Заведенията в страната отварят от утре, предаде БНТ. Посещенията в тях ще се извършват при строги правила. Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа. Паралелно с отварянето на ресторантите се затяга и контрола.
Ресторантите в големите градове на страната са в очакване на своите първи клиенти в салоните си. Има ресторанти по Черноморието, в малките населени места, които няма да отворят сега, а ще го направят с началото на пролетния и летния сезон. Голяма част от собствениците са притеснени, че няма гаранции, че няма да бъдат затворени отново.
Дозаторите са заредени с дезинфектант, кътовете за сядане вече са подготвени през маса в очакване на клиенти.
Още утре започват и засилени проверки, не само от здравните власти, но и от БАБХ, които ще следят за качеството на предлаганите продукти.
Според собствениците най-големият проблем е намирането на персонал. При това 3-месечно затваряне голяма част от готвачите, сервитьори в ресторантите се преквалифицира и вече имат съвсем друга работа.
Ресторантьорите на практика са икономически сред най-пострадалите през последната година сектори у нас заради пандемията. В този бизнес в България има над 20 хиляди компании, в които работят над 50 хиляди души.
В края на януари тази година недоволството им прерасна в протест пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на първи февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, но имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.
Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят само с доставки на храна по домовете, което доведе до големи икономически загуби за тях. По техни груби изчисления ограниченията са довели над 20 % от работещите заведения в сектора до фалит.
От Асоциация на заведенията съобщиха, че 20 % от малките заведения вече не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30 % от персонала в ресторантите се е преквалифицирал.
Най-големият проблем пред 20 хиляди малки фирми в сектора е липсата на яснота в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията са им, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ми то и 30% от фирмите фалираха
Коментиран от #7
22:31 28.02.2021
2 УРААА
22:36 28.02.2021
3 Баш Батка
22:52 28.02.2021
4 1234
22:52 28.02.2021
5 Играч
Коментиран от #10
22:53 28.02.2021
6 ОСТАВКА
23:11 28.02.2021
7 Стига рива
До коментар #1 от "Ми то и 30% от фирмите фалираха":
В другите държави не могат да отидат до аптеката а ти утре си на кръчма троле!23:16 28.02.2021
8 Лост
05:50 01.03.2021
9 Мухамед
08:46 01.03.2021
10 Абе
До коментар #5 от "Играч":
Топиш ли ,доносник ?Личи си , че си от Плевен !
Там завистниците са повече от хлебарките ...
12:24 01.03.2021
11 Чарлс Дарвин
22:55 01.03.2021
12 темелко
ВЕРВАЙТЕ!!!
00:22 02.03.2021
13 Пендо
00:27 02.03.2021
14 Врачка
20:08 02.03.2021
15 123
19:57 03.03.2021