29 Юли, 2021 09:48 5 652 5

Да се раздвижим, докато седим? Възможно е!

  • активно седене-
  • кинезиология-
  • константин ковачев-
  • кинезитерапевт-
  • обездвижване

Благодарение на приложната кинезиология и метода “Активно седене”

Да се раздвижим, докато седим? Възможно е! - 1

Заседнал начин на живот – все по често чуваме този термин, а през пандемията сякаш това стана ежедневие. Можем ли обаче да се спасим от това вредно за организма обездвижване чрез седене? Отговорът е да, благодарение на приложната кинезиология и метода “Активно седене” (Active Sitting), чрез който правим упражнения, дори когато сме седнали на едно място. Негов създател е Константин Ковачев – кинезитерапевт с над 18 години опит и специалист по приложна кинезиология. Целта на метода на активното седене е хората да се научат сами да се справят с проблемите, които имат, вследствие на обездвижването.

За да се спасим от болките от застояване, първо трябва да диагностицираме проблемите, а след това да работим за тяхното разрешаване. При диагностиката се прилага натиск на отделните мускули на тялото и се проследява начинът, по-който те реагират.

Докато кинезитерапията е лечение чрез движение, при кинезиологията се изучават движенията на тялото и причините за възникване на нарушения в тях. Благодарение на тази наука се прави диагностика и на нервната система.

Методът “Активно седене” включва система от упражнения, които могат да се изпълняват както на работното място, така и у дома. Две от упражненията, с които можем да стартираме, са:

- Техника „Емоционален рестарт“

Успокоява, подходяща е и за хиперактивни деца. Представлява едновременно потупване с една ръка най-горната част на главата, а с другата – дупето. Прави се с усмивка, за десет секунди, с вдишване и издишване.

Да се раздвижим, докато седим? Възможно е!

- Техника „Тигрова лапа“

Свиват се пръстите и с нокътните плочки се потупва гръдната кост, 3-4 пръста под ключиците за 10 секунди. Така се стимулира имунитетът и се освобождават негативните емоции. Упражнението се прави с усмивка, защото е установено, че енергията най-често намалява, заради задържането на негативните емоции.

Да се раздвижим, докато седим? Възможно е!

Ефектът от упражненията е много бърз, а в системата са включени и такива, чиято цел е свързана с повишаване на енергията и имунитета, както и за подобряване на работата на лимфната система. Целта на метода е да балансира цялото тяло.

Обездвижването води до много проблеми за организма – както за тялото, така и за ума. Рисковете са свързани само с наднорменото тегло и болките в кръста. Обездвижването може да е причина и за сърдечни заболявания, диабет, стрес и др. Методът “Активно седене” е възможно най-лесният начин за раздвижване, дори когато нямаме възможност да станем от стола в офиса или пък да излезем на дълга и продължителна разходка.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 предварително програмиране

    5 0 Отговор
    Сега ви подготвят за затварянето. Как да се раздвижвате като сте затворени.
  • 2 техника "Заден вход"

    0 0 Отговор
    С тази техника ще имате и голямо удоволствие.
  • 3 Мангустрелеца пак на линия..!

    1 0 Отговор
    Разбира, се, че е възможно, но сам, нема нужда от чужда помощ....!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.