Last news in Fakti

12 Март, 2015 15:16 1 789 1

Глинка Комитов е новият управител на НЗОК

  • глинка комитов-
  • новият-
  • управител-
  • нзок

БСП гласува против, а ДПС се въздържа

Глинка Комитов е новият управител на НЗОК - 1
Снимка: БТА

Парламентът избра д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/.
Факти.бг прогнозира първа, че Комитов ще бъде новият председател на Касата.

Единствено БСП и един депутат на „Атака" гласуваха против, а ДПС се „въздържаха" за избора му.
Комитов бе единствен кандидат за поста и номинация на ГЕРБ.

По време на обсъждането на кандидатурата му присъства и здравният министър д-р Петър Москов, който защити номинацията му.

Москов определи д-р Комитов като "разумен", "добър", "квалифициран", но суров човек. Според здравният министър мястото на такива хора е точно в управлението на нашите пари в полза на пациентите. Ако някой от нас беше чел и половината от книгите, които е написал д-р Комитов, дебатът щеше да е на друго ниво, допълни Москов.

Преди избора д-р Глинка Комитов заяви, че мисията на Касата ще бъде да управлява и изразходва публичните средства по прозрачен за гражданите начин. По думите му информацията за това къде отиват парите ще има в интернет страницата на НЗОК. Основен приоритет в работата на Касата ще е контролът, каза д-р Комитов. Той допълни, че стриктно ще следи две направления - разходите и качеството. Стратегическата цел е НЗОК да е основно средство за подобряването на здравните показатели, отбеляза той. НЗОК стриктно ще изпълнява българското и европейското законодателство, каза още д-р Комитов.

Глинка Комитов бе зам.-директор на НЗОК между 2002 и 2010 г., а след това до 2013 г. беше управител на Столичната здравноосигурителна каса.

Мандатът на настоящият управител д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, но беше удължен от парламента, защото се оказа, че има проблем с разплащането към болниците и не могат се взимат легитимни решения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гол Тупан

    0 0 Отговор
    Пак провал мили хора!!!! На тоя пост трябва икономист бе а не доктор.Докторите да си гледат докторската работа.... и без това повечето избягаха в Европа. Или даже и инженер да сложат ,че учат математика ,а докторите учат математика до гимназия и на повечето слабо им върви. А за касата трябват много пари и малко разходи за излишни служители,парно, сгради..... НАЛИ ЗАТОВА ДЖОН АТАНАСОВ ИЗМИСЛИ КОМПЮТЪРА.Във Франция няма подписване сяка година на договори,няма персонал няма предаване на отчети НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ИМА КОМПЮТРИ ИМА ДОКУМЕНТИ РЕГИСТРИРАЩИ ВСЯКО ЕВРО ВЛЕЗЛО В ДЖОБА НА ДОКТОРИТЕ И ИМА ДАНЪЦИ 75% И КАКВО ОЩЕ ИМА......ОТЛИЧНА ЗДРАВНА СИСТЕМА За сравнение с България Много излишен персонарл сгради ток парно заплати лоша отчетност по отношение на приходите на лекарите и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ СЪБИРАНЕ НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ ОТ БЕЗРАБОТНИ И КЛОШАРИ.....ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ СБЪРКАНА ВИ Е ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА....