Отидете към основна версия

3 535 15

20% от заведенията фалираха, останалите отварят утре

  • заведения-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • отваряне-
  • фалит

Те ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа

Снимка: БГНЕС

Заведенията в страната отварят от утре, предаде БНТ. Посещенията в тях ще се извършват при строги правила. Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа. Паралелно с отварянето на ресторантите се затяга и контрола.

Ресторантите в големите градове на страната са в очакване на своите първи клиенти в салоните си. Има ресторанти по Черноморието, в малките населени места, които няма да отворят сега, а ще го направят с началото на пролетния и летния сезон. Голяма част от собствениците са притеснени, че няма гаранции, че няма да бъдат затворени отново.

Дозаторите са заредени с дезинфектант, кътовете за сядане вече са подготвени през маса в очакване на клиенти.

Още утре започват и засилени проверки, не само от здравните власти, но и от БАБХ, които ще следят за качеството на предлаганите продукти.

Според собствениците най-големият проблем е намирането на персонал. При това 3-месечно затваряне голяма част от готвачите, сервитьори в ресторантите се преквалифицира и вече имат съвсем друга работа.

Ресторантьорите на практика са икономически сред най-пострадалите през последната година сектори у нас заради пандемията. В този бизнес в България има над 20 хиляди компании, в които работят над 50 хиляди души.

В края на януари тази година недоволството им прерасна в протест пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на първи февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, но имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.

Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят само с доставки на храна по домовете, което доведе до големи икономически загуби за тях. По техни груби изчисления ограниченията са довели над 20 % от работещите заведения в сектора до фалит.

От Асоциация на заведенията съобщиха, че 20 % от малките заведения вече не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30 % от персонала в ресторантите се е преквалифицирал.

Най-големият проблем пред 20 хиляди малки фирми в сектора е липсата на яснота в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията са им, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини