Last news in Fakti

15 Юли, 2022 09:06 5 333 2

Неподозиран “виновник” за болки от главата до краката

  • active sitting-
  • болки-
  • челюстен мускул-
  • актив ситинг

Нарушенията в челюстния мускул може да са причинa за всякакви болки

Неподозиран “виновник” за болки от главата до краката - 1
Снимкa: Shutterstock

Случвало ли ви е да имате болки в краката, гърба или главата, без видима причина? Да се изморявате лесно и да нямате тонус? През лятото това често се обяснява с топлото време или дехидратацията. Но в много от случаите имаме един неподозиран “виновник” - челюстният мускул.

Повече за това ще научим от Коко Ковачев - създател на метода Active sitting (активно седене), който се занимава активно с кинезитерапия от 20 години. От над седем години специализира в приложната кинезиология. През 2019 година създава уникалния за света метод Active sitting и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология. Всички техники може да намерите в изключително успешната книга “Методът АКТИВ СИТИНГ - Как да се справим сами с болките в тялото”. През следващия месец предстои да излезе и нова книга от печат, която ще набляга на емоционалния аспект, който е свързан с физическото ни състояние.

Active Sitting е комплекс от упражнения, които помагат за човешкото физическо и психическо здраве, особено ако се изпълняват всеки ден. Набляга се и върху изкореняването на вредни пози в ежедневието, което ни помага да чувстваме по-добре и голяма част от болките в тялото да изчезнат.

Има и специални упражнения за разтягането на челюстния мускул. Много от нас не подозират, но именно неговото схващане е причината за много от проблемите в опорно-двигателния апарат. Този мускул има много рецептори за равновесие и може да даде сигнали на тонуса на останалите мускули от главата до краката, т.е. да го намали или увеличи.

Възможно е, покрай схващане или претоварване на челюстния мускул, да се стигне до болки в краката или дори промяна на походката, претоварване на става, дори до изкривяване на гръдния мускул и по-сериозни проблеми, като гръбначни изкривявания, особено при децата.

Решението за превенция или предотвратяване на усложненията, е специално упражнение за неговото раздвижване, е заложено в системата Active Sitting. Самият мускул е разположен на 2 см от висулката на ухото. За да освободим напрежението е нужно да го размачкваме. Достатъчни са 10 секунди. Активирането му включва и отваряне на уста и след това стискане на зъби, което показва правилната работа на мускула. Експертът препоръчва да го масажирате редовно - всеки ден. Така ще рестартирате цялото тяло отгоре надолу.

Упражнение за отпускане и “преобучение” (превъзпитаване с цел подобряване) на челюстния мускул:

ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ: Сядаме на стола удобно, с изправен гръб.

ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ:

• Поставяме показалеца пред висулката на ухото, до него поставяме средния пръст.

• Точката за обработка се намира там, където е натискът на средния пръст.

• Разтриваме с кръгови движения точката от едната страна, после – от другата страна.

• При обработка на точката, поддържаме с длан от другата страна за опора.

• Задържаме там, където има по-силна болезненост.

• Време за обработка – 10 секунди на страна.

Преобучение на работата на дъвкателния мускул:

• Поставяме пръстите от двете страни на точките и отваряме максимално широко надолу долната челюст.

• Отпускаме долната челюст и затваряме устата.

• След това стискаме зъби за 1-2 секунди.

• Повтаряме упражнението 3 пъти.

ЕФЕКТИ: Упражнението отпуска спазъма и напрежението в дъвкателния мускул, намалява главоболието и напрежението във врата, кръста и свода, подобрява движението на долната челюст, подобрява походката и равновесието. Освобождава напрежението от мускула и го преобучава да работи правилно. Намалява стреса.

УКАЗАНИЯ: Регулираме според усещанията си натиска, с който обработваме зоната или точката. Започваме с по-лек натиск първите гимнастики и постепенно увеличаваме силата. Нормално е да има лека болка при обработката на точката. При силна болка обработваме с по-лек натиск.

ЕФЕКТИ ПРИ ПРЕОБУЧЕНИЕ НА ДЪВКАТЕЛНИЯ МУСКУЛ: Освобождава напрежението от мускула и го преобучава да работи правилно.

УКАЗАНИЯ ПРИ ПРЕОБУЧЕНИЕ НА ДЪВКАТЕЛНИЯ МУСКУЛ: Отваряме долната челюст максимално надолу.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодаря за инфото

    3 0 Отговор
    Аз много искам да се возя на круазиера по Искъра!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.