Last news in Fakti

14 Август, 2023 10:15 1 043 14

Българите масово пропускат профилактичните прегледи

  • профилактични прегледи-
  • здраве-
  • здравна каса-
  • българи

От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените, сочат данни на Здравната каса

Българите масово пропускат профилактичните прегледи - 1
Снимка: Shutterstock

Българите масово не си правят профилактични прегледи. От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените, сочат данни на Здравната каса. В закона има предвидени глоби, за неявяване на прегледи, които обаче не работят, тъй като няма кой да ги налага на пациентите.

София Узунова всяка година прави профилактичните си прегледи. Казва, че така дори да има проблем със здравето го открива навреме и си спестява редица усложнения:

"Мъжът ми изобщо не ходи и сега закъса и не може да се оправи още, а аз всяка година си ходя."

Много българи обаче не мислят като София и търсят медицинска помощ само, когато се наложи.

- Ние не сме много постоянни да ви кажа, просто не искаме да правим много прегледи, само кръвни картини и това, само кога нещо ни заболи, нещо по-сериозно.

Едва 30 процента от пациентите на доктор Венцислав Даскалов са посетили кабинета му и са направили задължителните профилактични прегледи, въпреки че за пропускането им законът е предвидил и санкции. При първо нарушение те са от 50 до 100 лева, а при второ стигат до 300 лева.

"Кой точно налага глобите и по какъв механизъм и това увисна във въздуха, нито един човек до сега няма глобен за това, иначе го има като текст, че всеки пациент, всеки гражданин е длъжен веднъж в годината да си прави профилактичен преглед", обясни д-р Венцислав Даскалов, пред БНТ.

Регионалните здравни инспекции би трябвало да глобяват при неявяване на преглед, но в момента липсва подробно разписан механизъм как да се установяват нарушителите, уточнява медикът. А общопрактикуващите лекари не са длъжни да напомнят на пациентите си, че е време да се явят на преглед. И според д-р Даскалов това би затруднило работата им.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    8 3 Отговор
    По закон май трябва да бъдат глобени личните че не изпращат уведомление за прегледи.

    Коментиран от #8

  • 2 Това не са прегледи, а губене на време?

    22 0 Отговор
    Отидете и вижте сами за каква пародия идва дума?
  • 3 лоол

    15 0 Отговор
    Само за такси и глоби става въпрос! За доплащането от пациента да кажат нещо! И за неосигурените!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Защо ме триете нека хората знаят какво

    7 2 Отговор
    Включват прегледите и да си искат всичко

    НАЧАЛО
    ПРОФИЛАКТИЧНИЯТ ПРЕГЛЕД Е БЕЗПЛАТЕН И СЕ ИЗВЪРШВА ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР
    Профилактичният преглед е безплатен и се извършва от личния лекар
    Всеки човек с редовни здравни вноски има право на един профилактичен преглед за годината. Той се извършва от джипито и е напълно безплатен. Провеждането му е изключително полезно, защото по този начин могат да се хванат най-честите хронични заболявания в началото, когато лечението им е по-лесно и напълно възможно.

    Всеки мъж или жена над 18 години има право на следните изследвания при профилактичния преглед:

    Изчисляване индекса на телесна маса, който показва дали имае проблеми с теглото.
    Оценка на психичния статус.
    Изследване остротата на зрението.
    Измерване на артериалното налягане, което показва дали имате високо, ниско или нормално кръвно.
    Електрокардиограма.
    Изследване на урината с тест-ленти. В този случай се определят протеин - глюкоза - кетонни тела - уробилиноген/би лирубин - pH - кръвна захар.
    Допълнителни изследвания:

    от 30 до 45 години – пълна кръвна картина – веднъж на 5 години;
    жени ≥ 30-годишна възраст – мануално изследване на млечни жлези – ежегодно:
    жени на 30 години – изследване на онкопрофилактична цитонамазка;
    мъже ≥ 40-годишна възраст и жени ≥ 50 години – триглицериди - изследване за общ холестерол и HDL-холестерол
    от 46- до 65-годишна възраст – пълна кръвна картина – един път на 5 години;
    мъже ≥ 50-годишна възраст – PSA – веднъж на 2

    Коментиран от #13

  • 6 Миризлив пор

    14 0 Отговор
    Аз трябва да ходя на работа, да издържам семейството си, да плащам здравни осигуровки с които лекарите и министерството на здравеопазването и куп други данъци. Ако трябва да се наредя да чакам за профилактичен преглед, то трябва да чакам със болните на една опашка 2-3 часа да ми дойде ред. Та след 3 часа между кихащи и кашлящи варианта да лепна някой вирус на опашката е прекалено голям! Та губя 1 ден за профилактика и 1 надник, после ме тресва вируса и още седмица и 50-60 лева за хапчета? От къде пари да се издържам? Да направят някаква облекчена процедура за здрави хора за профилактичен преглед за половин ден а не да губя седмица!
  • 7 Защо ме триете

    7 0 Отговор
    Като пиша какво трябва да включват профилактичените прегледи! Вместо вие да го направите и да информирате хората за да знаят вие триете този който го прави
  • 8 И не само за това

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям зор":

    А също така и, че не правят пълния пакет, а само дребните неща като кръвно и ЕКГ! А има още куп неща, които крият! Аз ги написах, но факти ме изтриха два пъти! ПРОЧЕТЕТЕ И СИ ТЪРСЕТЕ ПЪЛНИЯ ПАКЕТ!
  • 9 Ами

    16 0 Отговор
    Не желая да ме "спасяват" мафиоти в бяло. Точка
  • 10 Роза

    4 7 Отговор
    Не подценявайте тези прегледи!През март т.г. при един такъв профилактичен преглед ми откриха ингвинална херния и ме оперираха.Имах късмет да попадна на хирург,който не искаше пари "под масата".В клиниката "Маджуров" -Бургас платих общо 100лв.-за предварителните изследвания и за еднодневния престой в болницата.Споделям личния си опит,защото той може да е полезен на хора с подобни здравни проблеми!
  • 11 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Хората не искат профилактика защото нямат доверие в нашите лекари, които всъщност са алчни,нагли мафиоти.
  • 12 Ъхъ!!!

    11 1 Отговор
    Особено ако си от 50 години нагоре е даже и животозастрашаващо да отидеш на такъв. Веднага ще ти открият някаква болест и се започва процедура по ликвидирането ти. Кръвно, мръвно и други от този род. Няма измъкване попаднеш ли в лапите им.
  • 13 Идън

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Защо ме триете нека хората знаят какво":

    Личният лекар няма нито знанията- нито подходящата апаратура да направи този профилактичен преглед. и започва да препраша пациентите на свои хора в съответните кабинети и лаборатории. Този преглед както всяка дейност е обвързан със заплащане на личния лекар от здравната каса- т. е отчита неизвършена дейност.За профилактика е смешно изобщо да се говори при така действащата система и търговски дружества с неясни за пациента правила и който пациент се счита като превозно средство и нечия собственост.
  • 14 КовидманЯк

    0 0 Отговор
    Видяхме ги "лекарите" по време на така наречената пандемия.Мафиоти убийци!