Отидете към основна версия

36 211 48

Заводът на VW ще е на мястото на бивш завод на Opel

  • volkswagen-
  • завод-
  • българия-
  • турция
Снимка: Shutterstock

Това твърди Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), които информират, че Volkswagen усилено преговаря с Турция за откриване на завод за два млрд. евро. Така шансовете на нашата страна намаляват все повече, въпреки че такива все още са налице.

Volkswagen Group преговаря с Турция, за да инвестира 2 милиарда евро за първото си производствено съоръжение в страната. Главният изпълнителен директор на VW Хърбърт Дийс посети Турция миналата седмица, за да обсъди подробности. Компанията потвърди, че Турция е едно от двете разглеждани места: другото е България, заявява кореспондентът на FAZ Кристиан Гайниц.

"Разбира се, Турция ще бъде привлекателно място за ново производствено съоръжение на Volkswagen Group", каза говорител на VW. Преговорите вече са в напреднала фаза и са на много високо равнище. Според FAZ, Volkswagen ще построи съоръжението на 40 хектара земя близо до Измир, третият по големина град в Турция. Любопитното е, че Opel е пребивавал там до 2001 година.

Инвестиционните разходи се оценяват между 1,3 милиарда евро и 2 милиарда евро. Турското правителство е предложило подкрепа в размер на 100 милиона евро, се казва в съобщението на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volkswagen вече има положителен опит в производството на автомобили в Турция чрез автобусния производител MAN, заяви говорителят на компанията. Фабриката е известна с "най-високите стандарти за качество и надеждността на доставките", казва още говорителят.

Volkswagen Group е единственият от шестте най-големи доставчици на моторни превозни средства в Турция, които не произвеждат там: другите са Renault, Fiat, Ford, Toyota и Hyundai, но повечето от тях имат производство в Турция. През миналата година VW са продали почти 67 000 автомобила в Южната ни съседка.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.

Свързани новини