Last news in Fakti

21 Май, 2024 18:04 1 411 11

Д-р Николай Болтаджиев: Решението е коренна реформа и демонополизация на Здравната каса по примера на Холандия

  • николай болтаджиев-
  • здравна каса-
  • холандия-
  • демонополизация

"Много важно е да има конкуренция между здравни каси. Монополът на НЗОК е удобен на политиците, защото това е влияние и власт”, поясни членът на надзорния съвет на НЗОК

Д-р Николай Болтаджиев: Решението е коренна реформа и демонополизация на Здравната каса по примера на Холандия - 1
Снимка: bTV

Ако погледнем средствата за здраве през последните години, те са се удвоили. Статистическите показатели за последните 10 години не са мръднали. Това се дължи на лошата система на здравеопазване. Това заяви членът на надзорния съвет на НЗОК д-р Николай Болтаджиев в „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg

По думите му след падането на комунизма в края на 90-те години се е копирал един добър модел. „Заложи се на една здравноосигурителна система, която бе много добра, но се е разви в неправилна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране, свръхразпределение на финансите по бюджетен начин, НЗОК е един монопол, който е одържавен и се използва като политически инструмент. Тя беше замислена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лечението на здравно осигурените и да се управлява от тях”, обясни той.

Според него решението е коренна реформа и демонополизация на Касата по примера на Холандия. „Либерализация на здравните услуги, създаване на конкретни правила и норми за извършване на дейността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лечение е стопанска дейност и болниците трябва да се развиват като стопански дружества – това са европейски норми”, изброи д-р Николай Болтаджиев.
Вече има политизация и в самите болници. Това се вижда и в скандала с „Пирогов”. Чуваме за държавни болници, чиито дейности са покрити от НЗОК. Много важно е да има конкуренция между здравни каси. Монополът на НЗОК е удобен на политиците, защото това е влияние и власт”, поясни д-р Болтаджиев.

„До 2014 г. нямаше лимити на болниците. Тогава оставаха по 800 млн. лева, които оставаха в Касата и се натрупваха. Трябва да се промени системата – един път контролът, един път организацията на работата. Има нужда от сериозна реформа. Основният мотив на хората, които не искат реформа, е че ще има нужда от по-


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор Гайкаджиев

    11 0 Отговор
    От такива реформатори като тоя здравната система е на това дередже.
  • 2 ОМБРЕ

    6 1 Отговор
    ДА ТИ ДАДЕ ГОСПОД ----ДА СЕ ЛЕКУВАШ В НИДЕРЛАНДИЯ
  • 3 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Снимката е Достатъчна кво требва, за да Не си Трезве! Натам е без значение кво се лае по телевистан.
  • 4 хммм

    5 1 Отговор
    По примера на Холандия трябва да си направим улица с витрини с червени фенери, а по примера на Белгия трябва да направим и външни тоалетни къдеето хората да пикаят като минават по Витошка. Това е техния "модел".
  • 5 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    Абе я бегяй бе ! Все по примера на някой да ви се пълни гушата . Така преди 20 години по примера на Албиона сътвориха НЗОК и т.н джипки. Хайде да не припомням тъпните на тогавашните, Мавъра беше на власт какви локуми се разтягаха. Много е дълго ,но само една ще пиша всички педиатрия вкупом станаха общопрактикуващи ,та сега реват ,че децата измирали . Друго няма да пиша ,много е дълго.
  • 6 Буквоядец

    3 0 Отговор
    Този къде е живял? Всички глупости ги измислиха и приложиха лекари! Те винаги са били политизирани. Пирогов първо скочи срещу генерал Ванев,а и беше в състояние да свали правителство. Сега един психиатър и една креслива фондация удариха на камък и само рев! Да си гледа медицината,а не броят на здравните каси!
  • 7 де го чукаш де се пука

    6 0 Отговор
    Разликата между България и Нидерландия в цялата управленска структура е, че там се прави всичко за да се случат нещата изцяло в полза на гражданите, а в България се преви всичко за да не се случат. Центъра за стари хора и бездомници в Ротердам се намира в центъра на града и изглежда поне като 4 звезден хотел на Слънчев бряг, а в България всички изглеждат мизерни и са извън населените места или в покрайнините. За да не "развалят хубавия облик" на големите градове.
  • 8 Вън търговците от храма!

    6 0 Отговор
    Една здравна каса с обществени пари не могат да контролират и се краде като за последно, та им се приискало да облекчат кражбите и да размножат възможностите и достъпа до милиардите, които хората отделят за здравето си...
    Контрол, здрав контрол и разстрел за крадците, които са и убийци на българите и децата им!
  • 9 Така така

    1 0 Отговор
    Преди двайсе и кусур години направиха същото с пенсионните фондове, сега рев да си върнеме парите в НОИ. Същото ще стане и с здравната каса. Ако искате добро управление, парите от осигуровките в моя здравна сметка, аз избирам къде и на кой да платя. От тия пари 30 процента за пенсионери, и соц слаби. Тогава ще излезе сметката, ама няма да можете да крадете
  • 10 Алчни

    1 0 Отговор
    От тази мутра на мършояд, само акъли ни трябват!
  • 11 Решение

    1 0 Отговор
    Докато не се раздели частното здравеопазване от това по Каса, ще продължат наглите източвания на НЗОК. Всички лечебни заведения са се накачулили на хранилката и дърпат ли, дърпат. Яко надписване на дейности! Хора, проверявайте си здравните досиета! Ще откриете интересни неща!