21 Април, 2021 19:05 6 970 56

Коронавирус: ваксинира се ударно, а инфекциите растат. Защо?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • израел

Изводът както за Германия, така и за други държави - включително и за България - гласи следното: ваксинациите са само едната страна на монетата

Коронавирус: ваксинира се ударно, а инфекциите растат. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парадоксален ефект: на много места ваксинациите вървят ударно, а новите инфекции въпреки това скачат до небето и дори се налага нов локдаун. Какво означава това? Че ваксината не е панацея?

Този парадоксален ефект беше описан от германския вирусолог Кристиан Дростен, поради което някои издания като „Шпигел“, „Фокус“ и „Ди Велт“ говорят за "парадокса на Дростен". Специалистите като него познават и разбират този феномен, пише списание „Фокус“.

Известният германски вирусолог Кристиан Дростен отдавна предупреждава за него. Колкото повече хора се имунизират, толкова повече се разпространяват сред тях лекомислието и безгрижието, казва Дростен. Пред „Шпигел“ той обяснява, че масовите ваксинации автоматично увеличават натиска върху властите да разхлабват мерките, а в крайна сметка дори да ги отменят.

Разхлабването на мерките

Либерализирането на мерките може да доведе до фатални последствия, особено като имаме предвид, че почти навсякъде по света по-голямата част от населението все още не е ваксинирана. Опасността силно нараства най-вече сред младите хора, които в в мнозинството си все още не са ваксинирани, а освен това от сърце се радват на разхлабените мерки и на възможността отново да излизат да се срещат с приятели, да потанцуват и да се повеселят. „При това положение за съвсем кратко време ще се заразят много повече хора, отколкото изобщо можем да си представим,“ бие тревога вирусологът.

Точно това в момента се случва както на места в САЩ, така и в латиноамерикански държави като Чили и Уругвай. Но на тревожни примери се натъкваме и в Европа. Вестник „Ди Велт“ припомня, че Унгария е на трето място по брой ваксинирани хора на континента, но въпреки това там броят на новите зарази в момента стремително расте, особено след като премиерът Виктор Орбан след Великден реши отново да отвори ресторантите и магазините.

Сходно е положението и в Сърбия. Редица наблюдатели смятат, че една от причините, валидна и за двете страни, е непоследователното прилагане на ограниченията, които ту се налагат, ту се либерализират, ту изцяло се отменят. А и властите непрекъснато си затварят очите пред нарушенията, пише „Ди Велт“ и дава скорошни примери от Белград.

Успехът във Великобритания и Израел

Съвсем друго е положението във Великобритания и в Израел, например, където ваксинациите също вървят с рекордно темпо. В Обединеното кралство броят на новите зарази продължава да върви надолу, но премиерът Борис Джонсън изрично предупреди, че това не се дължи само на ваксинациите. Успехът се корени най-вече в това, че през последните месеци ограниченията в условията на локдаун се спазваха стриктно. Ключова роля изигра фактът, че британците масово приеха мерките - 80% от хората в страната ги подкрепяха. За сравнение: в Германия едва половината граждани са привърженици на строгите мерки.

В Израел също устояха на изкушението да вдигнат локдауна преждевременно. Едва в началото на февруари, когато над 30% от хората вече бяха ваксинирани, властите им разрешиха да се отдалечават на повече от километър от дома си. А чак в средата на март, когато ваксина бяха получили 60% от израелците, се взе решение за отваряне на хотелите, ресторантите, магазините и фитнесите. В резултат от този предпазлив подход броят на новите зарази продължава да спада и в Израел.

Изводът както за Германия, така и за други държави - включително и за България - гласи следното: ваксинациите са само едната страна на монетата. За да се излезе бързо от пандемията, важно е гражданите да разбират и да приемат мерките, а ограниченията да се прилагат последователно, без прекъсвания и под съответния строг контрол.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Доктор ох боли

    30 2 Отговор
    По долу написаха че има ментета.

    Коментиран от #6

  • 3 юрист

    18 67 Отговор
    Прав е германски вирусолог Кристиан Дростен, но няма кой да го чуе...Политиците трпбва да си зададат само ЕДИН въпрос- ако ви почине от ковид над 85 процента от електората, КОГО ще управлявате- хипотетичните извънземни, животните в екваториалните джунгли, ветровете в пустините, ли...Вие НЯМАТЕ собствена власт, вие светите с отразена светлина спрямо истинският суверен на властта- Народът на една държава.Народът са всички граждани с избирателни права в една държава, народът не са всички растения, животни и птици в една държава...

    Коментиран от #24, #26, #30, #40, #46

  • 4 Гост

    34 6 Отговор
    Е значи не само тука има ганьовци !
  • 5 Много

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "😷😷😷":

    Си прав
  • 6 Ами

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доктор ох боли":

    Ментетата са 100%😀
  • 7 Да, ама не става така

    60 2 Отговор
    Голям умник - хам ваксинирани, хем затворени. Като е толкова умен да каже до кога ще продължава така, а не да дава акъл какво да сее прави. А не е ли по-добре и да вземем да се гръмнем?

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    75 6 Отговор
    Защото се оказа, че по робска нация от германците няма. Не очаквах, че в ЕС ще има държави с по тъпи овце от нас, които доброволно са готови да прекарат живота си затворени в кошара с намордник на муцуната.

    Коментиран от #14, #25, #28, #31, #45

  • 10 Новата наредба

    88 2 Отговор
    Разбрахте ли сега ?! Ваксинирани си стоите в къщи с маски и ръкавици и на всеки три месеца нова ваксина !

    Коментиран от #11

  • 11 Освен това

    31 0 Отговор

    До коментар #10 от "Новата наредба":

    PCR тест всяка седмица

    Коментиран от #41

  • 12 ТОЧКАТА

    47 0 Отговор
    Толкоз думи написали докато стигнем до същественото,последното изречение,последната дума казва всичко...КОНТРОЛ!!!!!!!...строг контрол....
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    59 2 Отговор
    След повече от година мерки резултатът е никакъв...Това "нещо" Ковид-19, се преодолява с начина на живот и с Божията помощ.
    СОVID-19 (SARS-CoV-2) нe e ВИРУC, зaщoтo нямa ДНК. Зaтoвa ce кaзвa КOРOНA-ВИРУC. Имa чacтичнo РНК и вcъщнocт e oгрoмнa oргaничнa мoлeкулa c нeуcтoйчив cтрoeж, кoeтo вoди дo бeзбрoй мутaции... Eфeктивнa вaкcинa нe мoжe дa ce cъздaдe зaрaди БEЗБРOЙНИТE му мутaнти. В прирoдaтa ca рeгиcтрирaни НAД 1700 кoрoнa-вируcи, нaй-мнoгo пo живoтнитe...
    Cпaceниeтo e здрaв и cилeн oргaнизъм, кoйтo НE E ТРOВEН OТ ДOКТOРИТE C ВCEВЪЗМOЖНИ ХAПЧEТA ЗA ЩЯЛO И НEЩЯЛO C ГOДИНИ. Прилaгaхa oт НOЩ тeзи рecтриктивни мeрки зaщoтo другo нe мoгaт дa измиcлят, тъй кaтo в cлучaя мeдицинcкaтa и фaрмaцeвтичнa мaфия ca нaпълнo бeзпoмoщни...

    Коментиран от #43

  • 14 Да Ма

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Им се плаща че лежат

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тарикату

    15 0 Отговор
    с тези ваксини ментак няма да стане
  • 17 Реалност

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да, ама не става така":

    Е как до кога - докато се върне робовладелския строй, не случайно в Азия постоянно се подиграват на германците - хем затворени, хем чупят рекорди всеки ден. Същото е и САЩ - в Тексас без мерки, дори в някои части има и забрана да се носят маски, забравиха какво е това Ковид докато в Ню Йорк домашните арестанти се заразяват поголовно.
  • 18 яку

    7 0 Отговор
    и мудератера му халесдва отздади
  • 19 Факт

    41 0 Отговор
    Нали се затваряхме защото чакахме ваксините? Е ваксините дойдоха и сега защо се отмятате? Година и половина не знаят какво да правят освен да затварят. Затварянето само отлага, не помага. Докога така, а?
  • 20 Gowo

    10 1 Отговор
    Пак са крали от наш Бойко.Разтягайте свивайте Разтягайте свивайте..
  • 21 Да ама не

    26 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да Ма":

    Над 200 000 фирми в Германия са фалирали са половин година, а безработицата е скочила двойно, плаща се само на нашите хора точно както в България. Ето ти един пример за мой познат германец, който в началото на 2020г. взимаше 4200 евро, сега получава от държавата 660 евро месечно заради локдауна, но заплатата му е намалена на 2800 евро, надявам се, че можеш да смяташ.

    Коментиран от #44

  • 22 Отговорът

    39 0 Отговор

    До коментар #1 от "😷😷😷":

    се съдържа във въпроса " ваксинира се ударно, а инфекциите растат. Защо?" - именно поради това !
  • 23 Хахаха

    32 3 Отговор
    Както вървят нещата вариантите през 2022 година са два:
    1. Ще има бунт на ваксинираните заради масова смърт от странични ефекти и от ежеседмичните ваксини за стотиците различни щамове, които ще бъдат измислени от търговските агенти на фармацефтичните компании, в т.ч. политици и лекари като този вирусолог
    2. Ваксинираните няма могат да излизат навън защото заразяват в доста по голяма степен от неваксинираните
  • 24 Колю

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Тоя не е никакъв вирусолог.Той е движещо лице заедно с шаиката от СЗО.Тоя наложи ПСР тестовете следствие на които се появи пландемията.Всичко е планирано Лондо ситито от елита.Тоя измекяр е кукла на конци
  • 25 Германеца не е роб

    3 16 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    А дисциплиниран и слуша какво му казват управниците

    Коментиран от #32

  • 26 Не проумяваш ли че

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Световния елит иска да елиминира голяма част от населението защото повече не са нужни на земята и те ще бъдат заменени от роботи и изкуствен интелект...хората само изразходват ресурсите на земята не става дума за пари а за ограничени природни ресурси
  • 27 Хахаха..

    23 2 Отговор
    От германец здрав разум и от Хитлер гъдуларин.Кой ги накара тия льольовци да си поканят половин Африка с духова музика и плюшени мечета?! Икономиката им трещи по шевовете,без СП-2 са живи-умрели,мачкай Вова!
  • 28 Джин

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Всъщност има- гърците счупиха кантара.А сега идва и лятото и тълпи наши сънародници ще се отправят натам,за да се топнат в гръцкото море по слипове и масчица и негативен тест,затъкнат в сламената шапка.
  • 29 Гост

    26 1 Отговор
    Вече не им играя по свирката, понеже очевидно и доказано не знаят какво правят. Повече не се събразявам с тъпите им препоръки и правя нещата както са правилни според мен.
  • 30 Съдия

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Не си юрист. Прост плужек си!

    Коментиран от #34

  • 31 Българин

    0 14 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Овцете са в Русия и България
  • 32 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "Германеца не е роб":

    Този е руснак и сам си задава въпроси Провокатор
  • 33 Икономика

    14 3 Отговор
    Поради този вирус икономиката на Германия за последната година се сви с 8 %. По ППС икономиката на Русия надмина тази, на Германия и е на 5-то място след Китай, САЩ, Индия и Япония.
  • 34 юрист

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Съдия":

    Хм- защо да съм плужек- защото съм написала мнение, различно от твоето, ли... Имаш ли представа от устройството на един вирус по принцип и ако нямаш, откъде реши, че съм плужек....
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 3 Отговор
    Толкова ли не можете да мислите????Ами тогава следвайте мислещите!Ваксината ви пази от Шипчетата на НЕЩОТО!Ами,ако нещото влезе по друг начин в клетките,а не чрез спайк протеина си.....Обяснявах ви,че само ПРеболедуване,или СРЕЩА С НЕЩОТО ви ИМУНИЗИРА ТОТАЛНО,срещу всички негови метаморфози,а вие всеки ден бълвате простотии ,само и само да ваксинирате някой бунак!Жалко ум не може да ви се .......Бай Славейков Баща го е казал...
  • 36 хахаха

    17 2 Отговор
    ами защо...а сетете се:
    1. не се прави ваксинация по време на епидемия
    2. каквото и да правиш, тоя вирус, ако изобщо същетвува, ще обиколи земното кълбо, ще си вземе данъка и ще мирне...колкото повече се дърпаш - толкова по-боли ...:)))
  • 37 хахаха

    25 1 Отговор
    я пробвайте в гугъля да напишете сарс ков2 изображения, и ще видите, че няма нито една снимка на вируса под електронен микроскоп, само някакви анимацийки и рисунки...е нали от година и половина хиляди лаборатории го изследват, то не бях десетки щамове, хиляди варианти...а една снимка няма на тоя прословут коронавирус...
  • 38 Смотан

    15 1 Отговор
    Щото вируса е ваксина
  • 39 Дааа

    20 1 Отговор
    Истината е, спрете да се ваксенирате и да се лекувате от настинки с антибиотици, така ви отслабва имуната систена и развивате, хем к19 ... хем и нови мутации. Хора живеийте здравословно и се хрането с много зеленчуци и плодове, с малко месо, повече пиле и много риба. Много билков чай, много подправки.
  • 40 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    За какви 85 процента говориш? От Ковид умира едва към 2 процента народ. Умират и по много други причини. Живея в Германия.Повечето магазини са затворени вече четвърти месец. Имаме и вечерен час. От 21 до 5 сутринта. Вирусът изглежда има работно време, активизира се тъкмо след 21 часа. Немците през работната седмица са скучни хора, те се прибират по домовете си веднага след работа и не шават много. Така, че този вечерен час е напълно излишен и смехотворен По центъра в града задължително ходим с маски.
  • 41 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Освен това":

    На децата в Германия се прави тест два пъти в седмицата. Горките, ще им изтрият носовете и гърлата съвсем
  • 42 Басри Алиев

    8 1 Отговор
    Не се кахърете за сегашната ситуация,всичко е божия промисъл....
  • 43 колега

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защо не си караш таксито?
  • 44 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да ама не":

    Извинявай, ама малко е подозрително при заплата 4000 евро познатия ти сега да взима само 600.По принцип тук всички заводи и фабрики си работят, никаква безработица няма. Чета периодично обявленията за работа, ей така, ако изпадне нещо супер изгодно да реагирам . Съветвам те и теб, ако знаеш немски да погуглиш. Направо ще се изумиш колко работна ръка се търси, особено, ако имаш някаква специалност. И разбира се, зависи дали живееш в някое затънтени село или в голям град .

    Коментиран от #47

  • 45 разширен списък

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    ...добавям към тях и гърците, същите нещастници, като германците!
  • 46 Бръм

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Донякъде си прав...Няма лошо да е както казваш, но при условие, че жертвите от ковида са пропорционални между електората и политиците. Както в примера, който даваш - ако 85% от електоратът се спомине, да се споминат и 85% от политиците. Така ще е справедливо ;)
  • 47 Gost 1

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Аз пък от горе написания коментар разбрах ,че заплатата на немеца е била 4200 € през 2020 г. на сега е намалена и получава 2800 от работодателя + 600€ от държавата което прави общо 3400€ ..единия от нас е разбрал неправилно
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Аксиома

    6 6 Отговор
    Парадокс няма ако има поне малко акъл! Отдавна беше казано че за стаден имунитет са нужни поне 70% от населението с антитела т.е. мерките не трябва да се разхлабват докато не се ваксинира поне 50% от населението с две игли, които с допълнителните 20% вече изкарали вируса ще постигнат общо 70% вирусна съпротива. Израел така направиха и сега си щракат с пръсти и няма никакво покачване на случаите, а останалите още философствате дали да се ваксинирате докато К19 ви пердаши отляво и отдясно. Бай ганьо не иска да се ваксинира но иска да ходи на чалга заведение. Еми затова ще сте в периодични локдауни до края на годината.

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 провинциалист от провинция Тракия

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Аксиома":

    Голямо щракане ще да е - според пресата през февруари са им разрешили да се отдалечават на повече от километър от дома си, а от тази седмица могат да не носят маски на открито... Кога ли ще ги стигнем?...

    Коментиран от #56

  • 52 БРЦК

    5 1 Отговор
    Продължават с глупостите . Ние не сме неграмотни . Една лъжа не трябва да става истина . Страха на хората е оръжие това оръже се побеждава с ВЯРА . СЛУШАЙТЕ СЪРЦАТА СИ А НЕ ПСЕВДО УЧЕНИ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 чекмедже 2

    7 0 Отговор
    факт е, вирусът е плод на човешка дейност..лакомия не знае граници..От тази пандемия богатите станаха свръх богати..и от тези пари се храня политици..лапат паричките и хич не им до народа..и никога не им било..само тъп може да повярва на политик и увреден..
  • 55 Ивайло

    1 2 Отговор
    За жалост обаче, ганю знае всичко най-добре и това не се отнася за него. Затова тук още много хора ще измрат. Яко ще продължат да измират.
  • 56 хайко

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Никога. Ние се движим 100 години след и 50 встрани.