните заведения, които все още нямат подписани договори за новата 2015 година.

В момента лечебните заведения са получили единствено парите за разходите си за дейностите по лимити за декември месец, а неплатени са тези извън лимита.

За януари болниците не са получили никакви пари от НЗОК,

а сме в средата на месец февруари, заявяват пожелали анонимност източници от здравеопазването. В началото на февруари заместник-здравният министър Адам Персенски каза, че НЗОК плаща до 30-то число.

По традиция от последните години обаче до края на февруари болниците получаваха всички пари по лимита и тези над лимита, които са изработили от декември до края на февруари. Това ставаше след проверка от Здравната каса.

При липсата на управител не е ясно кой ще разпише одитите.

Мениджъри от сферата на здравеопазването коментираха, че казусът с Румяна Тодорова само допълнително ще утежни ситуацията. Районите здравни каси са спрели проверките, защото се страхуват, че новият управител на НЗОК е в правото си да пусне нова ревизия на харчовете от тримесечието от декември миналата 2014 г. до края на февруари 2015 г. .

Държавните и общински болници са натрупали дългове за 425 млн. лева към края на миналата 2014 година. Близо една четвърт от тях се дължат от Военномедицинска академия (ВМА), която е рекордьор по задължения вече години наред. Другите големи длъжници са пловдивската университетска болница „Свети Георги”, която е най-голямата болница в страната и дължи 40 млн. лева, старозагорската „Проф. д-р Стоян Киркович” и „Пирогов” с по 20 млн. лева. Това не е в резултат на лош мениджмънт, а на порочните практики на НЗОК, която е бюджетна организация, да бави парите към болниците.

Практиката показва, че

най-много дългове трупат големите болници,

през които минават най-много спешни пациенти и се лекуват най-тежките случаи. Затова и големите държавни болници дължат 367 млн. лв., а по-малките общински – 57 млн. лева.

Към края на 2014 г. болниците имаха просрочени задължения за 148 млн. лв. Това дава право на доставчиците на лекарства и медицински консумативи да искат запор на болниците.

Крайно време е политиците, депутатите и министрите да четат и спазват законите. Тяхното показване е опасно за здравето.

Крайно време е от управляващата коалиция ясно да заявят кой ще поеме отговорността за причинения от техните депутати батак в НЗОК.

Доверието се печели най-трудно, но най-лесно се губи...

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гост
1 Отговор
в същото положение от 21 май 2013 г . е НОИ мандата изтече тогава и какво от това кой подписва за млрд. които харчи НОИ

Оценка:
-0 +0

Vasik Atanasova
2 Отговор
МОСКОВ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ

Оценка:
-1 +2

999
3 Отговор
Всичко е на гърбът на народа и може би сме виновни че сме се родили. Рекета който се шири в здравеопазването е недопустим и е една от причините за погиването на нацията.

Коментиран от #4


Оценка:
-0 +0

зок
4 Отговор

До коментар #3 от "999":


Напълно си прав!

Оценка:
-0 +0

1234
5 Отговор
МНОГО ДОБРЕ ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ ПРЕДИ ДА СЕ ПУСНЕ БЮЛЕТИНАТА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!!!

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +0

999
6 Отговор

До коментар #5 от "1234":


За кой кажи,че аз не виждам.

Оценка:
-0 +0

Дядо Шишарко
7 Отговор
Въпроса е като плащаме здравни осигуровки за какво се харчат парите и защо няма адекватно управление на тези капитали?Защо не закрият нерентабилните болнични заведения.Вчера бях пред един кръвен център по сетечение на обстоятелствата и чаках съпругата си на паркинга.В продължение на 3 часа 4 рима шофьорина линейки включително и на някаква лека кола не знам за какви нужди пушиха цигари на слънце и си правиха мохабед и се закачаха със сестрите.А ние им плащаме заплати.

Оценка:
-0 +0

гфгфгф
8 Отговор
Бих казал е.ати държавата. Какъв е тоя хаос...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
ТОП 5