Last news in Fakti

1 Август, 2023 13:32 902 2

Днес е световният ден за борба с рака на белите дробове

  • рак-
  • рак на белите дробове-
  • рак на белия дроб-
  • борба с рака

Най-честата причина за рак на белите дробове е активното тютюнопушене

Днес е световният ден за борба с рака на белите дробове - 1
Снимка: Shutterstock

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно. Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб. Ракът на белия дроб е на второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете в Европа и на трето при жените, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените.

Тази статистика припомня фармацевтичната компания AstraZeneca по повод Световния ден за борба с рака на белите дробове – 1 август, и в продължение на стартиралата в края на миналата година кампания „Аз така си кашлям“. Целта ѝ е да провокира българите към активност по отношение на тяхното собствено здраве.

Инициативата е под надслов „Аз така си кашлям“, тъй като един от водещите симптоми на заболяването е продължителната кашлица. Други симптоми, които също не са за подценяване, са задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), отделяне на кръв в слюнката. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата. Освен това, в ранните стадии заболяването протича почти винаги безсимптомно. Именно затова редовните прегледи и скринингът са от водещо значение за ранното диагностициране, което от своя страна е ключово за по-дългата преживяемост на пациентите. Данните показват, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата.

Най-честата причина за рак на белите дробове е активното тютюнопушене. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са:

  • пасивното тютюнопушене,
  • професионалната експозиция към азбест,
  • хром, арсен, кадмий, силиций, никел,
  • напредналата възраст,
  • замърсяването на въздуха,
  • фамилната обремененост.

В Световния ден за борба с рака на белите дробове известният актьор и продуцент Башар Рахал, който е посланик на кампанията, направи през собствените си страници във Facebook и Instagram видео обръщение: „За втора поредна година се ангажирам лично в кампанията за превенция и ранно разпознаване на симптомите (на рака на белите дробове). Затова, имам да ви кажа нещо важно. Ако имате кашлица, продължаваща над три седмици, тежест в гърдите, задъхване при леко усилие, ако сте дългогодишен пушач, не казвайте просто за пореден път „Аз така си кашлям“, а се консултирайте с лекар. Погрижете се за здравето си!“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 515А Олуя

    1 1 Отговор
    Всички от рак ще си тръгнем от този свят, кой от рак в ръката или краката или където другаде искаш, но от рак ще се мре!
  • 2 Да Не

    1 0 Отговор
    Тровят ни по всякакъв начин,после правят статистика!