Last news in Fakti

10 Март, 2015 19:55 1 281 0

Ресорна комисия избра д-р Глинка Комитов за шеф на НЗОК

  • д-р глинка комитов-
  • нзок-
  • здраве-
  • д-р румяна тодорова

Новият шеф на Касата е против вдигането на вноските за здраве

Парламентарната комисия по здравеопазване очаквано единодушно прие кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Той беше единствената кандидатура за поста. Гласуването в ресорната комисия показва, че номинацията на д-р Глинка Комитов няма да има проблеми в пленарна зала.

За подуправителя ще гледам да е жена, за да има равнопоставеност. Може и да е д-р Румяна Тодорова, тъй като съм с добри впечатления от дейността й. Това каза пред журналисти след изслушването си на извънредното заседание на Комисията по здравеопазване д-р Глинка Комитов. „През целият й мандат работихме заедно. Тя е един от малкото директори, който се интересуваше каква точно е дейността и какво може да се промени към по-добро. Д-р Румяна Тодорова наистина е подходяща за заместник -председател на НЗОК”, заяви д-р Комитов.

Той посочи, че при сега съществуващата нормативна уредба, единственото, което би могло да се направи, освен самата организация вътре в състава на НЗОК, това е прозрачността, по която ще работи касата.
„Против вдигането съм на здравните вноски, защото има какво още да се направи по отношение на събираемостта им", заяви д-р Комитов.

„Желая да въведем диференцирани плащания на клиничните пътеки. Има няколко неща, с които не съм съгласен с министъра на здравеопазването. Например, методиките за остойностяване и заплащане на медицинската дейност. Второто е по контрола. И двете не бих искал да договарям с Българския лекарски съюз. Искам да си остане, както е досега - да са записани в закона санкциите и определянето на клиничните пътеки. Договорното начало се връща във всичко останало”, каза още д-р Глинка Комитов.

Той коментира още, че ако няма електронен начин на контрол на разходите, ще се наложи това да се прави с човешки ресурс.
Според него те трябва да могат да проверяват трудовите договори на служителите, на месечните графици, на отпуските и болничните, на отпусканите лекарствени средства, на техническото оборудване, на медицинското оборудване, на сертификатите за лабораториите.

Д-р Глинка Комитов увери, че НЗОК ще спазва стриктно българското и европейското законодателство. "Основен приоритет ще бъде ефективното управление и разходване на средствата. Не бива да се пропуска, че НЗОК е неразделна част от системата на здравеопазването и следва да спазва държавната здравна политика. Не може НЗОК да бъде министерство в министерството в сектор Здравеопазване", заяви д-р Комитов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА