Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 20:49 2 024 0

НЗОК реже болници и лекари със задължения към държавата

  • нзок-
  • дълг-
  • задължение-
  • нап-
  • митници-
  • болници-
  • лекари

Здравната каса вече ще плаща на лекари, зъболекари, ДКЦ-та и болници само ако те нямат никакви задължения към държавата. Такова решение е взето от Министерския съвет, като то се отнася до всички лекари и лечебни заведения, които отчитат годишен приход от над 100 000 лева. За постановлението информираха от Лекарския съюз и от Зъболекарския съюз, откъдето изразиха опасение, че то ще доведе до двумесечно забавяне на плащанията от страна на касата. Решението е взето през ноември 2014-а година, но от съсловните организации разбрали за него едва сега, съобщава радио Дарик.
Предстои от организациите, съвместно със Здравната каса, да изпратят писмо до здравния министър и до Министерския съвет, с искане това решение да бъде преразгледано.
За да бъде извършено разплащане на ДКЦ-та, лекари, зъболекари и болници вече трябва да се изпраща справка до Агенция „Митници” и до Националната агенция за приходните и трябва да се получи обратна справка, че въпросните лица или лечебни заведения нямат задължения към държавата.
Това решение е взето с постановление на Министерския съвет на 29 ноември 2014 г. От съсловните организации, които представляват лекари, зъболекари и фармацевти, обаче разбрали за него едва сега, заради което днес проведоха и извънредна среща.
Притесненията на организациите са, че докато се извършват подобни проверки, разплащанията от страна на здравната каса ще бъдат забавени, в резултат на което ще се породи напрежение сред медицинското съсловие.
От трите съсловни организации, съвместно със Здравната каса, ще изпратят писмо до здравния министър и Министерския съвет, с искане това решение да бъде преразгледано.
„Най-просто казано НАП налага предварителен запор на всички сметки, които Здравната каса изплаща. Те ще бъдат запорирани до извършването на проверки, които по наши изчисления не могат да траят по-малко от два месеца”, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
„Аз като физическо лице, ако дължа 29 стотинки на НАП, дава основание аз да не си получа навреме заплащането”, добави председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов. Като друг парадокс Миланов посочи, че към момента зъболекарите нямат сключени договори за 2015 г.
Ситуацията не е патова, тя е абсурдна, категорични са от съсловните организации.
Днес надзорният съвет на Здравната каса трябваше да се събере на поредно заседание, за да гласува новите методики за финансиране на болниците. Заседание обаче не се състоя поради липса на кворум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА