Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 10:22 1 142 1

Депутатите удължиха мандата на Румяна Тодорова в НЗОК

  • румяна тодорова-
  • нзок-
  • пари-
  • болници-
  • пари

Парламентът след две седмици безумни лутания намери единствения законен изход от патовата ситуация

Мандатът на д-р Румяна Тодорова като управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще бъде удължен до избора на нов управител на Касата, решиха депутатите.

Това ще й позволи да подпише договорите за скъпоструващите лекарства и разплащането с болниците. Само депутатите от Атака и един от БДЦ гласуваха против удължаването на мандата.

До края на деня от НЗОК трябва официално да получат решението на НС, с което беше удължен маднатът на д-р Румяна Тодорова като управител на Касата. След като решението бъде консултирано с юристите на НЗОК, Тодорова ще подпише всички документи, чакащи одобрението на управител, съобщиха за БНР от Касата.

Междувременно в сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването се появи информация, че д-р Тодорова вече се е регистрирала като безработна в бюрото по труда. Според директора на Центъра д-р Стойчо Кацаров тази регистрация не пречи Тодорова да изпълнява задълженията си като управител до избора на нов.

Две седмици след изтичането на нейния мандат родните ни парламентаристи намериха единственото правилно решение при спазване на закона. От три седмици Факти.бг предупреждава, че изтичането на мандата на Румяна Тодорова и липсата на избран неин наследник в НЗОК от парламента ще блокира системата на здравеопазването.

Причината за продължаването на мандата на Румяна Тодорова е създалото се напрежение в сектора заради забавяне на плащания към болниците и аптеките след изтичането на мандата на Тодорова на 12 февруари, тъй като няма кой да разписва плащанията.

В началото на днешното заседание на парламента Даниела Дариткова предложи промени в решението от 10 юли 2013 година за избор на управител на касата, в което се заличава датата 12 февруари 2015 г., а се записва "избиране на нов управител на НЗОК".

Д-р Емил Райнов от БСП не пропусна да репликира, че в сряда, когато бяха приети правилата за избор на нов управител на касата, те алармираха, че управляващите са проспали два месеца и сега има проблем заради липсата на действащ управител.

„Преди 48 часа вие ни обяснявахте как няма никакъв проблем. Тук трима председатели на здравната комисия обясняваха, че няма проблем", коментира д-р Емил Райнов.

Депутът от левицата попита кой ще понесе политическата отговорност за това безхаберие, при положение, че двама заместник-министри на здравеопазването са в надзора на касата, а заместник-министър на финансите е председател на надзора, което означава, че няма как управляващите да не са били запознати със ситуацията.

„Време е министърът на здравеопазването, освен да гони рейтинга си, да започне да управлява системата”, заключи Емил Райнов.

Нов директор на Касата трябва да бъде избран до края на месеца и се очаква това да се случи следващия петък - 27 февруари.

На извънредното заседание на комисията във вторник председателят ген. Стоян Тонев обяви, че ще поиска становища от правната комисия и от юристите в парламента за това дали е възможно д-р Тодорова да продължи да изпълнява задълженията си до избора на нов управител.

Председателят на здравната комисия ген. Стоян Тонев обясни, че в ГЕРБ се обсъждат две предложения за шеф на НЗОК - директорът на Втора градска болница и бивш зам.-директор на Касата Глинка Комитов и на бившия директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров.

В Закона за здравното осигуряване е разписан редът какви са правомощията на подуправителя, когато управителят предсрочно е освободен, но не е разписано какво се случва, когато изтече мандатът. По тази причина не е ясно кой ще подписва документи в Здравната каса след тази дата. Избрахме дори и провокативното заглавие: Петък 13-ти за НЗОК и здравеопазването.

Факти.бг потърси коментар сред експертите как да се намери изход от криза. Всички се опитаха да ни убедят, че криза няма да има.

Междувременно здравният министър заяви, че Надзорният съвет вече е приел новите правила за финансиране на болниците и извънболничната помощ и хаос в системата до избора на нов директор не може да бъде създаден. За съжаление Петър Москов е бил подведен. Крайно време е служител от здравното министерство да понесе отговорността за гафа за твърдението, че и.д. управител на НЗОК може да разписва за плащания.

В случая става дума за хора, чакащи лечение или операция, както и за протоколите за скъпоструващо лечение.

В момента лечебните заведения са получили единствено парите за разходите си за дейностите по лимити за декември месец, а неплатени са тези извън лимита.

За януари болниците не са получили никакви пари от НЗОК, а сме в средата на месец февруари, заявяват пожелали анонимност източници от здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гол Тупан

    0 0 Отговор
    Защо няма пари в здравеопазването!??? Защото така искат управляващите. Няма да откриваме топлата вода. ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ФРАНЦИЯ!!!!КАТО СТЕ НЕКАДЪРНИ ПОНЕ ПРЕПИШЕТЕ БЕ.ПРЕПИШЕТЕ ФРЕНСКАТА СИСТЕМА. СЪКРАТЕТЕ КИБИЦИТЕ ,СГРАДИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА.ВЪВ ФРАНЦИЯ НЕ НОСЯТ ОТЧЕТИ ВСЕКИ МЕСЕЦ НА КИБИЦИТЕ НЕ ПОДПИСВАТ ВСЯКА ГОДИНА ДОГОВОРИ.И ТАМ ИЗТАЧАТ ЗДРАВНАТА КАСА АМА ПО ТРУДНО И ДОКТОРИТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И НЕ МОГАТ ДА СКРИЯТ ЛЕВ.А ТУКА НЯКОЙ ДОКТОР ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ??? В ЧАСНИТЕ БОЛНИЦИ ИМА МИЛИОНИ БЕЗ ТРУДОВ ДОГОВОР???ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА КОИТО ПЛАЩА ЗДРАВНАТА КАСА ТАМ СА ДОСТА ПО НИСКИ ОТ ТУКАШНИТЕ И ТО ПРИ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 1400ЕВРО ЗА ФРАНСЕТАТА.ПАРИ ИМА АМА АКЪЛ НЕМА И НЕМА ДА ИМА ЗАТОВА И ДОКТОРИ НЕЕЕМА ДА ИМММААА ДО 3-4 ГОДИНИ.в ЗДРАВНАТА КАСА РАБОТЯТ ДОКТОРИ КОИТО НЕ СТАВАТ ЗА ДОКТОРИ АМА НЕ СТАВАТ И ЗА АДМИНИСТРАТОРИ ПОНЕЖЕ НЕ СА УЧИЛИ МАТЕМАТИКА И НЕ МОГАТ ДА СМЯТАТ ДОБРЕ.КОЛКО МНОГО ПАРИ ОТИВАТ ЗА ЗАПЛАТИ НА ТИЯ КИБИЦИ ЗА ТОК ПАРНО ПОДРЪЖКА НА СГРАДИ????КОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ А? ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ КОЛКО СЕ РАЗХИЩАВАТ ЗА ДРУГИ НЕЩА......А ПОСЛЕ РЕВЕТЕ А ТОВА ЛОШО ОНОВА ЛОШО....ЛОШО ЩОТО НЯМА КОЙ ДА УПРАВЛЯВА ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ