Last news in Fakti

9 Януари, 2024 05:53 3 364 3

Аркади Шарков: Достъпът на пациентите до здравните им досиета ще ограничи източването на НЗОК

  • аркади шарков-
  • здравеопазване-
  • лекарстваспешна помощ-
  • здравна каса

Цените в здравеопазването, спрямо останалите цени в икономиката, изостават между 3 и 4 пъти, смята здравният икономист

Аркади Шарков: Достъпът на пациентите до здравните им досиета ще ограничи източването на НЗОК - 1
Снимка: БГНЕС

"Държавата финансира Спешна помощ и тя по закон е безплатна за гражданите. Наблюдавахме през годините множество предложения за промени, към момента няма консенсус за това как да бъде подобрена. Сектор "Здравеопазване" е един от най-напрегнатите, с най-много министри. Министерството на здравеопазването работи по това да изгражда политики. Институцията, която се разплаща с основните организации, е Националната здравна осигурителна каса. Подуправителите продължават да изпълняват своите функции, независимо че са с подадени оставки".

Това заяви здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му цените в здравеопазването, спрямо останалите цени в икономиката, изостават между 3 и 4 пъти.

"Миналата година се намали тази разлика с договарянето на новия договор между Лекарския и Зъболекарския съюз, и Касата. Тази година трябва да бъде съпътствана с подобен тип политики. Трябва да бъде постигната справедлива цена", коментира Шарков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него парите винаги са трудни за договаряне, когато става въпрос за здравеопазване. Той отбеляза, че има пътеки, които са добре финансирани, но има и такива, които изостават.

На въпрос ще се спре ли източването на Здравната каса с клинични пътеки, Шарков отговори, че с навлизането на електронизацията ще намалее този процент, и добави, че фактор в процеса е и българският пациент, и неговият достъп до здравното му досие.

"Би следвало да се помисли за по-широк достъп за всички външни потребители. Ключово е данните да бъдат достатъчно достъпни и добре подредени", каза още здравният икономист.

"В момента централизираният търг за лекарства е спрян и отново темата за диференциация за цените е на дневен ред. Има големи разлики, но те са законни. За да бъдат спестени пари и да бъдат употребени за друг тип дейности, би следвало търгът да заработи и отново да се оптимизира процесът", обясни Шарков.

По думите му въвеждането на електронна рецепта е било съпроводено със стрес тест на системата. Според него електронните рецепти не са били достатъчно добре тествани в изкуствена и реална обстановка, за да може да се видят дефектите, които я съпровождат.

"Винаги има липсващи медикаменти, всяка седмица се обновява списъкът, въпросът е те да имат аналог и лекарят да може да ги замени с друг лекарствен продукт", посочи здравният икономист.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    6 0 Отговор
    Най-големите злоупотреби и пълен колапс са в здравната система! Извън обществените поръчки се работи само за времето, от което се получават парите от НЗОК, а времето за лечение и обслужване се ползва за други цели! За лечебната дейност ползват изключително студенти и специализанти, без права и опит! Няма никаква организация, ред и дисциплина в болниците! Некадърно ръководство, което своеволно и безпричинно измисля такси от пациентите с отказ от ползване на направление! Над 50% от плащанията на здравната услуга от пациентите не е от НЗОК!
  • 2 Перо

    5 0 Отговор
    Не стига, че държавата е абдикирала от своите задължения, но остава и финансовия контрол да се извършва от пациентите, поради това, че се назначават за директори случайни некадърници, а за министри на МЗ фармацевти и зъболекари или служители на НПО!
  • 3 Да ви кажа

    7 0 Отговор
    Голямото източване на здравната каса се прави от частните болници, които не правят обществени поръчки и купуват лекарства на максимални цени, които касата им заплаща напълно. Имат си собствени доставчици на лекарства и така печалбата дори не се дели. Това са стотици милиони левове годишно. Но депутатите не си мърдат пръста, защото повечето от тях имат интереси - собственост или партийно финансиране. Чжвекът говори глупости как пациентите щели да контролират нещо. Много добре знае как стават нещата, но и той е на някой периферен клон кацнал